29 Ekim 2023 Pazar

100. YIL KUTLAMASI




Norm Ender
(25 Mart 1985)


Ender Eroğlu veya bildiğimiz adıyla Norm Ender rapçi, müzisyen ve söz yazarıdır.
Sonradan “Şehrim ülkemin en batı yakası, Allahı gibidir ve tektir Atası” diyeceği İzmir’de dünyaya geldi. 10 yaşında Cartel müzik grubu sayesinde rap müzik ile tanışan Ender, babasının ona hediye ettiği org ile müziğe giriş yaptı.

1999 yılında Erman Altınoğlu ile birlikte Norm grubunu kurdu. 2001 yılında ilk rap şarkısını profesyonel olarak çıkardı. Atv televizyon kanalında 2004 yılında yayınlanan Akademi Türkiye müzik yarışması programına katıldı ancak kendisinden tarzından farklı şarkılar söylemesini istediklerinde kavga ederek programdan ayrıldı.
 
Yeni albümünde eski sert tarzından geriye eser kalmayıp, pop-rap tarzına geçtiyse de bilinen bir gerçek var. Norm Ender, bazen küfürbaz, bazen agresif ve isyankar ama hep protest, hep eğlenceli Türkçe RAP' in çocuğu.

(Norm Ender' in kendini çok iyi ifade ettiği bu yayını önyargısız izlemenizi öneririm.)


Ben Cumhuriyetimizin 100. Yıl kutlaması için yayınlanmış bir çok besteyi dinledim. Norm Ender' in bestesi -bana göre- açık ara hepsinden önde ve içime en sineni. Notaları, vurgusu ve özellikle sözleriyle benim kalbimde artık 100. yıl marşı olarak yerini aldı "Parla" marşı.

Cumhuriyetimizi daha coşkulu kutlamak yaraşırdı bize, bir hafta boyunca sürecek eğlenceler, bayrakla donanan sokaklar, caddelerde bandolar, gökyüzünde gururumuz jetlerimizle çok farklı bir hava yaratılmalıydı. 


CUMHURİYETİMİZİN 100. YILI KUTLU OLSUN!
ATA' MIZA ŞÜKRAN VE MİNNET DUYGULARIMLA...








{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-




25 Ekim 2023 Çarşamba

BİR KELİME = ZERK







Zerk : (isim, Arapça) Vücuda şırınga ile sıvı verme işi; iç itme, iç itim.

"Öldükten sonra, bulduğu kırk ilacın damarlarına zerk edilmesini vasiyet etmiş." - Cemil Meriç



Birleşik fiil olarak kullanımı :

Zerk etmek : Sıvıyı şırınga vb. ile vücuda vermek; iç itmek.


Kelime kökeni :

Arapça zrḳ kökünden gelen zarḳ, 1. alaca gri-mavi renkte olma, gözünü belertme, 2. mızrak batırma sözcüğünden alıntıdır.






{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-





not: Görsel, internethaber.com dan alıntıdır.




22 Ekim 2023 Pazar

PAZAR GÜNÜ MÜZİĞİ 🎵




Guy Farley
(5 Şubat 1963) 

İngiliz müzisyen ve besteci Farley, çalışmaları orkestra notaları, dünya müziği, çağdaş ses tasarımı içeren ve aynı zamanda pop sanatçıları ve yapımcılarla işbirliği yapan bir film bestecisidir.

Farley, kariyerine 1980'lerin başında müzisyen, besteci ve orkestra şefi olarak başladı. Film endüstrisindeki ilk önemli çalışmaları, korku filmi 'The Gardener' (1998), 'Darkness Falls' (1999) ve ardından 2000 yılında 'Sorted' müzikleri üzerinde çalıştı. Bu süre zarfında çeşitli belgesellerin müziklerini de düzenledi. Sonraki 10 yıl boyunca, bir çok dizi film için çalışmasının yanı sıra, birkaç uzun metrajlı film, televizyon filmi ve belgesel üzerinde çalıştı. Bununla birlikte, Sugababes, Leona Lewis, Duran Duran, ve Appletons gibi bir dizi popüler müzik grubuyla da çalıştı.

