16 Nisan 2023 Pazar

PAZAR GÜNÜ MÜZİĞİ 🎵



Bu günün konuğu Şili' li bir müzik grubu, Inti-Illimani

Grubun adı Aymara dilinden geliyor: "Inti", aynı zamanda ataları saydıkları yaratıcı tanrı Viracocha'nın oğlu İnka Güneş Tanrısı ve Güneş, "Illimani" de bir kuş olan kondor ve La Paz, Bolivya dolaylarında Illimani Dağı anlamına gelmektedir. Dolayısıyla kelimelerin birleşmesi "Illimani Dağı'nın güneşi" veya "Güneşin kondorları" demektir.

Şarkılarında birlikte yaşadığı yoksul halkların, emekçilerin duygularını yansıtmayı hedefledi. Bu yoksul insanların aşkları, acıları, düşleri ve yaşadıkları her tür insani değişimler, anlar bu grubun şarkılarının kopmaz parçası oldu. Bu yüzden Türkiye’de olduğu gibi tüm dünyada muhalif müziğin önemli bir temsilcisi olarak tanındı ve sevildi. 

1967 yılının Mayıs ayında eski Santiago Teknik Üniversitesi'nde okuyan gençler tarafından kurulan grup, 1973 yılında Şili diktatörü Pinochet' nin, Salvador Allende' ye yönelik darbesi sırasında Avrupa'da konser vermekteydiler. Bu darbenin başarıya ulaşması sonucu 14 yıl ülkelerine geri dönemediler. Bu yıllar boyunca gruba İtalya ev sahipliği yaptı. 1988`de yasakları kalktıktan kısa süre sonra Şili'yi turlayarak konser vermeye başladılar. Şili kültürünün temsilcileri olarak kabul edilen grubun, 2002 yılında çıkardıkları Viva Italia albümü, kendilerine kucak açan ülkeye bir teşekkür mahiyetindedir.

Grupta müzikal anlamda Horacio Salinas etkisi görülmekteydi, 2001 yılında yaşanan bölünme sonucunda üç önemli üye José Seves, Horacio Durán ve Horacio Salinas gruptan ayrıldı. Yerlerine Manuel Meriño, Cristián González ve Juan Flores geldi. Eski elemanların ayrılmasından sonra grubun aynı ismi kullanıp kullanamayacağı tartışma yarattı. Bu süreçte ayrılan üç eleman aynı isimle yeni bir grup kurdu. 2005`ten beri bu ismi taşıyan iki grup vardır: Inti Illimani Histórico grubu José Seves, Horacio Durán ve Horacio Salinas' tan kurulu, Inti-Illimani ise Jorge ve Marcelo Coulón kardeşler tarafından kurulu.

Inti Illimani popüler müzik geleneğinden gelen gitar, tiple colombiano, charango, cuatro venezolano, sikus, quena, rondador, bombo leguero, zampoña, maracas, guiro, quijada ve pandereta gibi çeşitli enstrümanlarla viyolonsel, kontrbas ve keman gibi klasik müzik enstrümanlarını birlikte kullanıyor.

Grup ilk dönemlerde geleneksel müziklerin yanı sıra, Violeta Parra ve Víctor Jara gibi bestecilerin eserlerini de seslendirmiştir. Daha sonraları kendi bestelerini yaparken Pablo Neruda ve Rafael Alberti gibi şairlerden yararlanmışlardır. Inti Illimani Historico grubu, Avrupa turnesi kapsamında çeşitli zamanlarda Türkiye' de de konser vermişlerdir. Konserlerinde Yeni Türkü grubu da eşlik etmiştir ki Derya Köroğlu' nun, bu grubun Yeni Türkü'ye esin kaynağı olduğunu söylediği de bilinmektedir.



Sözlerini anlamasak bile dinlediğimizde müziğin evrenselliği ve birleştiriciliği kalplerimize notalarıyla dokunacaktır daima. Bu anlamda eklediğim ilk videodaki şarkıyı dinlerken ne demek istediğimi hissedenleriniz olacaktır. Bu şarkıyı Türkçe sözleriyle dinleyebilmeniz için yazının en alttaki not bölümüne linki ekledim. 

Tüm Dünya kardeşliğine selâm olsun !








{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-





not:  ilk şarkının Türkçe altyazılısı burada.





13 yorum:

  1. Harika bir paylaşım, teşekkürler Momentos. Sabahımı aydınlattın. Tüm diktatörlerden kurtulalım halkların kardeşliği gelsin. Ben de bu aralar Sona Jobarteh'e takılmış durumdayım:) Kendisi ilk kadın kora virtüözü. Selamlar... https://www.youtube.com/watch?v=oToZfPGMMBY

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Kaystros Tyrha,
      Yayına hazırladığımdan beri şarkılarını tüylerim diken diken hislenerek dinliyorum. Kurtulalım artık evet.
      İyi ki linki gönderdiniz, bu müzisyeni de araştırayım.
      Çok teşekkürler :A :)

      Sil
  2. Dinleyelim bakalım hayırlı pazarlar:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Myvslr hoş geldiniz,
      Pazar günü bitti, o halde iyi bir haft dilerim size :)

      Sil
  3. efsane gruplardan de miii :)

    YanıtlaSil
  4. Dinlerken nerelere gittim bir bilsen; kendimi Sierra Nevada dağlarında buldum. Devrimin eli kulağında... Ahhhh o hiç yok olmayan güzel gençlik işte, ufacık bir kıvılcım zamanı geri sarmaya ve bütün o coşkuları ve duygularını geri çağırmaya yetiyor. Teşekkürler Sevgili Dostum, gözlerimdeki anlar, yüzümdeki tebessümler için:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Dostum,
      Bu coşkun duygular ne hoş. Müzikteki vurgular kesinlikle bunu veriyor, hakkıyla hissettiriyor gerçekten. Evet, yaşamda herşey değişime tabidir. :) Değişim eninde sonunda gerçekleşecektir.
      Tebessümünü daima yüzünde tut :) :F

      Sil
  5. Bugün 16 Nisan. Hayata eklenen yeni bir gün, beraberinde güzel günleri getirecek yeni bir yıla, yeni bir başlangıca merhaba. Sağlık, mutluluk, neşe ve huzurun çokça eşlik ettiği bir dönem olsun. Kutluyorum.
    Sevgiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Makbule Hocam,
      Kutlama için çok teşekkür ederim, ne kadar incesiniz. :A :F
      Hep birlikte daha nice güzel günlere inşallah.
      Yürekten sevgiler,

      Sil
  6. Sevgili Simyamist <3
    Ah ilk parçayı kaç kez dinledim hatırlamıyorum inan.. ve ezberledim de :)
    Beğenmene çok sevindim, teşekkürler canım.

    YanıtlaSil
  7. Bu grubu hiç bilmiyordum. Güney Amerika müziklerini çok severim. :)
    Bilgi ve paylaşım için teşekkür ediyorum Sezer Hanım.
    Müzik dolu, güzel günler diliyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Nazlı Hanım,
      Beğenmenize çok sevindim :)
      Güzel bir hafta olsun dilerim. :F

      Sil

{ಠ,ಠ}
|)__)
-”-”-


Dikkat Spama düşen yorumlar denetimden geçerek yayınlanacaktır.

:)

;)

:D

:(

=(

:@

:X

:O

:P

:F

:Y

:A

<3


:T

:H