8 Eylül 2024 Pazar

PAZAR GÜNÜ MÜZİĞİ 🎵 FALCO




Falco

19 Şubat 1957' de doğan ve asıl adı Johann (Hans) Hölzel olan Falco, Avusturyalı şarkıcı ve müzisyendir. "Yaşadığı süre boyunca gerek avangart yaşam tarzıyla, cüretkar fikirleriyle oldukça tartışmalı bir kişilikti. Lakin şarkı söylemedeki ve yazmadaki yeteneği tartışmaya kapalıydı zira müzik konusunda zamanının ustalarından biri olarak kabul görüyordu. 80’lerin başlarında müzik camiasında çoktan uluslararası nam salmıştı, bunun nedeni İngilizceden başka dillerde de (Almanca ağırlıklı) şarkılar söyleyebiliyor olmasıydı. Zaten su götürür bir kişiliği olan sanatçı, 1985 yılının son günlerinde tekli olarak yayımladığı “Jeanny” şarkısı ile ilk önce Almanya’da daha sonra ise uluslararası çapta adeta bir bomba etkisi yaratmıştı."

Böyle yazıyordu araştırmam esnasında bilgileri edindiğim sayfalarda. Bense onu yalnızca tartışmalı "Jeanny" parçasıyla tanımış ve parçanın yasaklandığı ile ilgili haberleri görmüştüm. Şarkıyı belki bilenleriniz vardır, farklı tarzıyla gitgeller yaşatan, dinlerken garip bir duygulanım içinde hissettiren bir parçaydı. 

Dünya'nın gelmiş geçmiş en etkileyici baladlarından biri olan "Jeanny" şarkısı ilk olarak 1984 yılında Falco tarafından seslendirilmiştir. “Jeanny” şarkısının sözlerinin yarısı İngilizce, yarısı Almancadır. Şarkının kasvetli sözleri ve adeta sözlerini tasdikleyen müzik videosu, insanlar tarafından uygunsuz ve karanlık bulunmuş hatta farklı ülkelerdeki bazı televizyon ve radyo programları tarafından boykot edilip, gösterilmesi yasaklanmıştır. Şarkıya Doğu Almanya bölgesinde resmi sansür uygulanmış, Batı Almanya’da sansür uygulaması olmasa bile çoğu yayıncı bu şarkıyı yayımlamayı reddetmiştir. Fakat bu durum şarkının listelerden düşmesini sağlamayıp, aksine tam 6 Avrupa ülkesinde bir numara olmasına vesile olmuş uluslararası bir hit haline dönüşmüştür.

Falco, şarkıyı yazarken o sıralar Viyana’da süregelen genç kadınların kaçırılması olaylarından etkilendiğini, şarkının bir sapığın düşünceleri hakkında olduğunu fakat bunun tabi ki failin eylemlerini temize çıkarmadığını, sadece tematik bir kurgu yarattığını yani sözlerin tamamen hayal ürünü olduğunu söylemiştir. Ayrıca şarkının ilhamını seri katil Jack Unterweger‘den aldığını da belirtmiştir. Ancak seri katili yücelttiği gerekçesiyle feministler tarafından boykot edilmiştir. Tüm bunların yanı sıra şarkı hakkında daha farklı ve bir çok enteresan hikâye, hatta tabiri caizse şehir efsanesi bulunuyor.

Bilinen ilk hikaye şöyle: Mafya adına çalışan Johann, Jeanny adında bir kadına âşık olur. İkili evlenmeye karar verir fakat Jeanny, Johann’ın mafya adına çalıştığını bilmemektedir. Bir gün Johann’ın tabancasını bulan Jeanny gerçeği öğrenir. Kocasından bu mesleği bırakmasını ister. Johann bunun kolay olmadığını, mafyanın peşine düşeceklerini söyler fakat karısı ısrar etmektedir. Johann aşkını seçer ve mesleği bırakır. Çift artık mafyadan uzakta bir yerde yaşamaya başlar. Bir gün Johann eve geldiğinde Jeanny’i bulamaz ve ne olduğunu hemen anlar, polise haber verir. Jeanny’nin ölü bedeni tecavüz edilmiş bir halde ormanda bulunur. Johann’ın bildiği üzere bunu mafya yaptırmıştır fakat yine mafyanın düzenlemesi ile tüm suç Johann’ın üzerine kalır. Bunun üzerine Johann müebbet hapse çarptırılır. İntihar etmeden önce bu şarkının sözlerini yazar, Falco da bu sözleri şarkıya dönüştürür. Bu hikâye klip ile de oldukça uyuşmaktadır. 

İkinci hikaye ise şöyledir: Pedofili ve sapık bir adam Jeanny adlı küçük bir kızı takibe alır. Onu uzun süre gizliden gizliye izlemeye başlar ve gözüne kestirir. Günün birinde kıza tecavüz eder ve hapsi boylar. Kızın ailesi bu olayı örtbas etmeye çalışır. Bunlara daha fazla katlanamayan Jeanny canına kıyar. 

Çok tartışmalı bir şarkıyı ele aldık bugün, ancak şarkıyı seslendiren Falco, 6 Şubat 1998 tarihinde trajik bir şekilde, 41. doğum gününe günler kala kendi aracıyla Dominik Cumhuriyeti'nde bulunan Villa Montellano'ya giderken bir otobüsle çarpışarak, ölür. Ardından halen çok konuşulan bir şarkı bırakarak, bu dünyadan, sonsuzluğa uğurlanır.

Daha önce dinlemeyenler için şarkı nasıl bir duygu uyandırıyor açıkçası merak ediyorum.

Şiddetsiz ve herkesin insanca yaşadığı bir dünya dilerim.







