27 Eylül 2023 Çarşamba

BİR KELİME = REAYA






Reaya : (Arapça) 1. (isim) Bir hükümdarın yönetimi altındaki halk.

2. (isim) Osmanlı Devleti'nde Tanzimat'tan önce halkın vergi ve haraç veren, genellikle toprakla uğraşan gayrimüslim kısmı.

      "Buradaki Türkler de tek tük reayayı görmemezliğe gelebiliyorlardı." - Abdülhak Şinasi Hisar




Kelimenin Kökeni :

Arapça raˁayāˀ  "davar, sürü" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça rˁy kökünden gelen raˁiyat  "güdülen hayvan, koyun veya davar" sözcüğünün çoğuludur.






{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-





not: fotoğraf onedio.com' dan alıntılanmıştır.





24 Eylül 2023 Pazar

PAZAR GÜNÜ MÜZİĞİ 🎵




Serhat Erdem 
(01.02.1992)

İzmir doğumlu olan Erdem, kontrtenor ses aralığına sahip bir müzisyendir. Müzik hayatına 2009 yılında, küçük bir org ile başlamıştır. 2014 yılından bu yana sözlü ve sözsüz bir çok müzik türünde eserler üretmiştir. Sözlü türleri: İndie, Ballad, Rock, Alternatif Rock, Pop Sözsüz türleri: Piyano, New Age, Soundtrack tarzındadır.

Serhat Erdem, blog müzikleri araştırırken karşıma çıktı bir vals ile. (Dinlemek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.) Daha fazlası vardır diye araştırırken enstrümantal besteleri yanında, sözlerini yazdığı ve söylediği şarkılarının da olduğunu gördüm. Bugün Türkiye' den genç bir yeteneği tanıyalım istedim. Youtube ve Spotify' da çalışmaları var, çok yumuşak ve dinlendiren tarzdaki bestelerini beğeneceğinizi umuyorum. 

Müzikli pazarlar dilerim,





{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-







20 Eylül 2023 Çarşamba

BİR KELİME = MAHLAS



 




Mahlas : (isim, Arapça) Kendi adından başka eğreti alınan ad, takma isim.

"Yazılarında mahlas kullanan Gevheri ve Dadaloğlu'nun gerçek adları neredeyse unutulmuştur."




Kelime kökeni :

Arapça χlṣ kökünden gelen maχlaṣ "1. kurtuluş yeri, sığınak, 2. şiirde takma ad" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça χalāṣ  "kurtulma" sözcüğünün ismi zaman ve mekânıdır.







{ಠ,ಠ}
|)__) 
-”-”-





not: görsel, internetten alıntıdır.






17 Eylül 2023 Pazar

PAZAR GÜNÜ MÜZİĞİ 🎵





The Buggles

The Buggles, şarkıcı ve basçı Trevor Horn ve klavyeci Geoffrey Downes tarafından 1977'de Londra'da kurulan bir İngiliz müzik grubudur.

1979'daki ilk single'ları "Video Killed the Radio Star" ile piyasaya çıkıp, UK Singles Listesinde zirveye ulaştıkları gibi diğer 15 ülkede de bir numarada yer aldılar. İlk albümleri "The Age of Plastic" den sonra 1981' de  "Video Killed the Radio Star" müzik videosu, ABD'de MTV kanalında gösterilen ilk video oldu. Ertesi yıl Buggles, "Adventures in Modern Recording" adlı ikinci bir albüm çıkardı. Ticari başarısının olmaması, grubun dağılmasına yol açtı. 1998'den beri, Horn ve Downes ara sıra davet edildikleri etkinliklerde Buggles'ın şarkılarını seslendirdiler. Ekim 2011'de Buggles, Londra'daki O2 Arena'da British Music Experience' da çalmak için yeniden bir araya geldi. 2016 Progresif Müzik Ödülleri'nde, Buggles bir ödül kazandı.

