30 Nisan 2023 Pazar

PAZAR GÜNÜ MÜZİĞİ 🎵



Teoman

Bugün hepimizin Teoman adıyla bilip, sevdiği şarkıcı, söz yazarı ve besteciyi tanıyacağız. Tam adı Fazlı Teoman Yakupoğlu olan sanatçı, 20 Kasım 1967' de İstanbul' da dünyaya gelmiş. 

1997 yılından itibaren çıkardığı solo albümlerle Türkiye'de popüler rock müzik alanında tanınmış bir müzisyendir. Kolay akılda kalan, akustik çalgıların baskın olduğu, sıkılgan ve melankolik şarkılar yazmıştır. 

 Giresunlu bir ailenin tek çocuğu olarak doğan Teoman' ın babası avukat Hasan Basri Yakupoğlu, annesi Şaziment Yakupoğlu'dur. 2,5 yaşındayken babasını kaybeden sanatçı, çocukluk döneminde müzikle ilgilendi ve gitar çalmaya başladı. Lise eğitimini Ataköy Lisesi'nde tamamladıktan sonra önce İstanbul Üniversitesi İşletme bölümüne; ertesi yıl Boğaziçi Üniversitesi Matematik bölümüne girdi; ardından aynı üniversitede sosyoloji bölümüne geçti. Profesyonel müzik yaşamı öğrencilik yıllarında başladı. Öğrenimi sırasında kayıt dondurup bir yıl ABD'de, bir yıl süreyle de İngiltere'de yaşadı. İngiltere'de iken vokal dersleri aldı. Lisans öğrenimini Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji bölümünde tamamladı. 

Müzik kariyerine üniversite öğrencisi iken 1986 yılında kurduğu Mirage adlı grupta vokal yaparak başladı. Grubun dağılmasından sonra müziğe önce Mavi Sakal, Indians, Black Rose, Işığın Yansıması gibi gruplarında, daha sonra solo çalışmalarıyla devam etti. İstanbul'da düzenlenen Roxy Müzik Günleri'nde 1996 yılında "Yollar" şarkısı ile "En İyi Söz" ödülüne değer görüldü. Aynı yarışmada Teoman'ın seslendirdiği, bestesi Barlas Erinç'e ait "Ne Ekmek Ne de Su" şarkısı da "En İyi Beste" seçildi.

Teoman, 1997 yılından itibaren kendi albümlerini çıkarmaya başladı; albümlerindeki parçaların çoğunun sözleri ve bestesini kendisi yaptı. İlk albümü "Teoman" müzik yazarları tarafından 1997 yılının "En İyi Albümü" seçildi. 1998'de ikinci albümü "O" çıktı ve listelerde 1 numaraya yükselip, ‘Yılın En İyi Rock Sanatçısı’ seçildi. 2000 yılında çıkardığı üçüncü albümü "17" ile iyice tanındı. Albüme ismini veren 17 şarkısını idam edildiğinde on yedi yaşında olan uzaktan akrabası Erdal Eren için yazdı. Albümdeki klipler yine listelerde 1 numaraya yükseldi ve  Altın Kelebek Ödülleri'nde Yılın En İyi Rock Müzik Sanatçısı ödülünü aldı.

"Remixler" adlı ilk remix albümü 2001 yılında piyasaya çıktı. Ardından Gönülçelen (2001), Teoman (2003), En Güzel Hikayem (2004), Renkli Rüyalar Oteli (2006) albümlerini yayımladı. Renkli Rüyalar Oteli'ndeki "İki Çocuk" adlı parçayı, her ikisi de kendisine uzaktan akraba olan Zekeriya Önge ile Erdal Eren için yazdı.

2004 te Bülent Ortaçgil’le birlikte bir konser albümü yayımladı. 2007 yılının sonunda çıkardığı "Söz Müzik Teoman" albümünde çeşitli sanatçılar Teoman'a ait şarkıları seslendirdi. 2009 yılı Şubat ayında "İnsanlık Halleri", 2011'de "Aşk ve Gurur" isimli albümünü çıkaran sanatçı, 4 Ağustos 2011'de kendi web sitesinden yaptığı açıklamayla müziği bıraktığını duyurdu. Ancak 24 Kasım 2012'de yeniden müziğe döneceğini ilan etti.  2015'te "Eski Bir Rüya Uğruna" adlı albümü yayımladı.

