15 Eylül 2024 Pazar

PAZAR GÜNÜ MÜZİĞİ 🎵 ERIC CLAPTON




Eric Clapton

1945 yılında İngiltere' de doğan Clapton, The Yardbirds, Bluesbreakers, Cream, Blind Faith, Derek and Dominos gibi gruplarda çaldı. "Tears in Heaven" isimli şarkısıyla 6 dalda Grammy ödülü kazandı.
Çalışmalarıyla kendini bir blues gitaristi olarak kanıtladı ve hayranları, o dönemde ona "God" (Tanrı) lakabını taktılar. Derek and the Dominos adlı grupla çıkardığı "Layla and Other Assorted Love Songs" albümündeki Layla, en çok bilinen şarkılarından oldu. Bu şarkıyı da incelemeye alacağım birazdan. 4 yaşındaki oğlunu kaybetmesinin ardından ona yazdığı 'Tears In Heaven' şarkısı listelerde 2. sıraya kadar çıktı. Toplam 19 Grammy ödülü bulunmakta olan sanatçı şimdilerde bir sinir hastalığı olan periferal nöropati ile uğraşmakta ve çalışmalarını çok aza indirmiş bulunmakta.

Bugüne seçtiğim şarkı, kendine özgü gitar riff'i ve duygusal sözleriyle tanınan, tüm zamanların en romantik şarkılarından biri olan 'Wonderful Tonight'. Aslında bu şarkıdan önce "Layla" isimli şarkıya da bakmak gerekiyor. Zira Clapton, bu şarkıyı o zamanlar George Harrison'ın karısı Pattie Boyd' a olan hayranlığı ve gizli aşkı için yazmış. Şarkı, 12. yüzyıl destanı Leyla ve Mecnun'un hikayesinden esinlenerek, Clapton' ın hislerine tercüman olmuş. 

Diğer şarkı "Wonderful Tonight" ise, Clapton nihayet aşık olduğu kadınla beraberken ve bir akşam dışarı çıkmak için Pattie Boyd' un hazırlanmasını beklerken ortaya çıkmış. Şarkının kendisine yazıldığı Boyd, 2008'de The Guardian'a verdiği demeçte şunları söylemiş; "Ben üst katta elbiseleri denerken o gitarını çalıyordu. Saçım, kıyafetim, makyajım için o kadar fazla zaman harcadım ki, aşağı yanına indiğimde beni geciktiğim için azarlamasını bekliyordum. Ama o, 'Gel bak, şunu dinle!' dedi."

Tüm heyecanıyla sevdiği için hazırlanan bir kadına "muhteşem görünüyorsun" demek, üstelik bunun için bir de şarkı bestelemek bir kadın için hayattaki en romantik ve mutluluk verici şey olsa gerek. Dinlediğiniz tüm şarkılar hayatınıza ilham olsun dileğiyle.

Keyifli pazarlar,



 

{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-





not: fotoğraf, internetten alıntıdır.






8 yorum:

  1. Clapton'un oğlunu bir kaza sonucu kaybettiğini Tears in Heaven şarkısının bu olayla bağlı olduğunu biliyordum. Bu yazıdaki iki şarkının hikayesini yeni öğrendim. :)
    Hayat ve şarkılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili EkmekçiKız,
      Notalardan meydana gelen şarkıların, aslında bununla birlikte biraz da sihir taşıdığına inanıyorum. Bestecilerin yaşadıkları duyguları, olayları yansıttığı şarkıları dinlerken bizlerin de aynı frekansa geçmesi bu şekilde açıklanabilir ancak. :A :)
      Çok teşekkür ederim yorumunuza. <3

      Sil
  2. Tears in Heaven paylaştığınız hikayesi dolayısıyla hep kalbime dokunmuş, gözlerimi doldurmuştur, ama tüm zamanlardaki favorim Layla.
    Sanırım on beş sene olmuştur, İstanbul'a konsere gelmişti, ama farklı bir grubun içinde gitarist olarak sahne aldı. Ne kadar uzun ve marifetli parmakları olduğunu yakından görmüş, bir daha hayran olmuştum.
    Ben de size bu güzel parça paylaşımları için you are wonderful today diyorum sevgili Momentos. :) :F

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Mindmills,
      Aynı fikirdeyiz Tears in Heaven için ve gitara her dokunduğunda çıkan sesten, bir gözyaşı damlası düştüğünü hissetmişimdir.
      Ne güzel bir şans olmuş sahnede izlemek Clapton' u. :Y
      Beğeni ve yorumunuz için kalpten teşekkürler :) <3 :F

      Sil
  3. Bazen aşkı ve birlikteliği bizim artık hepten kaybettiğimiz boyutta biliyor ve yaşıyor o insanlar diye düşünüyorum.

    Manasız hüzünlendim yazıyı okuyunca. Biz de güzel insanlarımıza, duygularımıza ve yeteneklere sahip çıksak ve çoğaltsak ya.. biz de artık mutlu haberler -olaylar paylaşsak ya 😑

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Mai,
      Çok uzun zamandır güzel duyguları, içtenliği, sevmeyi, eğlenmeyi nasıl yapacağımızı unutmuş bir toplum olduk maalesef. Bizden bazı sanatçılarla da ilgili bu tarz çalışmaları araştırıp yayına alacağım. Biz yine de iyi ve güzel şeyleri gündemde tutmaya bakalım, tüm yaşananlara inat. :T :F

      Sil
  4. Kendisini ayrı bir yere koyar ve özel severiz... Efsaneler katının tepelerine sırtımızda taşır, asla yorulmaz, asla da kendisini ve onunla geçirdiğimiz zamanları unutmayız... unutamayız! Unutturmamalıyız da!

    Hatırlatanlara ve özellikle onu tanımamış, hiç dinlememiş gençlere yeni bir ufuk daha açan sana, çokkk teşekkürler ve çokkkk sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Buraneros,
      Gerçekten de onun her bastığı notadan, ilahi bir ses çıkarmasını hayranlıkla dinlerdik, o yüzden efsane olması boşuna değil. :Y
      Efsane sanatçılar da kolay kolay unutulmazlar, haklısın.
      Yorumunla katkına kalpten teşekkürler :) :A

      Sil

{ಠ,ಠ}
|)__)
-”-”-


Dikkat Spama düşen yorumlar denetimden geçerek yayınlanacaktır.

:)

;)

:D

:(

=(

:@

:X

:O

:P

:F

:Y

:A

<3


:T

:H