Grubun adı için açıklama yapan G.Downes, bir kelime oyunu olarak türetildiğini söyleyerek devamında şunları eklemiş: "Orijinal olarak Bugs, stüdyo böcekleri olarak adlandırılıyordu, kayıt stüdyolarında yaşayan ve hasara yol açan hayali yaratıklar gibi. Sonra birisi şaka olarak, Bugs'ın asla Beatles kadar büyük olamayacağını söyledi. Biz de onu Buggles olarak değiştirdik." 

Grubun diğer üyesi T.Horn ise konuyla ilgili şunları iletmiş: "İsmin berbat olduğunu biliyorum, ama o zamanlar büyük punk çağıydı. Genelde aptal olan ama kendilerine her türden zeki isimler koyan insanlar görmekten bıkmıştım. Konu ismimizi seçmeye geldiğinde, mümkün olan en iğrenç ismi seçeceğimi düşündüm. Geriye dönüp baktığımda sık sık kendime Böcekler dediğim için pişman oldum ama o günlerde grubu paketleyerek satmayı gerçekten hiç düşünmedim, beni gerçekten endişelendiren tek şey listeler ve dinlenme rekoruydu."

Güzel bir nostalji şarkısı olduğunu ve insanı hareketlendirdiğini düşünerek yayına aldığım şarkı, hepinize enerjik bir gün getirsin.

Keyifli ve müzikli pazarlar,







{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-





13 Eylül 2023 Çarşamba

BİR KELİME = HAZAN






Hazan : (isim, Farsça) Sonbahar.

      "Teselliden nasibim yok hazan ağlar baharımda." - Mehmet Akif Ersoy




Kelimenin kökeni :


Farsça χazān "sonbahar" sözcüğünden alıntıdır. 
 Bir başka anlamı da, İbranice χazzān a) Tapınak görevlisi. b) Sinagogda ilahi okumakla görevli kişi, kantor sözcüğünden alıntıdır. İbranice sözcük Akatça (Babil ve Asur dillerinde) χazānu "kent yöneticisi" sözcüğünden alıntıdır.





{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-





not: kullanılan gif, internetten alıntıdır.






10 Eylül 2023 Pazar

PAZAR GÜNÜ MÜZİĞİ 🎵




Blossom Dearie 
(1924 - 2009) 

Amerikalı caz şarkıcısı ve piyanist olan Dearie, İskoç İrlanda kökenli bir babaya ve Norveç kökenli bir anneye sahipti. "Blossom" adını "doğduğu gün evine şeftali çiçeği getiren bir komşusu" nedeniyle aldığı detayı yazılmış Wikipedia'da. 

 Dearie, Londra ve New York City'de yıllarca düzenli çalışmalar gerçekleştirdi ve Johnny Mercer , Miles Davis , Jack Segal  dahil olmak üzere birçok müzisyenle işbirliği yaptı. Liseden sonra bir müzik kariyeri sürdürmek için Manhattan'a, 1952'de de Paris'e taşındı. Blue Stars (1952–1955) adında bir vokal grubu kurdu. 1954'te grup, Michel Legrand tarafından düzenlenen "Lullaby of Birdland " ın Fransızca versiyonuyla Fransa'da büyük bir başarı yakaladı. Blue Stars grubu, daha sonra The Swingle Singers 'a dönüştü. 1957'de Fransa'dan döndükten sonra Dearie, 1950'lerin sonu ve 1960'ların başında Verve Records için solo şarkıcı ve piyanist olarak ilk altı Amerikan albümünü yaptı.  "I'm in the Mood for Love", "May I Come In?", "That's Just The Way I Want To Be", ""I'm Shadowing You" yer etmiş şarkılarından bazılarıdır. Ayrıca şarkıları, bazı film ve dizi müziklerinde de kullanılmıştır.

Dearie'nin vokal tarzı, New Yorker tarafından çocukça tiz "şarkı söyleyen" olarak tanımlandı. Bu tarz  hafif ve havadardı ve Dearie'yi bu kadar farklı kılan şeyin bir parçasıydı. Ancak o zamanki vokal koçları, bu eşsiz ses tonunun uygunsuz nefes almanın sonucu olduğunu savunuyorlardı. Profesyoneller onu "diyaframından şarkı söylemesi" için uyarıyorlardı, ancak o bu eleştirileri duymazdan geldi.