Türk rock müziğinin en başarılı bestecilerinden ve söz yazarlarından biri olarak kabul edilen müzisyenin sinemaya duyduğu ilgi ise onu yapımcılığa ve senaristliğe de itti. Teoman'ın ilk oyunculuk deneyimi ise, "Mumya Firarda" adlı filmdeki rolü idi. Sinan Çetin'in yönettiği "Banka" ve "Romantik" filmlerinde de oyunculuk yaptı. Senaryosu üzerine uzun yıllar çalıştığı "Balans ve Manevra" adlı filmi 2004 yılında çekti. Sanatın farklı dallarındaki denemeleri, çocukluğu, gençlik yılları ve müzik yaşamına ilişkin anılarını içeren "Fasa Fiso" adlı kitabını 2018 yılında yayımlamasıyla devam etti.

Sanatçı 11 stüdyo albümüne sahip olup 12. ve sanatçının kariyerindeki son albümü olacak olan Ben, Zargana, Deus Ex Machina'yı Nisan 2024'te yayınlayacağını açıkladı. Albümden ilk single olan "Nevrozumun Zindanı" 31 Mart 2023'te YouTube' da yayınlandı ve ben de burada ikinci şarkı olarak ekledim.


Kendini sürekli yenileyen, keşfeden ve atılım yapan bir sanatçı. Şahsen eserlerini dikkatle dinliyor ve sözlerini tek tek okuyorum. Şarkı sözlerinin ne kadar değerli olduğunu kavradığımız bir kaç besteciden biridir bana göre. Umarım pazar gününüze renk katmışızdır.

Müzikli pazarlar,





{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-





not: bilgiler wikipedia'dan alıntıdır.





27 Nisan 2023 Perşembe

BİR KELİME = TALİP







Talip : (Arapça) 1. (sıfat) İsteyen, istekli.

"Bu işi yapmaya talibim."

2. (isim) Genellikle evlenmek isteyen ve bu isteğini evleneceği kimseye bildiren erkek.

"Öyle olmasa Musa ile evlenmez, talipleri içinde en beğendiği İsa' nın İstanbul' dan dönmesini beklerdi." - Elif Şafak



Kelimenin birleşik fiil kullanımı da aşağıdaki gibidir :

Talip (veya talibi) çıkmak : 1. Kız evlenme teklifi almak.

"Keşke bilmeksizin, tesadüfen, İsmail' in almak istediği bu kıza talip çıkmış bir adam vaziyetinde kalsaydım." - Yakup Kadri Karaosmanoğlu

2. Bir şeye istekliler bulunmak.


Talip olmak : İstemek.

"Yalnız bir tanesi, en ziyade parasına meftun olan biri onunla izdivaca talip oldu." - Nazım Hikmet



Kelimenin etimolojisi :

Arapça ṭlb kökünden gelen ṭālib 1. talep eden, dileyen, aday, 2. 'alim adayı', medresede öğrenci" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ṭalab "isteme, dileme" sözcüğünün failidir.






{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-






not: gif, pinterest.com' dan alıntıdır.







24 Nisan 2023 Pazartesi

BİR KELİME = ZÜRRİYET









Zürriyet : (Arapça) 1. (isim) Döl, soy sop, sulp.

"Avrupalılar yeni kıtaya insan zürriyetini de taşımıştı." - J.M. Robert

2. (isim) Çocuk.



Kelimenin kökeni : 

Arapça ḏrr kökünden gelen ḏurriyyat "tohum, bir kişinin soyundan gelenler" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ḏarra "saçtı, tohum attı" fiilinin mastarıdır.





{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-





not: kullanılan gif, gifer.com' dan alıntıdır.




