29 Mayıs 2024 Çarşamba

BİR KELİME = TAZİYE








Taziye : (isim, Arapça) Ölen kimsenin yakınlarına başsağlığı dileme, taziyet.

"Hanımefendi, taziyelerini sunmak için yan köşkten gelmişler."



Birleşik kelime olarak kullanımı : 

Taziyeevi : (isim) Cenaze sahiplerine başsağlığı dilenmesi için yapılan özel yer.



Kelime kökeni :

Arapça ˁzw kökünden gelen taˁziyat "başsağlığı dileme" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ˁazāˀ "metanet, (ölüm karşısında) ağırbaşlılık" sözcüğünün tefˁîl vezni (II) masdarıdır.






{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-





not: fotoğraf internetten alıntıdır.





26 Mayıs 2024 Pazar

PAZAR GÜNÜ MÜZİĞİ 🎵 JOHANN JOHANNSSON




Jóhann Jóhannsson

(1969 - 2018)


19 Eylül 1969'da İzlanda'nın Reykjavík kentinde dünyaya gelen Jóhann, tiyatro, dans, televizyon ve film dahil olmak üzere çok çeşitli medya için müzik yazan bir besteciydi. Piyano ve trombonu 11 yaşından itibaren öğrendi, ancak gençlik yıllarında bıraktı. Jóhann, dil ve edebiyat okuduğu İzlanda Üniversitesi'ne gitti. Müzik kariyerine 1980'lerin sonlarında grup Daisy Hill Puppy Farm'da başladı. Olympia, Unun ve Ham gibi İzlandalı indie rock gruplarında gitarist ve yapımcı olarak çalışmaya devam etti. 1999'da Jóhann, Kitchen Motors'u kurdu; Punk, caz, klasik, metal ve elektronik müzik sanatçıları arasında disiplinler arası işbirliğini teşvik eden bir düşünce kuruluşu, sanat organizasyonu ve müzik şirketi. Kendi sesi bu müzikal deneylerden doğdu.

Jóhann'ın ilk solo albümü Englabörn, aynı adlı tiyatro eseri için yazılmış müziğe dayanan bir süitti. Yaylı çalgıları kaydederek ve bunları dijital filtrelerle işleyerek kompozisyon oluşturdu. Albümü, Satie, Purcell ve Moondog'u Mille Plateaux ve Mego gibi plak şirketlerinin elektronik müziğiyle birleştirdi. Jóhann'ın dördüncü stüdyo albümü olan "IBM 1401", "A User's Manual", 30 Ekim 2006'da 4AD etiketiyle yayımlandı. Bir IBM mühendisi ve İzlanda'nın ilk bilgisayar programcılarından biri olan babasından ilham aldı ve işteki boş zamanlarında melodiler bestelemek için bu donanımları kullandı. Kompozisyonun bir parçası olarak IBM 1401'in elektromanyetik emisyonlarından üretilen sesleri kullandı. 2010 yılında Jóhann, film yapımcısı Bill Morrison ile işbirliği yaptı. Film, "soyu tükenmiş endüstrinin sosyal, kültürel ve politik yönlerini ve kömür ocaklarının güçlü bölgesel geleneğini" kutlamasıyla dikkat çekti. Parçanın tamamı, 1980'lerde bölgede meydana gelen madenci grevlerine bir övgüydü. Eserin prömiyeri Temmuz 2010'da Durham Katedrali'nde yapıldı ve Mayıs 2011'de CD ve DVD olarak piyasaya sürüldü. Albüm BBC tarafından "kuzeydoğu İngiltere'nin eski madencilik topluluğu için muhteşem bir ağıt" olarak tanımlandı ve övgüler aldı. 2000'li yıllar boyunca solo kariyeriyle eş zamanlı olarak 2004'te İzlanda komedisi "Dis", 2007'de TV dizisi "Svartir englar" ve 2007'de "In the Arms of My Enemy" dahil olmak üzere bir dizi esere imza attı. Ancak, en iyi tanındığı Denis Villeneuve ile yaptığı çalışmadır. Villeneuve ile ilk işbirliği 2013'te "Prisoners" dizisiyle oldu. Daha sonra Villeneuve'ün En İyi Orijinal Müzik dalında Akademi Ödülü'ne aday gösterilen "Sicario" (2015) ve "Arrival" (2016) filmlerinde de çalıştı. Jóhann'ın James Marsh'ın "The Theory of Everything" filmindeki çalışması, 2015 yılında En İyi Orijinal Müzik dalında Altın Küre Ödülü'nü kazandı. Son çalışmaları "Mandy", "The Mercy" ve "Mary Magdalene" filmleri içindi. 

