28 Nisan 2024 Pazar

PAZAR GÜNÜ MÜZİĞİ 🎵 DENGİN CEYHAN




Dengin Ceyhan

1991’de Antakya’da doğdu. Piyano derslerine 8 yaşında başladı. 2002’de Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarında eğitimine devam etti. Piyano alanında Prof. Dr. Binnur Ekber ile çalışmaya başladı. Gülsin Onay’ın sanat danışmanlığını yaptığı Bodrum Gümüşlük Eklisia Müzik Festivali kapsamında 2008 yılında Kemal Gekiç, Daniel Gortler, Stephen Gutman, Gülsin Onay ile aynı festivalin 2009 yılında ise Alexander Madzar, Emre Elivar, Misha Dacic ve Gülsin Onay ile çalıştı. Antalya, Mersin, Samsun Devlet Opera ve Balesi Koro Kadrosu sınavlarında eşlikçi olarak yer aldı.
2011 yılında Başkent Üniversitesi’nde yapılan Şan eşlik masterclass’ına Dr. Helga Dorsch ile çalıştı. Hacettepe Üniversitesi’nde birçok konserin yanında, TOBB Üniversitesinde, Antakya Kültür ve Sanat Merkezinde, Bodrum Eklisia’da, İstanbul Süreyya Operası’nda konserler verdi.

Polifonik Korolar Şenliği’nde Çukurova Senfoni Orkestrası Çocuk Korosuna eşlik yaptı. 2014 yılında ”PianoforSoma” etkinlikleri kapsamında Davide Martello ile Ankara, Eskişehir ve İstanbul’da konserler verdi. 2012 yılında konservatuvardan mezun oldu ve öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. 2012 ocak ayında H.Ü.A.D.K yüksek lisans sınavını kazandı. Başarılı Piyanist son olarak hazırladığı “Piyanonun Kadınları” adlı albümü ile klasik müziğe yön veren kadın piyanistlerin eserlerinden derlediği çalışmasıyla gündemde. Sosyal kişiliği yanı sıra muhalif duruşuyla da takdir toplayan Piyanist Dengin Ceyhan’ın müzik eğitim sürecinde Natalia Soğuksu ve Sezgin Suna’nın da katkıları çok büyük. Başarılı piyanist Ceyhan, sık sık Antakya’ya gelerek konserler veriyor.

2019 yılında, Türkiye’de eşine pek rastlanmayan bir cesaretle ‘Dengin Plays Pentagram’ albümünü yaptı. Geçmişten beri dinleyicisi olduğu rock müziğe ve Pentagram grubuna selam çakan Dengin Ceyhan, bu albümde grubun beş eserini piyanoya uyarlayarak yorumladı. Sahnede klasik müzik repertuarının yanı sıra Pentagram, Metallica gibi rock gruplarının şarkılarını piyanoyla icra etmesiyle, özellikle kendi kuşağından dinleyicilerin de gönlünü kazandı. Yayına aldığım "Mezarkabul" adlı parça da bu Pentagram uyarlamalarından. Hem toplumsal, siyasi olaylarla ilgili sözünü esirgemeyen, hem de piyanosunu, sözünü söylemenin araçlarından biri olarak ülkenin dört bir yanına taşıyan sanatçı, piyanoyla tanışma imkanı bulmamış dinleyiciler için farklı şehirlerde, farklı salonlarda konserler düzenliyor. YouTube' da çalışmalarını izlemenizi tavsiye ederim bu değerli genç piyanistimizin.

Müzik ve baharın demlendiği keyifli bir pazar dilerim,




{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-





24 Nisan 2024 Çarşamba

BİR KELİME = KADÜK






Kadük : (sıfat, hukuk, Fransızca) Değerini, önemini yitirmiş, geçerliliği ve hükmü kalmamış, eskimiş.

"Aşağıya alınan tarihi değere sahip soruşturma raporu kadük belgeler arasında arşive kaldırıldı." - Kazım Öztürk


******


Kelimenin Birleşik Fiil olarak kullanımı :

Kadük olmak (veya kalmak) : 1. Değerini yitirmek.

2. Yasama meclisinin değişmesi ile önceden sunulan yasa tasarıları değerini yitirmek, görüşme dışı kalmak. 

"Söz konusu tasarı, Mecliste görüşülmeyerek kadük olmuş ve yeniden incelenmek üzere geri alınmıştır." - Aziz Nesin 


*******


Kelimenin Kökeni :

Fransızca caduc "hukuki geçerliliğini yitirmiş olan (belge, tüzel kişilik vb.)" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Latince caducus "1. düşük, düşmüş, 2. varisi olmayan mülk" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince cadere, cas- "düşmek" fiilinden türetilmiştir.







{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-




not: görsel pixabay.com dan alıntıdır.






