1 Eylül 2024 Pazar

PAZAR GÜNÜ MÜZİĞİ 🎵 TOM WAİTS






Bugünkü yayına, anılarımızın ne kadar güçlü olabileceği ve zaman akıp giderken kaybettiğimiz şeylerle başa çıkmanın nasıl zorlaşabileceğini hatırlatan bir yazı hazırladım. Dinlediğimiz tüm şarkılar, insan deneyiminin ve başkalarıyla bağlantı kurmanın önemine vurgu yapan güçlü hatırlatıcılardır. "Better Things" adlı enfes diziyi izlerken, dizide bir çok bölümde geçen şarkılara baktığımda, hayatımızın önemli anlarına eşlik eden bu ölümsüz notalar ve sözlerin hakkını teslim etmek gerekir dedim ve böyle bir yayın çıktı ortaya.

Tom Waits, son birkaç on yılın en ikonik müzisyenlerinden biridir. Tam adı; Thomas Alan Waits 7 Aralık 1949 yılında Amerika' da doğmuş, şarkıcı, besteci ve oyuncudur. Çıkardığı kendine özgü hırıltılı sesler, deneyselliğe olan meyli; blues, caz ve vodvil gibi rock öncesi türlere sevgisi ile müzik adına sıra dışı bir kişilik oluşturmaktadır. Dünyanın dört bir yanındaki izleyicilerde yankı uyandıran sayısız şarkı yazdı. Bu şarkılardan biri 1973'te piyasaya sürülen "Martha". Şarkı, telefonu eline alan ve yıllar öncesinden eski bir sevgilisini arayan bir adamın hikayesini anlatıyor. Şarkı basit olmasına rağmen, derin bir nostalji ve özlem duygusuyla doludur. 

"Martha", Tom Waits tarafından henüz 22 yaşındayken yazılmış. Waits'in kendisine göre şarkı, o zamanki kız arkadaşı Kathleen Brennan ile yaptığı bir konuşmadan ilham alarak yazılmış. "Eski bir sevgiliyi bir daha görsen ona ne derdin?" diye konuşuyorlarken,  Waits bu fikri alır, yıllar boyunca sayısız insanın kalbine dokunan, akıldan çıkmayacak kadar güzel bir şarkıya dönüştürür.

"Martha"nın sözleri basit ama derin. Eski bir sevgiliye ulaşan bir adamın hikayesini anlatıyor. Konunun özüne inmeden önce sohbete küçük bir konuşma ile başlar. Ona eski günleri hatırlayıp hatırlamadığını sorar ve sonra kalbini ona dökmeye başlar.

Şarkıdaki en dokunaklı satırlardan biri, adamın "Seni aradığım için üzgünüm ve sadece seninle bir dakika konuşmak istedim" demesidir. Bu çizgi, adamın hissettiği yalnızlık ve pişmanlık karışımını mükemmel bir şekilde yakalar. "Martha" da keşfedilen birkaç tema var. En belirgin olanı kayıp aşk teması. Adam açıkça konuştuğu kadını özlüyor ve aralarındaki şeylerin nasıl bittiğine dair pişmanlıkla dolu. Şarkıda yer alan bir diğer tema da zamanın geçişi. Adam, Martha'yla son konuşmasından bu yana kaç yıl geçtiğini anlatıyor. Birlikte olduklarından beri ne kadar çok şeyin değiştiğinin açıkça farkında ve bu gerçekle başa çıkmak için mücadele ediyor. Son olarak, nostalji teması var. Adam, hayatında kendisi için açıkça çok önemli olan bir döneme bakıyor. İlişkilerinin detaylarını büyük bir netlikle hatırlıyor ve o günlere dönmek için bir özlem duygusuyla doluyor.

"Martha", Tom Waits'in en sevilen şarkılarından biri haline geldi. Yıllar boyunca Elvis Costello ve Bruce Springsteen de dahil olmak üzere sayısız sanatçı tarafından yorumlandı. Şarkı genellikle Waits'in inanılmaz derecede basit sözler ve melodilerle derin bir duygu yakalama yeteneğinin bir örneği olarak gösteriliyor.

Umarım şarkı, notasıyla ya da hikayesiyle sizin de duygularınıza dokunmuştur. Hepimizin güzel hikayeleri olan şarkılarımızın olması dileğiyle.

Müzikli, keyifli bir sonbahar dilerim,






{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-




not: görsel, theartdesk.com dan alıntıdır.
       yazıdaki bilgiler beatcrave.com dan alıntılanmıştır.