Jóhann, 9 Şubat 2018'de 48 yaşında Berlin'de öldü. Ölümünden önce Disney'in "Christopher Robin" müziklerini bestelemesi için işe alınmıştı, ancak üzerinde çalışmaya başlayamadan öldü. Yönettiği tek uzun metrajlı filmi "Last and First Men", ölümünden iki yıl sonra 70. Berlin Uluslararası Film Festivali'nde prömiyerini yaptı ve büyük beğeni topladı.

Yayını hazırlarken çok fazla eserini dinlediğim sanatçıyı takdirle yad ediyorum. Yukarda yayına eklediğim bestesi ve şimdi linkini buraya bıraktığım eseri en çok beğendiklerim. Umarım sizlerde beğenirsiniz. Bir sanatçı ölse bile eserleriyle, dünya döndükçe var olacaktır.

Müzikli pazarlar,







{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-






22 Mayıs 2024 Çarşamba

BİR KELİME = DEFTERDAR





Defterdar : (Arapça defter + Farsça -dār)

1. (isim) Bir ilin para işlerini yöneten en üst düzeydeki görevli.

2. (isim, tarih) Osmanlılarda maliye işlerinin en yüksek yetkilisi veya illerde maliye işleriyle uğraşan görevli.

      "Defterdar, adından anlaşılacağı gibi defter tutar ve kalede çok sayıda silah tutar ağalar içinde az sayıdaki efendi grubundandır." - Mahir Aydın


********


Birleşik Kelime şeklinde kullanımı :

Asitane defterdarı : (isim, tarih) Tanzimat’tan önce maliye müsteşarı.



*******

Kelimenin Kökeni :

“Defterdar” kelimesi Arapça kökenlidir. “Defter” (دفتر) Arapça’da “defter” veya “kitap” anlamına gelirken, “-dar” eki ise “sahip” veya “görevli” anlamına gelir. Dolayısıyla “defterdar”, “defter sahibi” veya “defterleri yöneten görevli” anlamına gelir.





{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-







not: görsel, pinterest.com dan alıntıdır.




19 Mayıs 2024 Pazar

PAZAR GÜNÜ MÜZİĞİ 🎵 LEVON MINASSIAN




Levon Minassian


Lévon Minassian, Fransız-Ermeni duduk sanatçısıdır. 1953 yılında Marsilya'nın Saint-Jerome bölgesinde doğdu. Müzik kültü içinde yaşayan bir aileyle çevrili ve seslere duyarlı biri olarak, çok genç yaşta bir folk grubunda mandolin çalmaya başladı. 15 yaşındayken, ailesinin ona özel olarak getirttiği  duduk ile uzun bir öğrenim ve çıraklık dönemi başladı.

Sanatçı, gençliğinde sıkı takipçisi olduğu Ermeni sanatçıları, 70'lerin sonunda, özellikle Civan Gasparyan ve Valodiya Harutyunyan'la duduk üzerinde çalışmak amacıyla birkaç kez Ermenistan'a gitti. Minassian, büyük bir özveri ve sabırla ve bu enstrümana olan sevgisinden dolayı kendi imkanlarıyla tüm inceliklerinde ustalaşmaya çalıştı. O zamandan beri, sanatçı aralıksız eğitim almaya devam etti ve  şu anda en yetenekli duduk sanatçılarından biri olarak tanınmakta. 

2003 yılında Jacques Chirac tarafından sanat ve edebiyat nişanı verilen ünlü duduk sanatçısı hayli üretken ve katkı sağladığı müzik albümleri oldukça fazladır. Charles Aznavour, Helene Segara, Peter Gabriel, Tony Levin, Armand Amar ve Sting gibi sanatçılar bu ortak çalışmalardaki isimlerdir. 

Blogda son yayında kullandığım müzik Minassian ile Armand Amar' ın ortak çalışmalarındandı. Armand Amar' ın çalışmaları da ayrı bir güzellikte, onu da bir başka yayına konu edeceğim.

Bizim kültürümüze yakın bir enstrüman ve ona duygusunu katan bir müzisyenden bahsettik. 
Günleriniz nota uçuşlarıyla güzel geçsin.

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun.

Keyifli pazarlar,






{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-






15 Mayıs 2024 Çarşamba

BİR KELİME = KÜMBET






Kümbet : (Farsça) 1. (isim, mimarlık) Kubbe.

2. (isim) Damı koni veya piramit biçiminde olan, yuvarlak veya köşeli yapı.

"Mezarlığın ortasında altı adet mermer sütunlu harap bir kümbet göze çarpar." - Sermet Muhtar Alus


*********


Kelime Kökeni :

Farsça ve Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) gunbad گنبد  "kubbe, tümsek" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Aramice/Süryanice ḳbb kökünden gelen ḳubbtā קבתא  "kubbe" sözcüğünden alıntıdır. 





{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-






not: fotoğraf, pinterest.com dan alıntıdır.