23 Nisan 2023 Pazar

PAZAR GÜNÜ MÜZİĞİ 🎵




Jonathan Douglas Lord veya sahne adıyla Jon Lord
 (9 Haziran 1941 - 16 Temmuz 2012)
İngiliz orkestra müziği ve rock müzik bestecisi, piyanist ve org müzisyeni. İngiliz hard rock grubu Deep Purple'da rock müziği klasik ve barok müzikle harmanlamasıyla bilinir. 1968'de Deep Purple'ın kurucuları arasında yer aldı ve 1970'e kadar grubun lideri olarak görüldü. Deep Purple'ın hard rock döneminde Lord'un karakteristik org çalma tarzı, grubun sound'unda önemli yer tuttu ve heavy metalin gelişimine de katkıda bulundu. 2002'de gruptan emekli olduğunu açıkladı.Kariyeri boyunca Whitesnake, Paice Ashton Lord, The Artwoods, The Flower Pot Men ve Santa Barbara Machine Head gruplarında da görev yaptı. Uzun süre pankreas kanseri ile mücadele eden Lord, 2011 Ağustosta kendi web sayfasında "Tüm arkadaşlarımın, takipçilerimin, hayranlarımın ve yol arkadaşlarımın bilmesini isterim ki kanserle savaşıyorum ve bu nedenle tedavi görmekteyim. Tedavi sürerken performansıma ara vereceğim. Elbette müzik yazmaya devam edeceğim, benim dünyamda bu sadece terapinin bir parçası olmalı ve gelecek yıl tekrar iyi durumda olmayı umuyorum. Tanrı sizi korusun ve yakında görüşürüz" diye yazdıktan sonra 16 Temmuz 2012'de akciğer embolisi sebebiyle Londra Kliniği'nde vefat etti.  Ölümünün ardından, 8 Nisan 2016'da Deep Purple üyesi sıfatıyla Rock and Roll Hall of Fame'e kabul edildi.


Jon Lord' un ilk videodaki performansına dikkat edin, yaklaşık 4-4.5 dakika keyboard solosu muhteşem. İkinci video ise Jon Lord' un muhteşem bestesi Sarabande bir orkestrasyonla daha da parlamış. Umarım dinlerken keyif almışsınızdır.

İyi pazarlar,




{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-




17 Nisan 2023 Pazartesi

BİR KELİME = ZUHUR







Zuhur : (isim, eskimiş, Arapça) Ortaya çıkma, görünme, belirme, baş gösterme, meydana çıkma.

"Meclis azaları meyanından aykırı bir takım prensiplere temayül gösterenler zuhura başlamıştı." - 
M. Kemâl ATATÜRK


Kelimenin birleşik fiil olarak kullanımı da aşağıdaki gibidir:
 
Zuhur etmek : Ortaya çıkmak, görünmek, belirmek.

"Hünerlerinizin inceliklerini, güzelliklerini anlamak için mütehassıslar zuhur etti." - Ahmet Hikmet Müftüoğlu



Kelime kökeni :

Arapça ẓhr kökünden gelen ẓuhūr 1. belirme, görünme, 2. görüntü, parıltı, gösteriş sözcüğünden alıntıdır.


Tarihte En Eski İlk Yazılı Kaynak :

Dede Korkut Kitabı (1400 yılından önce) : "Bu oğlan zuhur edeli Dirse Hanuñ nazarı bize eksük oldu."






{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-





not: kullanılan gif, gifer.com' dan alıntıdır.




16 Nisan 2023 Pazar

PAZAR GÜNÜ MÜZİĞİ 🎵



Bu günün konuğu Şili' li bir müzik grubu, Inti-Illimani

Grubun adı Aymara dilinden geliyor: "Inti", aynı zamanda ataları saydıkları yaratıcı tanrı Viracocha'nın oğlu İnka Güneş Tanrısı ve Güneş, "Illimani" de bir kuş olan kondor ve La Paz, Bolivya dolaylarında Illimani Dağı anlamına gelmektedir. Dolayısıyla kelimelerin birleşmesi "Illimani Dağı'nın güneşi" veya "Güneşin kondorları" demektir.

Şarkılarında birlikte yaşadığı yoksul halkların, emekçilerin duygularını yansıtmayı hedefledi. Bu yoksul insanların aşkları, acıları, düşleri ve yaşadıkları her tür insani değişimler, anlar bu grubun şarkılarının kopmaz parçası oldu. Bu yüzden Türkiye’de olduğu gibi tüm dünyada muhalif müziğin önemli bir temsilcisi olarak tanındı ve sevildi. 

