2 Nisan 2023 Pazar

PAZAR GÜNÜ MÜZİĞİ 🎵



KARSU (1990)

Bugünün konuğu Karsu Dönmez, Hollanda'nın Amsterdam şehrinde Hatay'ın Karsu köyünden göç eden Türk kökenli anne Birgül ve baba Alpaslan Dönmez'in iki kızlarından biri olarak dünyaya geldi. 8 yaşındayken televizyonda gördüğü piyanoyu çalmaya karar verdi. Ailesi önce ona bir piyano kiraladı. Çok sevdiğini görünce de biriktirdikleri parayla ona bir piyano satın alındı. Karsu, Hollanda'daki Amerikan Büyükelçiliği'nin verdiği bir burs ile Amerika'ya gitti ve Rhode Island Üniversitesi'nde şan eğitimi aldı.

Karsu, aktif müzik hayatına 16 yaşındayken babasının sahibi olduğu, Amsterdam'daki Kilim Restoran'ın müşterilerine piyano çalarak başladı. Burada müşterilerin dikkatini çeken Karsu, ilgiyle karşılandı ve onu dinlemeye gelenlerin sayısı arttı. Bu durum karşısında ailesi Karsu için bir salon tutmaya karar verdi. Böylelikle onu dinlemek isteyenler için geniş bir mekânda konser vermiş olacaklardı. Ancak Karsu’yu izlemek isteyen insanların talebine, büyük bir konser verip konuyu kapatmak mümkün olmadı. Bu konserin akabinde Karsu, dünyanın en önemli sahnelerinden ve organizasyonlarından teklifler almaya başladı. Kısa süre içerisinde Concertgebouw’dan North Sea Jazz Festival’a ve hatta New York Carnegie Hall’a kadar önemli sahnelerde yer aldı. Konserlerinde gözlerini kapatıp onun sesine kulak verdiklerinde, New Orleans’ta dev bir caz yıldızını dinlediğini zannettiklerini dile getirenler oldu.

Karsu, Türkiye'deki çalışmalarına 2011 sonbaharında, plak şirketi, etkinlik ve menajerlik ajansı olan "Y Kültür Sanat" ile anlaşarak ilk stüdyo albümü Confession'ı (2012) ve Colors'ı (2015) Türkiye'de çıkardı. Bu iki albümde yer alan şarkıların neredeyse tamamının söz ve müziğini Karsu üstlendi.

Bildiğiniz gibi Karsu'nun 16 akrabası, 6 Şubat 2023 tarihinde 10 ili kapsayan depremler sırasında Hatay' da hayatını kaybetti. Yayına aldığım ilk şarkıyı, depremzedeler ve akrabaları için yardım organizasyonunda söyledi. Deprem görüntüleri eşliğinde bu şarkıyı dinleyince insan gözyaşlarını tutamıyor. 56 gün önce yaşanan deprem unutulmasın diye buraya eklemek istedim bu şarkıyı.
Karsu' nun bestelediği başka şarkıları da var elbette. 

Hüzün havası dağılsın diyenler için de, aşağıdaki eğlenceli şarkıyı ekliyorum.



Müzikli pazarlar diliyorum.






{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-






16 yorum:

  1. İlk kliple ikinci arasındaki fark ne öyle yahu? Birinde hakikaten senin de bahsettiğin jazz eğitimi almış, okullu, piyano virtüözü bir güzel kızcağız. Diğerinde haydi eller havaya arabalar gösterişler cıstık müzik. Ya ben bu çelişkiye hastayım :))) Nasıl olabilir bu hakikaten anlamıyor şaşkınlıkla izliyorum. Hani o, olmadı bu kafası mıdır bu?
    Benim de bu Karsu gibi bir kızcağızım var, Hania Rani. O da piyano virtüözü ve hakikaten başarılı ama son birkaç senedir başladı mı şarkı söylemeye! Yani sesi de son drece sıradan, sesiyle bir iz bırakmayacak belli ama nedir bu inat? Piyano bir noktada sınırlı mı kalıyor (kadın) piyanistler için?! Yoksa onlar mı erişiyorlar tepe noktalarına?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece C.
      Aslında Karsu'nun yolu yöntemi belli. Yakın çevresi Türkçe şarkı yaz dediğinde önce reddediyor Türkçesi yeterli seviyede olmadığı için, sonra ilk bestesi "Bırak Beni Böyle" çıkıyor ortaya. İkinci yayınladığım şarkıya ise "eller havaya" tanımı biraz fazla abartılı olmuş bence :) Çünkü bu şarkıyı da "Ne zaman evleneceksin", "Niye onu giydin?", "Bunu yesene" gibi bilumum sorulara karşı, protest ve yine caz havasında söylediği bir şarkı bu. Ha bu ne klip dersen satış yapan reklamcıların işi tabii. Sen yine de orda Karsu' nun şarkıyı söyleyiş tarzına sesine bak. :)

