Passenger
(17 Mayıs 1984)
Michael David Rosenberg, bilinen sahne adıyla Passenger, İngiliz indie folk şarkıcısı, söz yazarı ve müzisyen. Rosenberg, 2003'ten 2009'a kadar aynı adı taşıyan bir grubun başında yer aldı; grup dağıldıktan sonra solo çalışmaları için "Passenger" lakabını kullanmayı seçti. Rosenberg en çok 16 ülkede listelerin zirvesine yerleşen ve YouTube'da 3,6 milyardan fazla görüntüleme toplayan 2012 tarihli "Let Her Go" şarkısıyla tanınıyor. Ancak ben, Sevgili Radyo Z' nin bloğunda tanıştığım parçasını misafir etmek istiyorum. Ruhlara ziyafet çekeceği konusunda garanti veririm.
Üretken bir şarkıcı-söz yazarı olan Rosenberg, bugüne kadar 14 stüdyo albümü yayınlamış, biri Passenger grubuyla ve 13'ü solo sanatçı olarak. Bunlardan en sonuncusu olan "Birds That Flew" ve "Ships That Sailed" 2022 yılının Nisan ayında vizyona girmiş. Ben yeni tanıştım kendisiyle ve tarzı, gitarıyla bütünleşmesi, sesinin farklı tonunu sevdim. Müziğine, bir çok enstrümanı ekleyerek zenginleştirmesi de etkilendiğim şeyler arasında. Genç yaşta klasik gitar öğrenen, 13-14 yaşında şarkı yazmaya başlayan, 16 yaşında okulu bırakarak sonraki birkaç yılını İngiltere ve Avustralya'da sokak çalgıcısı olarak geçiren genç müzisyenin şarkısına kulak verelim hep beraber.
Aralık ayının ilk gününden, keyifli bir pazar diliyorum hepinize.
{ಠ,ಠ}
|)__)
-”-”-
Günaydın:)
YanıtlaSilDinliyorum ve Passenger'ı biliyorum, aradan uzun zaman geçmişken hatırlamak güzel oldu, teşekkürler:))
Günaydın Sevgili Buraneros :)
SilBenim galiba ilk tanışıklığım ve özellikle bu parçasına içim aktı. Öyleyse güzel bir pazar günü iyi demlenmiş bir çayla başlasın :Ç :)
Merhabalar.
YanıtlaSilGerçekten güzelmiş!.. Dinledim...
Müzik enstrümanlarının arasından bir Batı çalgısı olan gitarı severim. Benim bile bir gitarım olmuştu ama, onu tam tekniğine ve tarzına göre çalmayı öğrenemedim. Bağlama, mandolin gibi çalmıştım.
Bir enstrümanın icra edildiğinden bahsetmek için "çalmak" fiilini kullanıyoruz. Arttık bunu değiştirmek lazım diye de düşünüyorum. Çalmak fiilini değil de, icra etmek fiilini kullansak daha anlamlı olur değil mi hocam?
Emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim. Sokak çalgıcılığından sanatın zirvesine gelen sanatçıları çok seviyorum.
Selam ve saygılarımla.
Recep Bey iyi pazarlar,
SilSiz bu ayrıntıya işaret edince hemen TDK sözlükte "çalmak" kelimesine baktım ve 13 maddeli açıklamasını görünce çok şaşırdım, bu kadarını beklemiyordum. Bir hafta sonraki kelime yayını bu kelime olsun.
Çalmak yerine getirdiğiniz öneri de çok atıl kalıyor, başka bir şey bulmak gerek, araştırayım :) "Hocam" diyerek beni onurlandırmışsınız, asıl siz önderlik ediyorsunuz cümleler, kelimelerle ilgili, sağolunuz.
Müziği beğenmenize mutlu oldum, oldukça yumuşak bir melodi, bir sevdiğinin yanağını okşar gibi adeta.
Değerli yorumunuzla katılımınıza kalpten teşekkürler.
Saygılarımla,
Merhabalar.
SilCevab-i yorumunuz için çok teşekkür ederim. Öğretmenler Günü kutlamaları için yorumların birinde "...aslında herkes kendi alanında öğretmendir..." şeklinde bir saptama okuduktan sonra, kendi kendime dedim ki, Momentos' da müzik ve kelime paylaşımlarıyla kendi alanında bir öğretmendir. Belki ona "hocam" diye hitap etmemin bir sakıncası olmaz diye düşündüm. Evet kıymetli Momentos, herkes kendi alnında bir öğretmen, bir hocadır.