1967 yılının Mayıs ayında eski Santiago Teknik Üniversitesi'nde okuyan gençler tarafından kurulan grup, 1973 yılında Şili diktatörü Pinochet' nin, Salvador Allende' ye yönelik darbesi sırasında Avrupa'da konser vermekteydiler. Bu darbenin başarıya ulaşması sonucu 14 yıl ülkelerine geri dönemediler. Bu yıllar boyunca gruba İtalya ev sahipliği yaptı. 1988`de yasakları kalktıktan kısa süre sonra Şili'yi turlayarak konser vermeye başladılar. Şili kültürünün temsilcileri olarak kabul edilen grubun, 2002 yılında çıkardıkları Viva Italia albümü, kendilerine kucak açan ülkeye bir teşekkür mahiyetindedir.

Grupta müzikal anlamda Horacio Salinas etkisi görülmekteydi, 2001 yılında yaşanan bölünme sonucunda üç önemli üye José Seves, Horacio Durán ve Horacio Salinas gruptan ayrıldı. Yerlerine Manuel Meriño, Cristián González ve Juan Flores geldi. Eski elemanların ayrılmasından sonra grubun aynı ismi kullanıp kullanamayacağı tartışma yarattı. Bu süreçte ayrılan üç eleman aynı isimle yeni bir grup kurdu. 2005`ten beri bu ismi taşıyan iki grup vardır: Inti Illimani Histórico grubu José Seves, Horacio Durán ve Horacio Salinas' tan kurulu, Inti-Illimani ise Jorge ve Marcelo Coulón kardeşler tarafından kurulu.

Inti Illimani popüler müzik geleneğinden gelen gitar, tiple colombiano, charango, cuatro venezolano, sikus, quena, rondador, bombo leguero, zampoña, maracas, guiro, quijada ve pandereta gibi çeşitli enstrümanlarla viyolonsel, kontrbas ve keman gibi klasik müzik enstrümanlarını birlikte kullanıyor.

Grup ilk dönemlerde geleneksel müziklerin yanı sıra, Violeta Parra ve Víctor Jara gibi bestecilerin eserlerini de seslendirmiştir. Daha sonraları kendi bestelerini yaparken Pablo Neruda ve Rafael Alberti gibi şairlerden yararlanmışlardır. Inti Illimani Historico grubu, Avrupa turnesi kapsamında çeşitli zamanlarda Türkiye' de de konser vermişlerdir. Konserlerinde Yeni Türkü grubu da eşlik etmiştir ki Derya Köroğlu' nun, bu grubun Yeni Türkü'ye esin kaynağı olduğunu söylediği de bilinmektedir.



Sözlerini anlamasak bile dinlediğimizde müziğin evrenselliği ve birleştiriciliği kalplerimize notalarıyla dokunacaktır daima. Bu anlamda eklediğim ilk videodaki şarkıyı dinlerken ne demek istediğimi hissedenleriniz olacaktır. Bu şarkıyı Türkçe sözleriyle dinleyebilmeniz için yazının en alttaki not bölümüne linki ekledim. 

Tüm Dünya kardeşliğine selâm olsun !








{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-





not:  ilk şarkının Türkçe altyazılısı burada.





13 Nisan 2023 Perşembe

BLOG DÜNYASINDA BU HAFTA 50 📻


 


Blog Dünyasında Bu Hafta 50. ve son programdayız. Bildiğiniz gibi son programda uzun yıllar blog yazmış ve belki de vaktinden önce hayata veda etmiş blog sahiplerinden bahsedeceğimi, onları da yad ederek bir nevi blog dostluğunun görevini yerine getireceğimi söylemiştim. 