      Hania Rani' ye baktım ve evet güzel virtüöz ama bence şuna dikkat etmek gerek bunlar klasik müzik sanatçısı değil daha popüler kültüre yatkın müzik eğilimindeler. Dolayısıyla belki kendileri, belki reklamcılarının etkisiyle böyle denemelere girişmeleri normal. Kendini bilen, farkeden önünde sonunda özüne döner diyorum. :)
      Teşekkür ediyorum bu harika yoruma. <3

      Sil
  2. Karsu da canlardandır!

    Şarkı seçimi ise çok alkışlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buraneros,
      Kendini ifade edişi gerek konuşma dili, gerekse müzik dilini sevdiğim can kızımız. :D
      Sağol varol :F

      Sil
  3. Ah! Karsu! Çok severim, cıvıl cıvıl oluşunu, şarkılarını tutkuyla söyleyişini ve hep bir şeyler üretmekte oluşunu...
    Depremde yaptıkları, topladığı yardımlar unutulmaz. <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekmekçi Kız,
      Ah değil mi ya.. çok üretken ve hayatla içiçe, samimi.
      Depremde 16 yakınını kaybetmesi korkunç bir şey. Hollanda tv. da izledim inanılmaz dirayetli duruyordu. :A
      İnşallah topladığı yardımlar doğru yerdedir.
      Teşekkür ederim yorumunuza. :F

      Sil
  4. Neredesin Sen ne güzel bir türkü:))) Çok severim:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kitapkesfi,
      Aynen, sana katılıyorum. :T :)

      Sil
  5. Güzel müzikler, türküler, şarkılar zor günlerde ilaç gibi gelir insana. bilirim sevgili Sezer. Ama bazen sadece iç sesini dinlemek ister ya insan, sanırım o günlerdeyim.
    Bu sabah Görkemli Hatıralar'da Karsu'yu dinledim. Yakınlarını, sevdiklerini arayan öyle acılı insanlar vardı ki ...
    Sabahattin Ali'nin şiirinden uyarlanan Aldırma Gönül Aldırma şarkısını Hikayeler bölümünde paylaşırken hesabımın çalınma işlemi gerçekleşti.
    Sanattan, eğitimden, kültürden nasibini alamamış insanlarla aynı ortamda bulunmak bile acı veriyor insana. İnstagram Hesabımın kapanmasını istiyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Makbule Abalı,
      Kesinlikle haklısınız hocam. Gerekli şikayetler yapıldı, umarım kapatılacaktır. Siz rahat olun, kafanıza takmayın bunları. Ben gerekli yayını yaptım. Eminim herkes dikkatli olacaktır.
      Rahat, sakin ve keyifli bir pazar diliyorum size. :F

      Sil
  6. Depreme yardım için olanda çok hüzün dolmuştum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dada,
      Her dinlediğimde hüzün çöküyor benim de içime :(

      Sil
  7. Seviyorum bu kızı. Çok farklı bir ses rengi var.bir de tavrı hoşuma gidiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tosbağa günlüğü,
      Evet, ben de. İlk tanıdığımdan beri hep doğal olduğunu düşündüm ve halâ da öyle. :)

      Sil
  8. Karsu'yu daha fazla dinlemeliyim. Nostaljik takıla takıla genç şarkıcılara daha az şans verdiğimi bir kez daha anladım:)
    Sevgiler Momentos...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Klio'nun Şarkısı,
      Dinleyin mutlaka, iki kültür arasında yaşadığı dalgalanmaları çok esprili ve sıcak dille aktarıyor müziklerine de. Seveceğinize eminim :)
      Benden de sevgiler :F

      Sil

{ಠ,ಠ}
|)__)
-”-”-


Dikkat Spama düşen yorumlar denetimden geçerek yayınlanacaktır.

:)

;)

:D

:(

=(

:@

:X

:O

:P

:F

:Y

:A

<3


:T

:H