14 yorum:

  1. Yine müthiş bir seçim veeeee çok güçlü bir metin. Özellikle gençler ilgilensinler, görsünler ve kıyaslasınlar; eskilerle bugünküler arasındaki romantizmi, kaliteyi ve farkı! Sonbahara daha var yahu, ömrümüzün baharındayız daha:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buraneros,
      Gerçekten yukarda yazdığın cümlede yerden göğe haklısın. Eskilerin çalışmalarındaki haz, yenilerde o kadar ender ki, o yüzden hep cover denilen şeye başvuruyorlar sıklıkla. Beğenmene çok sevindim. :)
      O zaman cümleyi değiştireyim, çok şık bir Eylül ayı geçirmeni dilerim. :) :F

      Sil
  2. Bu yayınını iple çekiyordum, bahsetmiştin hakikaten bu sefer tersten gitmek çok bambaşka olmuş ellerine sağlık! Tom Eaits hakikaten acaip bir sanatçı. Bisküvi süt gibi Jim Jarmusch’suz anlamıyorum nedense :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece C, :)
      Beğenmene mutlu oldum.
      Bak ben de Jim Jarmusch' u bilmiyormuşum, daha doğrusu adını. :)
      Teşekkürler :F

      Sil
  3. Yazıyı okuyunca dinlemesi de ayrı bir keyifli ve farklı oldu açıkçası :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dada,
      Aslında bir şarkının yazılış sürecini bilmek ne kadar ayrıcalık yaratıyor değil mi :) :T

      Sil
  4. Sanırım Tom Waits'in sesini bir türlü benimseyemediğim için, şarkılarından hep uzak durdum. Bu da bir itiraf olarak burada dursun, madem. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. EkmekçiKız,
      Tamam dursun madem :) hiç sorun yok :F

      Sil
  5. Sanırım çok yanlış bir zamanda okudum ve dinledim bu pazar müziğini... Birkaç damla pıt pıt
    Ama sen yine zaman ki gibi yine enfessin sevgili Momentos 🌸💞🙏🏻

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Kırmızı Ruh,
      Duyguların en kırılgan olduğu zamanlar, böyle şarkılar denk gelirse zaten bırakacaksın kendini, ne çıkıyorsa çıksın içinden. :A
      Sağol beğendiğin için :) <3

      Sil
  6. Yaa ne kadar güzel bir paylaşım olmuş *-*
    Şarkının melodisini de anlamını da çok sevdim. Ah! Hangimiz aşk acısı çekmedik mi? Hangimiz özlemle geçmişi anmadık? Bitip giden şeylerin ardından pişmanlıkla bakmadık...

    Bu arada ne güzel eski şarkılar üzerine böyle uzun uzun yazıp konuşulabiliyoruz. Bir de şimdikilere bakıyorum da...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MyReal merhaba,
      Bu yayın sanırım yeni bir tarz geliştirmenin ilk işareti :) Gerçekten benim de içime sinen bir yayın oldu.
      Her insan denen canlının kuytularında, aşk ile ilgili bir yaşanmışlık mutlaka vardır. Bazen saksıdaki bir çiçek, bazen güneşin batışı, kimi zaman bir parfüm kokusu, bazen de bir şarkı hatırlatıverir anılarda kalanları.
      Eski şarkılar bambaşka cidden. :) :T
      Teşekkürler :F

      Sil
  7. Sanatçıyı biliyorum da bir türlü şarkıyı hatırlayamadım sevgili Sezer Hanım.:)
    Kimi sanatçıların sesleri akılda kalır, unutulmazdır. Onlardan biri de Tom Waits...Radyolu dönemlerde görüntü yok ama şarkı başladı mı sesin sahibini tanırdık. Kadife sesli Julio İglesias gibi, gırtlağı muhteşem Joe Cocker gibi...Tom Waits gibi gırtlağını kullanan ses sanatçıları çok özeldir. Herkes o hırıltılı sesi çıkararak şarkı söyleyemez sanırım. :)
    Şahane ötesi bir anlatım ve paylaşım olmuş. Emeğiniz dert görmesin.
    Anılarda kalmış bu sesi hatırlattığınız için teşekkür ediyorum size. ❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Nazlı Hanım,
      Tom Waits, nev-i şahsına münhasır sanatçılardan biri. Dediğiniz gibi görüntünün, olmayıp sesleri dinleyerek geçirdiğimiz "o kıymetli zamanlarda" bence dinleyici de her şeyin hakkını vererek dinliyordu. Bu besteleri birbirinden değerli olan tüm sanatçıları hayranlık ve saygıyla anacak dinleyenler. :A
      Ben de size bu sıcak ve samimi yorumunuz için çok teşekkür ederim.
      Kalpten sevgiler, <3 :)

      Sil

{ಠ,ಠ}
|)__)
-”-”-


Dikkat Spama düşen yorumlar denetimden geçerek yayınlanacaktır.

:)

;)

:D

:(

=(

:@

:X

:O

:P

:F

:Y

:A

<3


:T

:H