Ben hep kendim için "ben öldükten sonra bloğum ne olacak?, yerime birisi yazar mı acaba?, şifresini belirleyeceğim birisine bıraksam mı?, yoksa Google uzun süre bir blogda yayın olmayınca onun hakkında kapama işlemi yapıyor mu?" diye epey kafa yormuştum. Ve evet Google’ ın böyle bir hizmeti var, araştırırsanız göreceksiniz. Bir zamanlar "Görevimiz Tehlike" diye bir dizi vardı ve orda kendilerine görev verilen insanlar görevlerinin ne olduğunu bir kasetten dinliyorlardı ve ardından kaset kendini imha ediyordu. Aktardığım dizideki gibi, isteyen blog sahiplerinin bloğunu imha görevini üstlenmiş meğer Google. 

Kim bilir belki de sonsuza kadar yazdıklarımızla, yayınladığımız fotoğraflar, şarkılarla birlikte anılmak isteyenleriniz çıkabilir. Öyle ya bu dünyaya kendimizden bir iz bırakmak değil mi hepimizin çabası? O halde gelin listemdeki bloggerları hep birlikte analım.

Programı dinlemek için isterseniz yukardaki radyoya, isterseniz de buraya tıklayabilirsiniz.


Son programın konuk bloggerları:
https://dr-jivago.blogspot.com
https://albumdekiler.blogspot.com
https://cihaninbahcesi.blogspot.com
https://banucabirseyler.blogspot.com
https://kavaktantabut.blogspot.com
(https://kavaktantabut2.blogspot.com)
https://asortik-krep.blogspot.com
https://mevsimlerdenroma.blogspot.com


Yaşamak bir hak ancak ölüm de bir gerçek. Sadece doğum ile ölüm tarihi arasındaki çizgide saklı her şey demişti şair. Hepimizin günün birinde güzelliklerle anılması dileğiyle. Bugüne kadar programa destek olan ve dinleyen, yorum yapan herkese kalpten teşekkürlerimle.






{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-






10 Nisan 2023 Pazartesi

BİR KELİME = HABİS








Habis : (Arapça) 1. (sıfat, eskimiş) Kötü, alçak, soysuz (kimse).

2. (sıfat, eskimiş) Kötücül (hastalık veya ur).

"Bir sinek vardır, sokarsa habis çıban yapar, tedavisi zordur." - Refik Halit Karay

3. (sıfat, eskimiş, mecaz) Kötü, uğursuz.

"Derhal içinden tövbe edip zihninden kışkışladı bu habis fikirleri." - Elif Şafak



Kelime Kökeni :

Arapça χbs̠ kökünden gelen χabīs̠ "kötü niyetli, kötü huylu" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça χabus̠a "kötü idi" fiilinin sıfatıdır.





{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-





not: görsel, pinterestten alıntıdır.





9 Nisan 2023 Pazar

PAZAR GÜNÜ MÜZİĞİ 🎵




Gerard Hugh "Leo" Sayer (21 Mayıs 1948)

 1973'ten beri aktif olan İngiliz-Avustralyalı şarkıcı ve söz yazarıdır. Sussex'te Thomas Sayer ve Theresa Nolan'ın üç oğlundan ikincisi olarak doğdu ve Edenmore' daki küçük çiftlikte büyüdü. West Sussex Sanat ve Tasarım Koleji'nde ticari sanat ve grafik tasarım eğitimi aldı. Müzisyen David Courtney tarafından keşfedildi ve daha sonra eski pop şarkıcısı Adam Faith ile birlikte çalıştı. Ocak 1967'de, 18 yaşındaki Sayer, Hove'daki King's Hotel'de salon bekçisi olarak çalışırken, yaşlı konukların otelin birinci katına zarar veren ciddi bir yangından kurtarılmasına yardımcı oldu. Kendisi de, otelin yanındaki bir apartmanda çalışan inşaatçılar tarafından yanan otelden kurtarıldı. Sayer, kariyerine 1970'lerin başında İngiltere' de başladı ve 1970'lerde Atlantik'in her iki yakasında da en iyi single'lar ve albümler arasına girdi. İngiltere' de ilk yedi hit single'ının hepsi Top 10'a ulaştı. Şarkıları, Cliff Richard, Roger Daltrey ve Three Dog Night gibi diğer önemli sanatçılar tarafından söylendi. 

