30 Nisan 2023 Pazar

PAZAR GÜNÜ MÜZİĞİ 🎵



Teoman

Bugün hepimizin Teoman adıyla bilip, sevdiği şarkıcı, söz yazarı ve besteciyi tanıyacağız. Tam adı Fazlı Teoman Yakupoğlu olan sanatçı, 20 Kasım 1967' de İstanbul' da dünyaya gelmiş. 

1997 yılından itibaren çıkardığı solo albümlerle Türkiye'de popüler rock müzik alanında tanınmış bir müzisyendir. Kolay akılda kalan, akustik çalgıların baskın olduğu, sıkılgan ve melankolik şarkılar yazmıştır. 

 Giresunlu bir ailenin tek çocuğu olarak doğan Teoman' ın babası avukat Hasan Basri Yakupoğlu, annesi Şaziment Yakupoğlu'dur. 2,5 yaşındayken babasını kaybeden sanatçı, çocukluk döneminde müzikle ilgilendi ve gitar çalmaya başladı. Lise eğitimini Ataköy Lisesi'nde tamamladıktan sonra önce İstanbul Üniversitesi İşletme bölümüne; ertesi yıl Boğaziçi Üniversitesi Matematik bölümüne girdi; ardından aynı üniversitede sosyoloji bölümüne geçti. Profesyonel müzik yaşamı öğrencilik yıllarında başladı. Öğrenimi sırasında kayıt dondurup bir yıl ABD'de, bir yıl süreyle de İngiltere'de yaşadı. İngiltere'de iken vokal dersleri aldı. Lisans öğrenimini Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji bölümünde tamamladı. 

Müzik kariyerine üniversite öğrencisi iken 1986 yılında kurduğu Mirage adlı grupta vokal yaparak başladı. Grubun dağılmasından sonra müziğe önce Mavi Sakal, Indians, Black Rose, Işığın Yansıması gibi gruplarında, daha sonra solo çalışmalarıyla devam etti. İstanbul'da düzenlenen Roxy Müzik Günleri'nde 1996 yılında "Yollar" şarkısı ile "En İyi Söz" ödülüne değer görüldü. Aynı yarışmada Teoman'ın seslendirdiği, bestesi Barlas Erinç'e ait "Ne Ekmek Ne de Su" şarkısı da "En İyi Beste" seçildi.

Teoman, 1997 yılından itibaren kendi albümlerini çıkarmaya başladı; albümlerindeki parçaların çoğunun sözleri ve bestesini kendisi yaptı. İlk albümü "Teoman" müzik yazarları tarafından 1997 yılının "En İyi Albümü" seçildi. 1998'de ikinci albümü "O" çıktı ve listelerde 1 numaraya yükselip, ‘Yılın En İyi Rock Sanatçısı’ seçildi. 2000 yılında çıkardığı üçüncü albümü "17" ile iyice tanındı. Albüme ismini veren 17 şarkısını idam edildiğinde on yedi yaşında olan uzaktan akrabası Erdal Eren için yazdı. Albümdeki klipler yine listelerde 1 numaraya yükseldi ve  Altın Kelebek Ödülleri'nde Yılın En İyi Rock Müzik Sanatçısı ödülünü aldı.

"Remixler" adlı ilk remix albümü 2001 yılında piyasaya çıktı. Ardından Gönülçelen (2001), Teoman (2003), En Güzel Hikayem (2004), Renkli Rüyalar Oteli (2006) albümlerini yayımladı. Renkli Rüyalar Oteli'ndeki "İki Çocuk" adlı parçayı, her ikisi de kendisine uzaktan akraba olan Zekeriya Önge ile Erdal Eren için yazdı.

2004 te Bülent Ortaçgil’le birlikte bir konser albümü yayımladı. 2007 yılının sonunda çıkardığı "Söz Müzik Teoman" albümünde çeşitli sanatçılar Teoman'a ait şarkıları seslendirdi. 2009 yılı Şubat ayında "İnsanlık Halleri", 2011'de "Aşk ve Gurur" isimli albümünü çıkaran sanatçı, 4 Ağustos 2011'de kendi web sitesinden yaptığı açıklamayla müziği bıraktığını duyurdu. Ancak 24 Kasım 2012'de yeniden müziğe döneceğini ilan etti.  2015'te "Eski Bir Rüya Uğruna" adlı albümü yayımladı.

Türk rock müziğinin en başarılı bestecilerinden ve söz yazarlarından biri olarak kabul edilen müzisyenin sinemaya duyduğu ilgi ise onu yapımcılığa ve senaristliğe de itti. Teoman'ın ilk oyunculuk deneyimi ise, "Mumya Firarda" adlı filmdeki rolü idi. Sinan Çetin'in yönettiği "Banka" ve "Romantik" filmlerinde de oyunculuk yaptı. Senaryosu üzerine uzun yıllar çalıştığı "Balans ve Manevra" adlı filmi 2004 yılında çekti. Sanatın farklı dallarındaki denemeleri, çocukluğu, gençlik yılları ve müzik yaşamına ilişkin anılarını içeren "Fasa Fiso" adlı kitabını 2018 yılında yayımlamasıyla devam etti.