2014 yılında Farley, 4 Müzik ve Ses Ödülü'ne aday gösterildi ve ödül aldı. Onun hakkında ülkesindeki basında çıkan yazılarda şunlar vardı: "Şu anda en umut verici ve gelecek vaat eden bestecilerden biri. "Modigliani" filmi için bestelediği eserler, melodik açıdan hassas ve ustaca orkestrasyona tabi tutulmuş ve filmin oynatıldığı yılda tüm kategorilerde en iyi beş film müziklerinden biri olmuştu. Melodi ve tematik yazım konusunda büyük bir yetenek sergileyen Guy Farley, kesinlikle yarının film müziği yıldızlarından biri olacak." 

Gerek blog yayınları, gerekse kendim için bildiğiniz gibi çok fazla müzik araştırması yapmaktayım. Bazen izlediğim film veya dizilerdeki besteler dikkatimi çektiğinde de hemen bilgisayar başına geçiyorum. Müzik dünyası için, önce "dipsiz bir kuyu" tanımlamasını yapacaktım ama başı sonu bilinmeyen "uzay boşluğu" sözü daha yerinde oldu sanki.

Dünyada ve ülkemizde yaşanan acıları anlatmak için en iyi ifade şekli müzik! Kelimeler artık bu yükü taşıyamıyor bana göre. İyi ki notalar var ve enstrümanlar. Dünyanın dört bir yanından insanların her duygusunu ifade etmek için çalınıyorlar. 

Müziği açın ve kendinizi içine bırakın.

İyi pazarlar,






{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-






18 Ekim 2023 Çarşamba

BİR KELİME = SİTTİNSENE






Sittinsene : (zarf, Arapça) Çok uzun zaman.

"Ben gelmesem sittinsene semtime uğramayacaksın." - Nâzım Hikmet


Kelimenin kökeni:

Sittin: Arapça sittīn  "altmış" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça sitt  "altı" sözcüğünden türetilmiştir. 

Sene: Arapça snA kökünden gelen sanat "yıl" sözcüğünden alıntıdır. (not: Arapça sözcük Aramice/Süryanice aynı anlama gelen şnā veya şintā sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük İbranice aynı anlama gelen şānāh sözcüğü ile eş kökenlidir. İbranice sözcük İbranice ve Aramice/Süryanice #şnh  "tekrarlama, dönme, geri gelme" kökünden türetilmiştir. )





{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-





not: görsel, internetten alıntıdır.




15 Ekim 2023 Pazar

PAZAR GÜNÜ MÜZİĞİ 🎵






Joseph Gordon-Levitt
 (17 Şubat 1981)

 Çocukluk yıllarından itibaren çeşitli televizyon dizileri, sahne performansları ve filmlerle başarılı oyunculuk kariyerine sahip Yahudi asıllı Amerikalı bir oyuncu.

Çocuklukta başladığı reklam filmlerine, daha sonra televizyon filmleriyle ve sitcomlarla devam eden Gordon-Levitt, 1999 yılında önemli bir rol aldığı "10 Things I Hate About You" ile tanınmaya başladı.

Colombia Üniversitesi'nde okuduktan sonra tv filmlerini bırakan Gordon-Levitt, bir yetişkin olarak birçoğu bağımsız olmak üzere sinema filmlerinde rol almaya başladı. 2005'te rol aldığı "Brick" adlı filmdeki rolü için "bağımsız filmlerdeki en ilginç başrol oyuncularından biri, düşünceli bir oyuncu, hem açık sözlü hem de içine kapanık; kendiyle ve dünyayla savaş halinde olan başı belada karakterleri oynamada uzmanlaşmış" denmiştir. Joseph Gordon Levitt seçkin Hollywood yıldızları arasında gösterilmektedir. Ayrıca piyano ve gitar çalabiliyor, güzel şarkı söyleyebiliyor ve akıcı bir şekilde Fransızca konuşabiliyor.