Müzik kariyerine David Courtney ile birlikte şarkılar yazarak başladı ve Roger Daltrey'e 1973'te ilk solo hitini kazandıran "Giving It All Away" de dahil olmak üzere şarkılar yazdı.  Aynı yıl Sayer, kariyerine İngiltere' de Chrysalis plak şirketine ve Amerika' da Warner Bros. Records'la anlaşma yaptı. İlk single'ı "Why Is Everybody Going Home" listelerde yer alamadı, ancak Sayer'in İngiliz televizyonunda pierrot makyaj ve kostümüyle seslendirdiği ikinci single'ı "The Show Must Go On" ile İngiltere'de ulusal bir üne kavuştu. Single, listelerde 2 numaraya yükseldi, Bundan sonraki bütün single çalışmaları hep listelerde üst sıralardaydı. Ayrıca İsveç, Norveç, Hollanda ve Yeni Zelanda da dahil olmak üzere diğer ülkelerde güçlü bir şekilde listelere girdi ve hem İngiltere'de, hem de Amerika' da platin albüm , Kanada'da çift platin albüm aldı. İlk olarak disko tarzı "You Make Me Feel Like Dancing" ile yılın en iyi Rhythm ve Blues Şarkısı  Grammy Ödülü sahibi oldu. 1977 de çok romantik bir balad ve benim de çok sevdiğim favori şarkılarımdan olan "When I Need You" ile listeleri altüst etti. "More Than I Can Say" şarkısı ki bu da çok sevdiklerim arasındadır altın sertifika aldı. Bir çok şarkının coverlarını düzenledi, animasyon dizi ve filmlerin soundtracklerini ve özel seri filmlerde seslendirme yaptı. 

Kariyeri halen devam eden sanatçının disleksi olduğu ve 1977'de bir sahneden düşmenin neden olduğu bacaklarındaki ve ayak bileklerindeki yaralanmaların etkilerinden hala muzdarip olduğu yazıyor kayıtlarda. Sayer'in her iki ebeveyni de, diğer aile üyeleri gibi kanserden ölmüştür. 65. doğum gününde, bağırsak problemleri yaşayınca, bağırsak ülseri ve tümörü olduğunu ortaya çıkaran bir kolonoskopi yapılır. Her iki sorunu da başarıyla tedavi eden ve tümörün iyi huylu olduğunu söyleyen bir ameliyat geçirir. 

Yayına "pierrot" kostümüyle seslendirdiği "The Show Must Go On", ikinci olarak da favori şarkım "When I Need You" şarkılarını ekledim. 2009 yılından beri Avustralya' da vatandaşı olarak yaşayan şarkıcıya sağlıklı ve bol müzikli bir yaşam diliyorum.








{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-





6 Nisan 2023 Perşembe

BLOG DÜNYASINDA BU HAFTA 49 📻


 


Yayına başlamadan önce deprem bölgesinden bir habere yer vermek istiyorum. Neredeyse üzerinden iki ay geçen deprem sonrası, en fazla yıkım alan bölge olarak Hatay’da bu sefer moloz depremi gündemde. Hatay Samandağ’da enkaz kaldırma çalışmalarından çıkan molozlar, Uzunbağ köyü Manastır deresine dökülüyor. Zeytin, narenciye ve fidan üretiminin yapıldığı Uzunbağ’da yurttaşlar duruma tepki gösterirken önceki gün başlatılan yaşam nöbeti maalesef jandarma engeliyle karşılaştı. Uzunbağ’da yaşayan halk, enkazı köylerinde ayrıştırdıklarını, demiri alıp molozu dereye döktüklerini, bu uygulamanın durdurulmasını istediklerini söylediler. Kendi yaşam haklarını savunmaya çalışan 20 ye yakın vatandaş gözaltına alındı, daha sonra belirli aralıklarla serbest bırakıldı. Ancak havaya, toprağa ve suya karışan asbest konusunda yetkililerin umursamaz bir tavırda olduğunu ileten halk, hukuki destek beklediklerini söyleyerek, yaşam nöbetine devam edeceklerini de ekledi. Bu vurdumduymazlığın, akıl tutulmasının artık son bulmasını istiyoruz.