21 Nisan 2024 Pazar

PAZAR GÜNÜ MÜZİĞİ 🎵 ØYSTEIN SEVAG





Øystein Sevåg
 19 Mart 1957

 Norveçli besteci, piyanist ve prodüktör olan Sevåg, solo albümleri aracılığıyla birçok farklı müzik türünde (oda müziği ve orkestra müziği bestecisi, film ve televizyon müziği bestecisi) ve diğer sanatçıların projelerinde yapımcı ve müzisyen olarak çalıştı.

Oslo Üniversitesinde müzik etnoloğu bir baba ve karikatürist bir annenin oğludur. 5 yaşında iken piyano çalmaya başladı ve çocukluğunda piyano öğretmeni babasıydı. 11 yaşındayken, babasının Norveç'teki  gezilerinden birine katıldı ve eski kemancıları kaydetti, enstrümanlarını fotoğrafladı. 12 yaşında gitar ve bas çalmaya başladı ve 14 yaşında basçı olarak ilk ücretli konserlerini verdi. Rud Lisesi'nde ana enstrümanı flüt olan müzik programına katıldı. İlk flüt öğretmeni Halvard Johnsen'di. Burada, uzun yıllar boyunca birlikte çalışma yapacağı gitarist Lakki Patey ile tanıştı. Her ikisinin de müzik bestelediği, klavyede Sevåg ile Ischjazz grubunu kurdular. Grup, Ekim 1976'da NRK TV'de sahne aldı. 1977'den 1981'e kadar Sevåg, Oslo'daki Barratt Due Müzik Enstitüsü'nde ana enstrümanı flüt olarak, Bjørn Fongaard ve Johan Kvandal ile kompozisyon ve kontrpuan üzerine çalıştı.

1984 yazında Stokke'deki Oslo fiyordunun yanında bulunan Bogen Kunstnerverksteder'e taşınmadan önce, kuzey İtalya'nın dağlarındaki Triora'da bir süre yaşadı ve burada yaylı çalgılar dörtlüsü Triora'yı yazdı. Orada Bogen Lydstudio'yu kurdu ve mimari olarak 3 boyutlu ses deneyiminde bulundu. 1984-1987 yılları arasında Ny Musikk'in Besteci Grubu'nun bir üyesiydi ve yeni müzik aletleri denedi. 1986'da IBM'den bir ses heykeli için (heykeltıraş Olav Orud ile birlikte) bir görev aldıktan sonra Sevåg, ertesi yıl oda müziği yazmak için bilgisayar kullanmaya başladı. İlk eser, 1987'de Oslo'da Norveçli Nefesli Beşli tarafından seslendirilen The Lyrical Joke idi. "The Lyrical Joke" ve "Triora" eserleri 2000 yılında kaydedildi ve CD olarak yayınlandı. 1989'da, plak şirketi Siddhartha Records'u kurdu. İlk solo albümü "Close Your Eyes and See"yi çıkardı. Albüm kısa süre sonra Amerika Birleşik Devletleri'nde birçok büyük şehirdeki radyo istasyonları tarafından çalındı ve 1991'de Music West'te yayınlandı. Ertesi yıl Sevåg, üç yeni albüm için Windham Hill Records ile anlaştı ve ardından Amerika Birleşik Devletleri'nde ödüller ve övgüler kazandı. Norveç Besteciler Birliği üyesi olan Sevåg, 2018'den beri orkestra ve çeşitli oda toplulukları için birçok müzik yazdı, üflemeli çalgılar beşlisi, solo piyano için parçalar ve 5 flüt için bir eser ve "Avrupa Hatıraları" - Fagot ve Orkestra için Konçerto eserlerden bazılarıdır ve prömiyeri 21 Ocak 2021'de Bergen Filarmoni Orkestrası tarafından ayrıca Benedik Hofseth'e ithafen Saksafon ve Orkestra için Konçerto, 25 Mayıs 2022'de Kristiansand Senfoni Orkestrası ile prömiyer yapmıştır.

Sanatçının son albümü "Visual 2" 28 Mart 2024' te çıktı. Albümden bir parçayı buraya tıklayarak dinlemenizi öneririm. Eserin lezzeti kulaklarınızda kalıyor. Sevåg' ın dinlediğim tüm eserleri bir şölen yarattı adeta ve hangisini yayına alacağımı uzun süre bilemedim. O yüzden YouTube' daki sayfasını ziyaret etmeniz önerimdir.

Müzikle ve hoşlukla kalın,








{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-







17 Nisan 2024 Çarşamba

BİR KELİME = LİZÖZ






Lizöz : (isim, Fransızca) Yatakta kadınların giydiği bir tür yün hırka.



Kelimenin Kökeni : 

Fransızca liseuse "gece sehpası; gece okuma ışığı; kadınların giydiği hafif gece hırkası" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Fransızca lire-lis, "okumak" fiilinden türetilmiştir. Bu sözcük Latince aynı anlama gelen legere fiilinden evrilmiştir.