Kendisi, dizi ve filmlerden tanıdığım bir aktör, ancak hafta başında onun da başrollerden birini canlandırdığı bir filmi izledim ve orda hem çalıp hem de seslendirdiği şarkıdan çok etkilendim. Öncelikle filmi izlemenizi öneririm -internette var-, adı "Flora and Son"

Bugünlük bu kadar, keyifli pazarlar dilerim.






{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-





11 Ekim 2023 Çarşamba

BİR KELİME = RİNT






Rint : (Farsça) 1. (isim) Görünüşe ve dünya işlerine önem vermeyen, kurallardan uzak, bütün varlığı kendi iç dünyasına göre değerlendiren kimse.

      "Ölüm asude bahar ülkesidir bir rinde." - Yahya Kemal Beyatlı

2. (isim) Sarhoş, ayyaş kimse.



Kelimenin kökeni :

Farsça rind, 1. güzel insan, 2. filozof, kalender, dünya hırslarından vaz geçen sözcüğünden alıntıdır.





"Bu kelimeyi önererek, yayına katkıda bulunan Sevgili Makbule Abalı' ya teşekkürlerimle,"






{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-





not: kullanılan gif, imgur.com' dan alıntıdır.





8 Ekim 2023 Pazar

PAZAR GÜNÜ MÜZİĞİ 🎵



Dalida 
 (17 Ocak 1933 – 3 Mayıs 1987)

Asıl adı Iolanda Cristina Gigliotti olan Dalida, Kahire doğumlu İtalyan asıllı şarkıcı, sinema oyuncusudur. Kariyerini, vatandaşlığına geçtiği Fransa'da yaptı. 55 altın plak alan Dalida, aynı zamanda "elmas plak" verilen ilk şarkıcıdır.

 Daha çocukken viyolonsel ve şarkıcılık dersleri aldı. 1951'de bir güzellik ajansına girdi ve ardından da Kahire'de bir moda evinde model olarak çalışmaya başladı. 1954'te Mısır Güzellik Kraliçesi seçildi. Bu yıllarda bir yönetmen olan Marc de Gastyne ile tanıştı ve evlenip Paris'e gitti. Varyete şovlar ve kabarelerde Fransızca, İtalyanca, Arapça ve diğer dillerde şarkılar söyledi. Dalida sahne adıydı.

1957'de Paris Olympia'nın açılışında Charles Aznavour ile birlikte bulundu ve aynı yıl Gilbert Bécaud'ya vokalistlik yaptı. Daha sonra Türkçe dahil olmak üzere bir sürü dilde şarkılar söyleyen Dalida, dünya turnelerine çıktı. 1973 yılında ise Alain Delon ile birlikte, o herkesin bildiği efsanevi düet: 'Paroles paroles' i gerçekleştirdi. Dalida şarkılarını, Fransızca, İtalyanca, Arapça, Almanca, İspanyolca, İbranice, İngilizce, Danca, Japonca ve Yunanca olarak 10 dilde icra etmiştir. Kariyerinde 500 Fransızca şarkı bulunmaktadır. Bunların 200'ü İtalyancaya, 300'ü ise diğer dillere çevrildi. Dünya çapında 150 milyon albüm satmıştır. Aynı zamanda pek çok ödül kazanan Dalida 55 kez Altın Plak almıştır.

Hayatındaki bu şan ve şöhrete rağmen, kişisel hayatı zorluklarla, dramla ve trajedi ile doludur. 1961'de akıl hocası olan Lucien Morisse ile evlenmiştir. Evlilik birkaç ay sürer ve boşanırlar. 1967'de yeni aşkı olan İtalyan şarkıcı Luigi Tenco intihar etmiş, Dalida da intihara kalkışmıştır. Daha sonra Richard Chanfray ile birlikte gösterişli bir hayat sürdüren şarkıcı, Chanfray'ın intiharı ile karşı karşıya kalmıştır. Bu acıları es geçip şarkı söylemeye devam eden Dalida kendi anlatımıyla hayatın anlamının küçük olduğunu belirtmiş ve kişiliği geliştirmek için çok zaman harcamıştı. 3 Mayıs 1987'de Montmartre'daki evinde aşırı dozda uyku ilacı alarak intihar etmiştir.