Minyon bir yapıya sahip olan sanatçının şarkılarını dinlediğinizde sizler ne düşüneceksiniz bilmiyorum ama bana göre, sesi gerçekten de çok hafif, ışıltılı ve küçük bir kız çocuğununki kadar taze izlenim bırakıyor. 

Umarım bu pazar için seçtiğim, kanatlarını uçmak için kullanmaya cesaretlendiren bu şarkıyı seversiniz.

Çok umutlu, heyecanlı, cesaretli, güçlü ve çok da şık bir pazar günü dilerim hepinize.







{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-





6 Eylül 2023 Çarşamba

BİR KELİME = BAŞARI





Başarı : (isim) Başarma işi, muvaffakiyet.

      "Voleybol takımının bu başarısını, milletçe çılgınlar gibi kutladık." 



Birleşik fiil olarak kullanımı aşağıdaki gibidir :

Başarı göstermek (veya kazanmak): Başarmak.

      "Arandığı, fikri sorulduğu, başarı kazandığı da oluyordu." - Refik Halit Karay



Birleşik kelime olarak kullanımı aşağıdaki gibidir:

Başarı belgesi : 1. (isim) Bir işte, etkinlikte, spor dalında başarılı olanlara verilen belge.

2. (isim, eğitim) Okullarda başarılı öğrencilere verilen belge.


Okul başarı puanı : (isim, eğitim) Ortaokul ve liselerde sınıf seviyesinde alınan yıl sonu başarı puanlarının aritmetik ortalaması.



HEPİMİZİN GURURU, HEPİMİZİN MUTLULUK GÖZYAŞI OLAN KIZLARIMIZ, FİLENİN SULTANLARININ BAŞARISINI KUTLUYORUZ !..




{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-




not: fotoğraf, tvf.org.tr' den alıntıdır.





3 Eylül 2023 Pazar

PAZAR GÜNÜ MÜZİĞİ 🎵




Lou Reed
(1942 - 2013)

2 Mart 1942 tarihinde New York, Brooklyn’de Yahudi bir orta sınıf ailenin çocuğu olarak doğmuştur. Esas adı Lewis Allan Reed’dir. 1960 yılında Syracuse Üniversitesinde gazetecilik, film yönetmenliği üzerine eğitim aldı. 1964 yılında mezun oldu.

The Velvet Underground müzik gurubunun gitarist ve vokalistliğini yaptı, burada rock müziğine yeni ufuklar açmış ve bu türü derinden etkilemiş, şarkı sözü yazarı olarak birçok tabu hakkında şarkı yazmıştır. Velvet Underground’dan ayrıldıktan sonra çıkardığı «Transformer» adlı albümü rock tarihinin en iyi albümlerindendir.

1960’larda Andy Warhol‘un da desteğiyle, onun atölyesinde başlayan serüven, dönemin underground ruhunu simgeleyen bir müzikle albüme dönüşmüştü. Lou Reed’in en popüler şarkısı da “Perfect Day” oldu. Gitar çalma tekniği, vokali ve besteleriyle kendine özgü bir müzisyen olan Lou Reed, İstanbul Caz Festivali kapsamında Türkiye‘ye de gelmiş ve Açıkhava Tiyatrosu’nda konser vermişti. Lou Reed, 27 Ekim 2013 tarihinde karaciğer naklinden kaynaklanan bir rahatsızlıktan 71 yaşında Long Island’da öldü.

Eylül ayının ilk pazar günündeki yayına, sanatçının bu şarkısını seçtim.
Şarkıda, "öyle eğlenceli ve güzel bir günden" bahsediyor ki, "seninle geçirdiğim için çok mutluyum" diyor. Sizlerin de, aynen şarkıdaki sözleri söyleyeceğiniz mutlu günleriniz ve sevdikleriniz olsun.

Harika bir pazar dilerim.






{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-