"Kadınların, genellikle gecelik üstüne giydikleri, sırt ve omuzları örten, ön tarafı açık, düğmesiz hırka tarzı bir üründür. Lohusa zamanı konukları karşılarken, özellikle bebek emziren anneler, emzirme sırasında lizöz kullanarak üstlerine kolayca atıverilen, çoğunlukla bele kadar olan, süslü ve hafif üst giysisini kullanırlardı."







{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-





not: Görsel, izmirnehirkumascilik.com dan alıntıdır.





14 Nisan 2024 Pazar

PAZAR GÜNÜ MÜZİĞİ 🎵 KRISHNA LEVY




Krishna Levy
27 Mayıs 1964

Yeni Delhi, Hindistan' da doğan Fransız film müziği bestecisi Levy, 5 yaşında piyanoyu keşfeder ve  özel dersler alır. Bilim dalında iki lise diplomasını mansiyonla aldıktan sonra 18 yaşında Amerika Birleşik Devletleri'ne gider ve burada Berklee College of Music'te bir "Film Müzikleri Derecesi" ve ardından New York'ta "Kompozisyon Yüksek Lisansı" alır. Fransa'ya birkaç kez döner ve 1990'da Paris'e yerleşmeden önce Dante DESARTHE, Guillaume BREAUD ve Jean-Luc LEON için besteler yapmaya başlar. 

20'den fazla filmde çalışmış olmasına rağmen, Krishna LEVY çok sayıda kısa filmler için de beste yapmaya devam ettiği ve çalışma takvimi ona izin verdiği ölçüde bazı çağdaş müzik besteleri için de çalışmalar yaptığı yönünde bilgilere ulaştım. Paris'te yaşayıp çalışan sanatçının, François Ozon'un "8 Kadın" filmi ve Fas asıllı Fransız yönetmen Nabil Ayouch'un "Ali Zaoua - Sokakların Prensi" filminin müzikleriyle ödül kazanmış.

Bugün yayına seçtiğim bestesi, çok özel bir film olan, yönetmeni Zabou Breitman' ın çektiği 2009 yapımı "Je l'aimais" isimli filmden. Oyuncuları, konusu ve müzikleriyle severek izlediğim bir filmdi. Sanatçının diğer besteleri de oldukça iyi. 

Müzik, kalbimize giden yolları genişletir, sevecenleştirir, iyileştirir. 

İyi pazarlar,


 

{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-






10 Nisan 2024 Çarşamba

BİR KELİME = MUHANNET







Muhannet : (sıfat, ağızlardan, Arapça) Alçak, namert olan (kimse).

      "En güzeli vakitlice ölümdür, muhannete muhtaç olmadan." - Ahmet Ümit


Muhannetlik : (isim) Muhannet olma durumu.


******


Kelime Kökeni :

Mumyalanmış, tahnit edilmiş.
(Bu açıklama, Osmanlıca sözlük olan luggat.com sayfasından alıntılanmıştır.)



Kelime, Sayın Recep Altun' un önerisiyle yayına alınmıştır. Katkı için teşekkür ederim.






{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-







not: görsel, gifer.com dan alıntıdır.




7 Nisan 2024 Pazar

PAZAR GÜNÜ MÜZİĞİ 🎵 CEM KARACA



Cem Karaca

Türk rock müziği sanatçısı, söz yazarı, besteci, tiyatro, sinema oyuncusu ve nüfustaki adıyla Muhtar Cem Karaca, 5 Nisan 1945' de İstanbul' da dünyaya gelmiştir. Anadolu rock türünün kurucularındandır. Birçok grupla (Apaşlar, Kardaşlar, Moğollar ve Dervişan) çalışmış, grupların kurucu ve yöneticisi olmuş, güçlü bir rock kültü yaratılmasının öncülerinden biri olmuştur.