Ardında şöyle bir not bırakmıştır: "Hayat artık çekilmez hale geldi. Beni affedin."

Oysa bizler de, her bir şarkısında umutlanıyor, neşeleniyor ve yeni bir güne tutunuyorduk. Geride kalan sesi ve görüntüleriyle avunuyoruz.

Benim çok sevdiğim şarkısını ve Türkçe sözlerini de yayın sonuna ekliyorum.
Işıklarda uyusun.

Dalida' yı hatırlatarak yayına almamı öneren Sevgili Nazlı Toaç' a çok teşekkürler.

İyi pazarlar,


Seni aramak için döndüm
Biliyordum beni bekliyordun
Biliyordum uzun süre
Ayrı kalamayacağımızı
 
Seni aramak için döndüm
Görüyorsun, çok değişmedim
Ve görüyorum ki, sen de
Zaman içinde epeyi yol katettin
 
İkimiz de birbirimizle
Savaş ettik
İkimiz de birbirimizi
Harab ettik, soyduk, yağmaladık,
Kim kazandı, kim kaybetti,
Bilinmiyor hiç, bilinmiyor artık
Şimdi ellerimiz bomboş
Ama savaştan sonra
Barış yapmak kalıyor bize
 
Seni aramak için döndüm,
Genç bir evli gibi titreyerek,
Şefkat, gözyaşı ve zamanla
Geçmişe göre daha olgun ama
 
Seni aramak için döndüm
Aptalca görünüyorum şu sahanlıkta
Bana yardım et ve gel öp beni
Aşağıda bir taksi bekliyor bizi






{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-





4 Ekim 2023 Çarşamba

BİR KELİME = MEŞHER






Meşher : (isim, eskimiş, Arapça) Teşhir yeri.

      "Güzele yönelen bir merkezin dolayı, zevksizlik meşheri olamaz." - Haldun Taner




Kelime kökeni konusunda herhangi bir bilgiye ulaşamadım. Teşhir kelimesinden yola çıkarak yaptığım araştırma da bir sonuç vermedi maalesef. Bilgi paylaşımı yapmak isteyen olursa seve seve yayınlarım.



{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-





not: kullanılan gif, pinterest' ten alıntıdır.






1 Ekim 2023 Pazar

PAZAR GÜNÜ MÜZİĞİ 🎵



Gloria Gaynor 
(7 Eylül 1949)

Amerikalı şarkıcı Gaynor, çoğunlukla 1979 yılında çıkarmış olduğu ve Türkiye'de Ajda Pekkan tarafından yeniden yorumlanmış olan "I Will Survive" ile bilinmektedir. Bunun dışında ABD'nin disko çağında yaptığı sayısız eseri de bulunmaktadır.

Sanatçı 1960'larda "Soul Satisfiers" adlı caz-pop grubunda vokalistti. 1975'teki ilk solo albümü ve ardından gelen sayısız disko hiti onun ABD'de tanınmasını kolaylaştırdı. Gaynor, 1979 başlarında "I Will Survive" adlı hitini yayınlamış ve şarkı Gaynor'ın 1 numaraya ulaşan şarkısı olmuştur.
 Ayrıca Grammy En İyi Disco Kaydı Ödülü ve Grammy Hall of Fame Ödülü vardır.

Gaynor' un, "I Will Survive" adlı şarkısı her dönemin şarkısı olmuştur. Yıllar hatta asırlar geçse bile dillerden ve yeni düzenlemeleriyle gündemden düşmeyecek bir şarkıdır. Bugün, bu bilinen şarkı harici yine hareketli iki parçasının bulunduğu bir video kaydını yayına aldım.

Gözünüzü kapatın ve eskilere gitmeye hazırlanın.

Bol ritimli, harika bir pazar dilerim.






{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-