25 Eylül 2024 Çarşamba

BİR KELİME = TOTALİTER





Totaliter : (sıfat, Fransızca) 
Demokratik hak ve özgürlüklerin baskı altında tutulduğu, bütün yetkilerin bir elde veya küçük bir yönetici grubunun elinde toplandığı demokratik olmayan (devlet düzeni); bütüncül.

"… siyaset esnafıyla aydınlar koalisyonunun, "halk adına" totaliter diktasına dönüşmüş…" - Attila İlhan, Aydınlar Savaşı



Kelime Kökeni :

 Fransızca totalitaire, "devletin topyekûn egemenliğini hedefleyen siyasi ideoloji" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük, İtalyanca lo stato totalitario "total devlet" deyiminden alıntıdır. (Sözcüğün ilk kullanımı: 1920' de İtalyan siyasetçi Benito Mussolini tarafından olmuştur.)





Kelime, Tonalite isimli yayına yorumundan esinlenerek Sevgili Duygu Özkan sayesinde yayına alınmıştır.




{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-





not: görsel, felsefe.gen.tr den alıntıdır.





8 yorum:

  1. Merhabalar.
    Ülkemizde uygulandığı gibi...
    Aslında bu kelimenin etimolojisinden çok kapsadığı kavram üzerine sohbet etmek gerekiyor. Blog sayfamda bu konuda o kadar çok şeyler paylaşmak istiyorum ki, ama bu tür yazılara rağbet eden yok. Bu güzel ülkemiz bakın ne hale geldi!.. Beterin beteri var ve daha da kötüye doğru gidiyoruz ve bu gidişata hiç dur diyen yok!.. Herkes içinden ve sessiz düşünmeyi tercih ediyor. Senin sessiz düşünmenin kimseye faydası olmaz! Nemrud'un Hz. İbrahim'i yakmak için hazırladığı ateşe su taşıyan karınca kadar bile olamadık!..

    Totaliter kelimesini emek vererek hazırlayıp bizlerle paylaştığınız ve bana bu yorumu yazmama vesile olduğunuz için çok teşekkür ederim.
    Selam ve saygılarımla birlikte sağlıklı, huzurlu ve demokratik günler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Recep bey hoş geldiniz,
      Aynen ilk cümlede yazdığınız gibi durum. Tamamen sindirilmiş, susturulmuş vaziyetteyiz. Hapishanelerde olması gerekenler dışarda ve olmaması gerekenler ise içerde. İnsanın hakkını arayacağı, şikayette bulunacağı tek bir yetkili merci yok maalesef.
      Siz yine de yazılarınızı yayınlayın, bizlerin şimdilik yapabileceği yazmak, neyin ne olduğunu açıklamak.
      Yayınlarıma verdiğiniz tüm desteğe ve yorumlara içten teşekkür ediyorum.
      Sağlıklı günler dileğimle,
      Saygılar,

      Sil
  2. Ağlattın beni :)
    Bıktım bıktım... ama öyle böyle değil çok bıktım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah Mai,
      Sanırım yayınların üzmesinden ötürü bir okuyucumu kaybedeceğim galiba :(

      Sil
  3. Kelimeyi bizim kuşaktan bilmeyen azdır diye düşünüyorum; kısacık hayatımızda, körpecik çocuklarken neler neler görmüş bir nesiliz sonuçta. Eylemsellik ve tadına doyum olmayan cop seansları:) Olsun ama, cop izi olan yerlerde güller açtı sonuçta, bazı şahane abiler gibi darağaçlarında fidan olmak da vardı!

    Müzik ise yine muhteşem...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Buraneros,
      O yıllar içinde insafsızca yaşananlar, senin de yazdığın gibi darağacında fidan olup gidenlerin ardından insan, bazı şeylerin değişeceğini, bunca yitirilmiş canların aklıselim ve olumlu şeylere vesile olacağını sanıyor tüm iyimserliğiyle(!) ne acı.
      Teşekkür ederim yorumuna. :F

      Sil

{ಠ,ಠ}
|)__)
-”-”-


Dikkat Spama düşen yorumlar denetimden geçerek yayınlanacaktır.

:)

;)

:D

:(

=(

:@

:X

:O

:P

:F

:Y

:A

<3


:T

:H