Sanatçı 11 stüdyo albümüne sahip olup 12. ve sanatçının kariyerindeki son albümü olacak olan Ben, Zargana, Deus Ex Machina'yı Nisan 2024'te yayınlayacağını açıkladı. Albümden ilk single olan "Nevrozumun Zindanı" 31 Mart 2023'te YouTube' da yayınlandı ve ben de burada ikinci şarkı olarak ekledim.


Kendini sürekli yenileyen, keşfeden ve atılım yapan bir sanatçı. Şahsen eserlerini dikkatle dinliyor ve sözlerini tek tek okuyorum. Şarkı sözlerinin ne kadar değerli olduğunu kavradığımız bir kaç besteciden biridir bana göre. Umarım pazar gününüze renk katmışızdır.

Müzikli pazarlar,





{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-





not: bilgiler wikipedia'dan alıntıdır.





10 yorum:

  1. Bir de ikide bir müziği bıraktım deyip bir süre sonra yeniden dönüp durmasa :))) Teoman'ı hiç sevmezdim, ta ki Nilay Örnek'te gerçekten samimi konuştuğunu fark edene dek.. Müziğini ne bileyim çok iyi tanımlamışsın melankolik ve sıkılgan, aynen 90'ların sonu 2000'lerin başı ruhu. Mavi Sakal'daki hallerini severdim bak ona laf yok. Ama popa kaydıktan sonra bırakmıştım dinlemeyi ama Teoman'ın müziği bırakamaması gibi insan da Teomanı dinlemeyi bırakamıyor çünkü her yerde çalıyor, dinlemesen bile ezbere biliyorsun çoğu şarkıyı.
    Teoman çok dağınık bir insan, çok fevri, çok başınabuyruk ve aslında hep yazar olmak istemiş.. Düşünüyorum da yazar olsaydı müzisyen yerine, ne olurdu acaba... İyi olurdu sanırım, çok iyi olurdu. Ama yazarlık tabii disiplinli ve sürekli bir çalışma gerektiriyor, odaklanabilmeyi gerektiriyor bu da sanırım Teoman'ın zorlandığı konular. Aslında bu adamcağız bir "varoluşsal terapi" alsa, vallahi lokum gibi çözülecek ama o zaman da "yaratabilir" mi ondan emin olamıyoruz işte :)) Ay ne bilmiş yorum yaptım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece C.,
      Bu yayını hazırlarken dinlemediğim bazı şarkıları da dinleme fırsatım oldu. Müzik üstüne enfes seslendirmeleri var. Böyle bir tarz da yapmış, sadece konuşarak aktarmış sözleri, cidden çok beğendim. Nilay Örnek' le röportaj mı yapmış, hemen bakayım. Spotify' da mı?
      Bu son eseri acaip bir çalışma olacak. Nevrozumun Zindanı'ndan belli. :)
      2.5 yaşında rol modeli babayı kaybeden bir çocuk ne yaparsa onu yapmış aslında. Yine de iyi kurtarmış bana göre. Dediğin gibi terapi alsa o zaman şarkı değil de kitap yazar ve ağır uslu biri olurdu belki de :)

      Sil
  2. Teoman'ı severim, ilk zamanlardan beri ara sıra şarkıları dilime takılır. Sahnede Bülent Ortaçgil'le ortak konserinde dinlemiştim. Samimi olduğunu ve tarzının iyi bir şarkıcısı olduğunu düşünüyorum.:)

    C.ciğimin yukarıdaki yorumuna maydanoz olarak, Teoman'ın yazarlığının eseri olan otobiyografisini okuduğumu ve beğendiğimi ekleyeyim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. EkmekçiKız,
      "Fasa Fiso" yu okudunuz demek, bir araştırayım o kitabı. :T
      En çok beğendiğim şarkısı, Ahmet Erhan' dan izin alarak bestelediği "Oğul" Bir başka söylüyor sanki. :)

      Sil
  3. Teoman şarkılarını seviyorum. Gönülçelen de güzel şarkılardan 😍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Derya,
      Besteleri de, yazdığı sözler de güzel. :) <3

      Sil
  4. Teoman'ın şarkılarını, söyleme tarzını seviyorum. Gönülçelen şarkısı da en sevdiklerimden. Üretimlerinin devam etmesi dileğiyle. Emeğine sağlık. Sevgiler Momentos.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Yıldız,
      Ne güzel şarkıdır bu değil mi, "kırıklarını aldırdım kalbimin" diye başlayan, melodisi hoş, içinde sohbeti olan bir şarkı. Son üretimleri de takdire şayan. :) <3
      Benden de kucak dolusu sevgiler, :F

      Sil
  5. Teoman şarkılarını seviyorum, çok başka bir tarzı var:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kitapkesfi,
      Hem şair, hem müzisyen ne hoş bir kombinasyon.. :)

      Sil

{ಠ,ಠ}
|)__)
-”-”-


Dikkat Spama düşen yorumlar denetimden geçerek yayınlanacaktır.

:)

;)

:D

:(

=(

:@

:X

:O

:P

:F

:Y

:A

<3


:T

:H