Babası Azerbaycan asıllı Mehmet Karaca ve annesi Ermeni asıllı Toto Karaca ile sanatın içinde büyüdü. Orta öğrenimini Robert Lisesi' nde yapan Cem Karaca' nın müzikle ilk tanışması annesinin teyzesi Rosa Hanımın ona, piyano notaları ve piyano nağmeleri öğretmesiyle oldu. Kolej yıllarındayken dünyadaki popülaritesini arttıran rock müziğine ilgi duydu. Ses yeteneğini ise annesi keşfetti. 1962'de Beyoğlu Spor Kulübü'nde arkadaşlarının isteği üzerine şarkı söyledi. Arkadaşları ile sahne alan Karaca, daha sonra grup kurmaya karar verdi. Gruba o dönemin ünlü sanatçılarından İlham Gencer destek oldu. Karaca'nın ilk grubu, 1963'te Dinamikler adıyla kuruldu ve ilk konserlerinde, şarkıcı olmasını istemeyen babası onu yuhalattı ama buna rağmen müzikten kopmadı. 1967 de Apaşlar grubu ile birlikte Altın Mikrofon yarışmasına katılıp ikinci olmalarına rağmen, diğer kazananlardan daha fazla ilgi çektiler. Çalışmaları batı tarzı müzikten, doğuya dönmeye başladı. "Resimdeki Gözyaşları" şarkısı ve "Ümit Tarlaları" adlı bestesi listelerde üst sıralara yükseldi. 1969'da grup içinde fikir farklılıkları olmaya başladı. Cem Karaca daha siyasi müziğe yönelmek isterken Mehmet Soyarslan bu değişime karşıydı. "Bu Son Olsun / Felek Beni" plağından sonra grup dağıldı. Hey Dergisi tarafından "1971'in en iyi erkek şarkıcısı" seçilen Karaca, Anadolu Rock' ın güçlü grubu Moğollar ile birleşti. 

"1 Mayıs" şarkısı ile komünizm propagandası yapıldığı gerekçesiyle yurtdışında turnede olan Cem Karaca yargılanmak üzere yurda çağrıldı ama gelmeyince vatandaşlıktan çıkarıldı. Hayatına Almanya' da devam eden sanatçı, çalışmalarını orada sürdürdü ve bir çok plak çıkardı. 29 Haziran 1987'de Cem Karaca, Türkiye'ye döndü. Aynı yıl Merhaba Gençler ve Her Zaman Genç Kalanlar albümünü çıkardı. 
Ardından "Nerde Kalmıştık?" albümündeki, "Raptiye Rap Rap" ve "Islak Islak" besteleri ile büyük başarı yakaladı. 8 Şubat 2004 sabahında, solunum ve kalp yetmezliğine bağlı olarak ağır bir kalp krizi geçirerek vefat etti.

Hayatının bir çok ayrıntısını buraya alamadım, belli yaş grubu zaten olaylara vakıf, bilmeyen gençler de vikipedia' dan veya ana-babalarından öğrenebilirler "Karaca" külliyatını.

Pazar günü için yayına aldığım şarkıyı ben ilk defa dinledim ve çok etkilendim. Son yıllarının görüntüleri eşliğinde şarkıyı söylediği videoyu ekledim, benim önerim buraya tıklayarak stüdyoda plağa okunmuş versiyonunu da dinlemeniz yönünde.

Sanatı önünde saygıyla eğiliyorum.

Mutlu pazarlar,




 


{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-






3 Nisan 2024 Çarşamba

BİR KELİME = NÜFUZ






Nüfuz : (Arapça) 1. (isim) İçine geçme.

2. (isim, mecaz) Sözü geçer olma durumu.

3. (isim, mecaz) İstediğini yaptırabilme gücü; erk, kuvvet.

      "Birbirlerinin servetlerini, nüfuzlarını, rütbelerini, kabiliyetlerini bilirlerdi." - Abdülhak Şinasi Hisar

********

Deyim, Birleşik Fiil ve Kalıp Söz olarak kullanımı :

Nüfuz etmek : 1. Bir şeyin içine işlemek, sinmek.

      "Tatlı bir duman, bütün varlığını sararak en derin yerlerine kadar nüfuz ediyordu." - Peyami Safa

2. İnceliğine varmak, anlamak.

      "Bu, o kadar ince ve girift bir meseledir ki bütün bir ömür boyunca izaha çalışılsa yine derinliğine nüfuz edilemez." - Necip Fazıl Kısakürek

3. Etkili olmak.

      "Ecnebiler ona değil o, ecnebilere nüfuz ediyordu." - Yahya Kemal Beyatlı


Nüfuzu altında tutmak : Söz geçirme gücünü üstün kılmak, egemenliği altında bulundurmak.

      "Onu uzun müddet nüfuzu altında tuttuğuna bir misal olarak..." - Abdülhak Şinasi Hisar


******


Birleşik Kelime olarak kullanımı :

Nüfuz ticareti : (isim) Bir kimsenin bulunduğu makamın gücüne dayanarak bazı işlere karışıp kendine çıkar sağlaması.

      "Ben yıllardan beri bir türlü bu nüfuz ticareti üzerinde davamı anlatamamışımdır." - Falih Rıfkı Atay


*******


Kelime Kökeni :

Arapça nfḏ kökünden gelen nufūḏ, 1. delme, içine girme, içine işleme, 2. sözü geçme, etkili olma sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça nafaḏa نفذ  "deldi, içine girdi, sözünü geçirdi" fiilinin masdarıdır. İnfaz, menfez kelimeleri de aynı kökten türemiştir.





{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-






not: gif, gifer.com dan alıntıdır.