49. programın blog konuklarını dinlemek için yukardaki radyoya ya da buraya tıklayabilirsiniz.



Bu haftanın konuk bloggerları :

https://junoastrology.com
https://muzikguncesi.com
https://konserveruhlar.wordpress.com
www.zimlicious.com
https://benbugunbunuogrendim.blogspot.com




{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-






3 Nisan 2023 Pazartesi

BİR KELİME = MÜSAVİ







Müsavi : (sıfat, Arapça) Eşit.

"Kendisi için bu budalaların arasında bir dakika geçirmek artık bir asır kaybetmeye müsaviydi." - Ömer Seyfettin



Kelimenin Kökeni: 

Arapça swy kökünden gelen musāwī "karşılıklı eşleşen, eşit, denk" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça musāwāͭ "eşleşme, eşit olma" sözcüğünün mufā"alat vezni (III) failidir.





{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-







not: kullanılan fotoğraf google'dan alıntıdır.






2 Nisan 2023 Pazar

PAZAR GÜNÜ MÜZİĞİ 🎵



KARSU (1990)

Bugünün konuğu Karsu Dönmez, Hollanda'nın Amsterdam şehrinde Hatay'ın Karsu köyünden göç eden Türk kökenli anne Birgül ve baba Alpaslan Dönmez'in iki kızlarından biri olarak dünyaya geldi. 8 yaşındayken televizyonda gördüğü piyanoyu çalmaya karar verdi. Ailesi önce ona bir piyano kiraladı. Çok sevdiğini görünce de biriktirdikleri parayla ona bir piyano satın alındı. Karsu, Hollanda'daki Amerikan Büyükelçiliği'nin verdiği bir burs ile Amerika'ya gitti ve Rhode Island Üniversitesi'nde şan eğitimi aldı.

Karsu, aktif müzik hayatına 16 yaşındayken babasının sahibi olduğu, Amsterdam'daki Kilim Restoran'ın müşterilerine piyano çalarak başladı. Burada müşterilerin dikkatini çeken Karsu, ilgiyle karşılandı ve onu dinlemeye gelenlerin sayısı arttı. Bu durum karşısında ailesi Karsu için bir salon tutmaya karar verdi. Böylelikle onu dinlemek isteyenler için geniş bir mekânda konser vermiş olacaklardı. Ancak Karsu’yu izlemek isteyen insanların talebine, büyük bir konser verip konuyu kapatmak mümkün olmadı. Bu konserin akabinde Karsu, dünyanın en önemli sahnelerinden ve organizasyonlarından teklifler almaya başladı. Kısa süre içerisinde Concertgebouw’dan North Sea Jazz Festival’a ve hatta New York Carnegie Hall’a kadar önemli sahnelerde yer aldı. Konserlerinde gözlerini kapatıp onun sesine kulak verdiklerinde, New Orleans’ta dev bir caz yıldızını dinlediğini zannettiklerini dile getirenler oldu.

Karsu, Türkiye'deki çalışmalarına 2011 sonbaharında, plak şirketi, etkinlik ve menajerlik ajansı olan "Y Kültür Sanat" ile anlaşarak ilk stüdyo albümü Confession'ı (2012) ve Colors'ı (2015) Türkiye'de çıkardı. Bu iki albümde yer alan şarkıların neredeyse tamamının söz ve müziğini Karsu üstlendi.

Bildiğiniz gibi Karsu'nun 16 akrabası, 6 Şubat 2023 tarihinde 10 ili kapsayan depremler sırasında Hatay' da hayatını kaybetti. Yayına aldığım ilk şarkıyı, depremzedeler ve akrabaları için yardım organizasyonunda söyledi. Deprem görüntüleri eşliğinde bu şarkıyı dinleyince insan gözyaşlarını tutamıyor. 56 gün önce yaşanan deprem unutulmasın diye buraya eklemek istedim bu şarkıyı.
Karsu' nun bestelediği başka şarkıları da var elbette. 

Hüzün havası dağılsın diyenler için de, aşağıdaki eğlenceli şarkıyı ekliyorum.



Müzikli pazarlar diliyorum.






{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-