12 Mayıs 2024 Pazar

PAZAR GÜNÜ MÜZİĞİ 🎵 SOFIANE PAMART




Sofiane Pamart
25 Nisan 1990

"Notalarla şaheserler yaratmak, klasik piyanonun tabularını yıkmak, Fransız rapinin piyanisti olmak ve gezegene onlarca şarkı ithaf etmek… Bu özelliklerin ise birleştiği tek isim; piyanonun asi romantiği Sofiane Pamart!" diyordu röportajının yayınlandığı sayfada.

Sofiane Pamart, 25 Nisan 1990 yılında Paris’in Lille banliyölerinde yaşayan Hellemmes komününün üyesi olarak dünyaya gelmiştir. Müziğe olan ilgisini şu cümleleriyle açıklamış: “Üç ya da dört yaşlarındayken annem bana sadece on iki tuşlu küçük bir klavye aldı. Radyoda veya filmlerde dinlediğim melodilerin notalarını bulabildiğimi keşfetti. Tabii ki, o zamanlar bir bebeğin yapabileceği gibi oynuyordum, ama doğru şekilde yapıyordum ve bundan çok zevk aldığımı fark etti. Dragon Ball-Z, Sailor Moon gibi çizgi filmlerden veya The Godfather gibi filmlerden müzik çalardım.”

Pamart, Fransız halkının klasik piyano anlayışını derinden sarsmış ve bu özelliği ile tanınmıştır. Rap ve piyanoyu akıllara durgunluk getirecek bir seviyede birleştirmiştir. Klasik müziğin dışına çıkan notaları sayesinde "Conservatioire de Lille"’de altın madalya sahibi olmuştur. Solo kariyerinin yanı sıra çocukluğundan itibaren rap müziğe duyduğu derin bağlılığı sayesinde, rap müzik severler tarafından da ilgi gören ve sevilen bir sanatçı olmuştur. Fransız ünlü rapçilerinden Koba LaD, Vald, Maes, Sneazzy, Hugo TSR, Scylla, Lord Esperanza, Frenetik ve Dinos gibi isimlerle çok sayıda iş birliği yapmıştır. 

2018 yılında Pleine Lune albümünü dinleyicileri ile buluşturmuş, 2019 yılında, Koba LaD ve Maes ile birlikte çıkardıkları singleları Matin ve Vald ile birlikte çıkardıkları “Journal Perso II” şarkısı, Gold statüsüne ulaşmıştır. Aynı zamanda her iki şarkıda da söz yazarları, Gold sertifikalı sanatçılar olmuşlardır. Aynı sene içerisinde albüm hazırlıklarını bitirmiş olan Pamart, daha önce ilkini yayınladığı "Pleine Lune" albümünün ikinci versiyonunu çıkarmıştır. 2019 yılını oldukça üretken geçiren Sofiane Pamart, aynı sene içerisinde "Planet" albümünü de dinleyicileriyle buluşturmuştur. Ünlü piyanist, iki yılın ardından 2021’de "Loving Life" albümü ile müzikseverler karşısına çıkmıştır. Aynı sene içerisinde "Planet" albümünün bir başka versiyonu olan "Planet Gold"’u dinleyicilerine sunmuştur. 2021 yılında Cercle‘ın turistik ve önemli bölgelerinde gerçekleştirdiği müzik etkinliğinde Pamart, Laponya‘da Kuzey Işıkları altında bir piyano performansı sergilemiş, son albümünü 2022 yılında "LETTER" ismiyle yayımlamıştır. Hakkında pek fazla bilgi bulunmamasının aksine Sofiane Pamart, albüm ve teklileri ile adından çokça söz ettirmektedir.

Pamart, Berberi kökene sahip olduğu için göçebe bir hayata alışkın olduğunu belirtmektedir. Bu sebeple "Planet" albümünde 12 farklı şehirden bahseder ve bu albümünde gerçekleştirdiği yolculuklar sonucunda, şehirlerin kendisinde bıraktığı duyguları, dinleyicileri ile paylaşmaktadır. Şehirlerin karakteristik özelliklerini de şarkılarına eklemeyi ihmal etmemiştir. Albümdeki parçaların en belirgin özelliği ise onu bunaltan şehirlerin Planet başlığında toplanması. Bir röportajında; “İster tur sürecinde ister stüdyoda olsun, duyguların süngeri olma görevini görüyorum” ifadelerini kullanmıştır. Albümünün her parçası, birbirinden farklı tonlara sahiptir; bir bastığı tuşa bir daha basmıyormuş gibi izlenime kapılmamıza sebep olmaktadır diye yazıyordu incelediğim yazıda. Ben de, bu genç müzisyenin "Planet Gold" albümünü hararetle tavsiye ediyorum ki yukarda yayına aldığım Kahire (Le Caire) adlı parçayı o albümden seçtim. Chicago, Sicilia, Nagasaki, Medellin isimli parçalar da en beğendiklerim arasında, dinlemenizi öneririm.