Enstrüman icra etme konusuna gelince. Televizyon kanallarındaki müzik proğramlarında "ne çalıyorsun" yerine işte "hangi müzik enstrümanını icra ediyorsun?" gibi söylemlere de kulak vermiştim. İcra etmek kelimesi belki sizin de dediğiniz gibi atıl kalıyor olabilir. Ben bu konuda uzman değilim ama, en azından düşünüyorum. Yani çalmak yerine ne diyebiliriz diye. Hem de ne zamandan beri biliyor musunuz? 1969 yılında ilk elime aldığım mandolin enstrümanı ile uğraştığımdan beri. Çalmak fiilini, hiçbir zaman sevmediğim için, bir müzik enstrümanına da bunu yakıştıramıyordum.
Bir haftaki sonraki kelime yayınınıza "çalmak" fiiline yer vermeyi düşündüğünüz için teşekkür ederim.
Selam ve saygılarımla.
Recep Bey, evet haklısınız bu hayatta hepimiz birbirimizden bir şeyler öğreniyoruz. Aldım, kabul ettim o halde, sağ olunuz. :)
Silİcra etmenin anlamına bakınca "yapmak, yorumlamak" diye açıklanmış. Hatta sizin yazdığınız gibi örnek cümle de eklemişler. ""Ankara Radyosu sanatçıları Hacı Arif Bey'den kürdilihicazkâr makamını icra ediyorlardı." şeklinde.
Ne kadar erken bir yaşta bu konuları düşünmüşsünüz, aslında dil araştırmaları yapan bir kurumda çok rahatlıkla çalışır ve verimli de olurmuşsunuz ama şu anda da blog dünyasında keyifli ve bir o kadar da bilgi içeren yayınlar yapmaktasınız. Umarım bir gün enstrüman çalmakla ilgili içimize sinen bir kelime bulunacaktır.
Değerli yorumunuz ve açıklamalarınız için teşekkür ederim.
Sağlıkla kalınız,
Saygılar,
Harika bir pazar eşlikçisi. :F Hatırlıyorum, seviyorum, dinliyorum. Size de sevgili Radyo Z'ye de teşekkürler. Ruhunuzu okşayan bir öğleden sonra diliyorum. :) (Bu arada 'Çörçil' podcastinizi de dinledim. İçeriğini biliyordum ama İzmir bağlantısını sayenizde öğrendim. :D )
YanıtlaSilSevgili Mindmills hoş geldiniz :)
SilHer yorum yanıtlamada tekrar tekrar açıp, ruhumu okşayan melodiyi dinliyorum. Çok keyifli gerçekten.
Ah evet çörçil şifalı bir içecek, meydana geliş şeklini de araştırınca güzel ve yararlı bir yayın oldu. :A Çok teşekkür ederim dinlediğiniz ve bu güzel yorumunuz için. :F <3
Passenger'ın bu parçasını bilmiyordum, güzel bir tanışma oldu. :)
YanıtlaSilÇörçil'e gelince, İstanbul'da bizim gençliğimizde ona seddiç denirdi. Bu da ne demek diye sormak hiç aklıma gelmemiş. :)))
Sevgili Ekmekçi Kız,
SilBu parça gerçekten çok hoş 👍
Radyo yayınında "setliç"ten de bahsediyorum zaten. Göçmen annemden öğrenmiştim ve çok faydalı bir içecek. 😊
Yazılışını da yanlış biliyormuşum üstelik ! :)))
SilSöylenişten dolayıdır o 🤗😁Bugün instada yayını dinleyen bir arkadaş daha yazdı setliçle ilgili. Sanıyorum o coğrafyada çok bilinen bir şey.
SilŞahane ötesi bir müzik bu sevgili Sezer Hanım. Sesinin farklı tonunu ben de sevdim. Ruhuma ziyafet çektiği de kesin. Sesinin yanı sıra enstrümanların kulağı tırmalamayan tınılarını da sevdim.
YanıtlaSilSanatçıyı bilmiyordum. Diğer parçalarını da dinleyeceğim mutlaka.
Çok teşekkür ediyorum hem müzik hem de kıymetli paylaşımınıza.
Sağlık ve mutlulukla kalın. ❤️
Sevgili Nazlı Hanım, hoş geldiniz müzik şölenine :) :F
SilYorumunuza katılıyorum, yumuşak melodi ve bu melodiye uyumlu ses tonu, geri planda kullanılan enstrümanlar nasıl güzel bir bileşim sunmuşlar. İyi ki sanat var, sanatçılar var :A
Güzellikleri her daim keşfedelim, paylaşalım.
Sevgiler gönderiyorum güneşli İzmir' den :) <3
Gitar farklı bir hava katıyor müziğe hele klasik akustik gitar 😍
YanıtlaSilDerya,
SilMüthiş bir parça bu, özellikle enstrümanla sesin bileşimi başka bir dünyadan gibi duygu yaratıyor. :A <3