{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-






10 yorum:

  1. Hikâye müthiş, şarkının alt yapısı ve akışı da... Bilmediğimdi, şimdi biliyor olduğuma sevindim. Yürekli bir iş, ve bir yayıncı açısından bakınca da takdirlik! Müzikal durum fevkalenin fevkinde... Valla iyidi be, alt metinleri ve olay örgüsü açısından bakarsam bu şarkıyı yapmak, yayınlamak ve yazmak yürek ister. . . Yüreği yetenleri de çok takdir ettim. İçerik kısmı kullara ve yorumlamalarına kalmış bir durum, ancak müzikalitesi de tartışmasız muhteşem.

    Ve elbette...

    Yürekli ve Sevgili Dostum'a da çok alkış:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Dostum Buraneros,
      Açıkçası bu yayına senden başka yorum yapacak olacak mı merak ediyorum. Bu esere sadece müzikal yönden baktığımızda yapısının oldukça teatral olduğunu farkedebiliriz ve müthiş duygu yoğunluğu taşıyan bir parça.
      Senin de yazdığın gibi bu şarkıyı yazıp, hazırlayıp piyasa sürebilmek ve arkasında durabilmek cesaret istiyor ki sanırım o da yayınlanmasının ardından tüm olacaklara hazırdı.

      Kimbilir yaşasa daha neler üretirdi diye aklımdan geçirdim bu yayını hazırlarken.

      Yorumuna ve desteğine çok teşekkür ederim kalpten. :) :A :F

      Sil
  2. Ahh Jeanny ve Falco! İlk gençlik zamanlarımın nasıl damardan, hüzünlü, bir o kadar etkileyici ses ve hikayelerinden. Gencecik öldüğünü de hatırlıyorum Falco'nun ama aklımda nedense intihar etti diye kalmış. Bu Jeanny hikayesinden dolayı bir dolu asılsız haber de dolaşıyordu sanırım gençlik dergilerinde. Falco bu Jeanny hikayesinden çok etkilenmiş, klipteki gibi gerçekten bir sanatoryuma yatırılmış, sonra da dayanamayıp intihar etmiş diye. O zamanlar (seksenler) ülkede gençlik dergiciliği kıttı. Anlamasam da Almanca müzik dergileri alır, debelenir, fotoğrafların posterlerin içinde kaybolurdum.
    Yazınızı dün okudum ama sonra gündem öyle bir döndü ki vakitli yazamadım. Teşekkürler bu benim zamanımın kıymetlilerinden paylaşım için :F

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mindmills hoş geldiniz,
      Cümlenizdeki "damardan" kelimesi tam olarak tanımlıyor parçayı, haklısınız. :T
      Piyasada o kadar fazla tevatür dolaşıyor ki, ben de şaşırdım kaldım bu kadarına. Hatta 40 kadar kişi bu parçayı dinledikten sonra farklı zamanlarda intihar etmiş ve şarkı Papa tarafından yasaklanmış diye bir metin de okudum.
      Maalesef arabası bir kamyonetle çarpışıp orada ölmüş, mahkeme sonucu kamyon sürücüsü 3 yıl ceza almış ve mezarı şimdi Viyana/Avusturya'da imiş.
      Çok teşekkür ederim yorumunuzla desteğinize. :A :F
      Sevgiler,

      Sil
  3. Şarkının türkçe sözlerin açıp okudum önce. Sonra dinledim. Sonra seyrettim.
    Bir cezaevi müdürü ile sohbet etmiştik seneler evvel. Sergi açmak istiyorlardı o vesile ile konuştuk. Eskiden hapishaneden çıkan başı önde yürürdü şiddet , suç normalleştirildi hatta yüceltildi; bırakın engellemeyi açık teşvik var demişti.

    Dolayısı ile ürpermedim bile.. şiddet,suç,kötülük hayatın normallerinden olmuş zihnimizde.

    Bu, cinayetlerden daha ürpertici ve kötü bence...sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mai merhaba,
      Şimdilerde aynen yazdığınız gibi, "şiddet, suç, kötülük" normalleşti. Buna en büyük katkı tv programları ve dizilerden geliyor bence. Falco' da olaya tersten yaklaşmış bir sanatçı ama sanırım bunu başaramamış gözüküyor.
      Toplum olarak bir an önce toparlanmamız dileğiyle. :A

      Sil
  4. Şarkıyı bilmiyordum hiç. Hikayesi çarpıcı ve üzücü gerçekten. Paylaşım için teşekkürler Sezercim. Son dileğine katılıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duygucum çok teşekkürler yorumun için.
      Dileklerimiz hep bir :T :A

      Sil
  5. Şarkının hikayesini ilk yayın günü okumuştum, zamanında çok kez dinlediğim bir şarkıydı. Ancak konusuna dikkat etmediğimi yazıyı okuyunca anladım, aydınlandım, teşekkürler. :)
    Şimdiki zamandan bakınca o vakit "şiddet" e gösterilen tepki günümüzde uzakta kalmış gibi. Ne zor, sert zamanlardan geçiyoruz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili EkmekçiKız,
      O zamanlar müzikalite olarak herkesin ilgisini çekmişti, Almanca da bilmediğimiz için sözlerini de anlamamıştık.
      Dediğiniz çok doğru, o zamanın tepkileri ve etkileri oldukça farklıydı.
      Bu devranın değişmesini canı gönülden istiyorum :A
      Çok teşekkür ederim yorumunuza. :F

      Sil

{ಠ,ಠ}
|)__)
-”-”-


Dikkat Spama düşen yorumlar denetimden geçerek yayınlanacaktır.

:)

;)

:D

:(

=(

:@

:X

:O

:P

:F

:Y

:A

<3


:T

:H