Müziğin kucaklayıcı ruhu ile harika bir pazar diliyorum.





{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-






8 Mayıs 2024 Çarşamba

BİR KELİME = SERGERDE






Sergerde : (Farsça) 1. (isim, eskimiş) Elebaşı.

      "Bir sergerde ortaya çıkarak devlete vergi ödemek istemeyenleri bir partide toplamıştır." - Aydın Boysan

2. (isim, eskimiş) Gönüllü askerlerin başı.


**************


Kelime Kökeni :

Farsça sargarde سرگرده  "başı dönmüş, şaşkın" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Farsça sar سر  "baş" ve Farsça gaştan, gard- گشتن, گرد  "dönmek" sözcüklerinin bileşiğidir.






{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-





not: gif, uludagsozluk.com dan alıntıdır.




5 Mayıs 2024 Pazar

PAZAR GÜNÜ MÜZİĞİ 🎵 GEOFF WESTLEY




Geoff  Westley
24 Mayıs 1949

İngiliz prodüktör, besteci, orkestra şefi, klavyeci ve aranjör olan Westley, burs kazandıktan sonra Londra'daki Royal College of Music'te flüt, piyano ve kompozisyon eğitimi aldı. 23 yaşına geldiğinde Londra'nın West End bölgesinde müzikaller yönetiyordu. Aynı zamanda, yedi yıl boyunca müzik direktörlüğünü yaptığı Bee Gees'e katılmaya davet edildi.

Klavyeci ve aranjör olarak Carpenters, Peter Gabriel, Lucio Battisti, Phil Collins, Sweet, Leo Sayer, Andrew Lloyd-Webber, Everly Bros, Vangelis, Gerry Goldsmith, Hans Zimmer, Marvin Hamlish, Henry Mancini gibi birçok uluslararası sanatçıyla işbirliği yaptı. 30 yaşında çok başarılı İtalyan sanatçılarla uzun bir işbirliğine başladı ve 2016 Sanremo Festivali'nde Eros Ramazzotti'nin aranjörlüğünü ve orkestrasını yönetti. Aranjör ve şef olarak Londra Senfoni Orkestrası, Kraliyet Filarmoni Orkestrası, Filarmoni, Pro Arte, Londra Oda Orkestrası, Orchestra del Teatro Regio di Parma, Orchestra del Teatro Bellini di Catania, Roma Sinfonietta, Brno Filarmoni, Budapeşte Senfoni Orkestrası, Orchestra del Teatro Verdi di Salerno ile çalıştı.

Birçok çağdaş klasik müzik yazmıştır, Kuzey Kutup Dairesi'nde Seyahatler - Kraliyet Opera Binası tarafından görevlendirilen bir oda operası, klasik şarkılar ve solo piyano için birçok eser.
2008 yılında 58. Sanremo Festivali'nde grubu Frank Head ile Parapara' Parara şarkısıyla Eleştirmenler Ödülü'nü kazandı. Eylül 2010'da Roma'daki Santa Cecilia Konservatuar müdürü tarafından stüdyoda aranjman, orkestrasyon ve kayıt dersleri vermek üzere bir kurs düzenlemeye davet edildi. 2019'da solo piyanodaki enstrümantal besteleri içeren yeni bir kayıt projesi hazırladı.

Son albüm çalışması da dahil keyif alacağınız çalışmalara sahip bir müzisyen.

Pazar gününüz müzikle geçsin,






{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-




1 Mayıs 2024 Çarşamba

BİR KELİME = GÜDÜK





Güdük : 1. (sıfat) Eksik yanı olan, tamamlanmamış, kısa.

      "Güdük minare."

2. (sıfat) Kuyruğu kesik veya kopmuş.

3. (sıfat, mecaz) Yetersiz, sonuç vermemiş.

      "Boş elleri ve yavan bakışları ile ne güdük bir görünüşü var." - Haldun Taner

*******


Birleşik fiil olarak kullanımı :

Güdük kalmak : 1. Büyüyememek, küçük, bodur kalmak.

2. (mecaz) Bitmemiş, sonuç vermemiş durumda olmak.


********

Kelime Kökeni :

Farsça gūdak كودك  "yavru, çocuk, genç hizmetkâr, uşak" sözcüğü ile eş kökenlidir. Farsça sözcük Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) aynı anlama gelen kōtak sözcüğünden evrilmiştir.





Kelime, Sevgili Tosbağa Günlüğü tarafından önerilmiştir. Katkısından dolayı teşekkür ederim.




{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-




not: Görsel, sinematurk.com' dan alıntıdır.