22 Eylül 2024 Pazar

PAZAR GÜNÜ MÜZİĞİ 🎵 LEONARD COHEN



Leonard Cohen
(1934 - 2016)

 Kanadalı yazar, şair, söz yazarı ve müzisyen Cohen, 70'lerde pop, kabare ve dünya müziği üzerine çalışmalar yapmış, 80'lerden itibaren tipik olarak bas bariton tonda söylediği şarkılarına kadın vokalistler ve elektronik birleştiriciler eşlik etmiş, çalışmalarında genellikle din, yalnızlık, cinsellik ve kişiler arası karışık ilişkileri konu edinmiştir. 82 yaşında vefat eden, eserleri bir çok sanatçıya ilham veren ve seslendirilen sanatçının bir bestesini konu ediyoruz bugün.

Leonard Cohen'in "Famous Blue Raincoat" şarkısı, popüler müzik tarihinin en sevilen ve gizemli şarkılarından biridir. Şarkı 1970 yılında yazılmış ve ilk olarak "Songs of Love and Hate" albümünde yer almış. Her zaman olduğu gibi bu şarkı hakkında da çeşitli spekülasyonlar söylenip, durmuş. 
"Famous Blue Raincoat" birçok farklı temaya ve duyguya değinen bir şarkı. Şarkıdaki en belirgin temalardan bazıları aşk, ihanet, affetme ve pişmanlıktır. Şarkının anlatıcısı, üç kişi arasındaki ilişkiyi, yani anlatıcının kendisi, Jane ve şarkıda "kardeşim, katilim" diye anılan adamı anlatıyor.
Şiirsel ve içe dönük yazı tarzıyla tanınan Cohen, bu şarkıda da zengin, çağrıştırıcı imgeler ve metaforlar kullanmış. Sanatçının hayatındaki bir aldatma olayından esinlendiği, erkek ve kadının kimliği hakkında bir çok rivayet ortaya atılmasına karşın Cohen sessizliğini korumuş, sadece atıfta bulunduğu ünlü mavi yağmurluğun aslında kendisine ait olduğunu belirterek, bir röportajda şunları söylemiş: "O zamanlar iyi bir yağmurluğum vardı, 1959'da Londra'da aldığım bir Burberry. Elizabeth onun içinde bir örümcek gibi göründüğümü düşündü. Astarı çıkardığımda daha kahraman gibi gözüktü ve yıpranmış kollar biraz deri ile tamir edildiğinde ihtişam kazandı. Her şey açıktı. O günlerde nasıl giyineceğimi biliyordum. Yetmişli yılların başında Marianne'nin New York'taki çatı katından çalındı. Son zamanlarda pek giymiyordum zaten."

Şarkıyı dinlerken (özellikle 70 ve 80 lerdeki şarkılar konusunda bilgili olan dostlar) bir yerinde "When I Need You" şarkısını dinlediklerini sanacaklardır, hemen konuya açıklık getireyim. Daha önce yayına konuk ettiğim Leo Sayer' in 1977 de bestelediği şarkının, Cohen' in bestesinden esinlendiğini düşünerek birileri dava açmış ve sonrasında anlaşmaya varılmış.

Kısacık hayatımız boyunca bize iyi hissettirecek müzikler dinlemek dileğiyle,

Müzikli pazarlar...





{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-





16 yorum:

  1. Güzel oldu, çok güzel. O zaman biraz tarfilemeye çalışayım:) Güneş jaluzilerin arasından sızmaya çalışıyor, hedefi doğrudan sol cenahımdaki kitaplık, solmasınlar diye kitapları kolluyorum yani. Deniz jaluzilerin ardında ve an itibariyle bulunduğum noktada sanki yok. Ve şarkı fena halde akıyor... Neleri, ne anıları ne zamanları getiriyor akla. Güneş hem var hem yok ama içeriye tümüyle girmek için büyük bir gayretle o da hâlâ jaluzileri zorluyor. Ben bir trans anındayım. Dünyadan ayrışmış enfes ve ıssız bir ortamdayım sanki. Usta fena söylüyor, ben fena güzelim.

    Yüzümde enfes bir ışıltı.

    Öyle işte:)

    Durup düşünsem yazamazdım, bastım gaza gittim nerelere, bekletsem silerdim muhtemelen. Durmak yok, bu kadar keyif varken bas yayınlaya... ve geri dönüş olmasın, dedim. Ve bastım gitti:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vuhuuuuu :Y:Y:Y müzik bir yanda çalarken, satırlarını okumak acaip keyifli oldu Sevgili Dostum :)
      İşte böyle sihirli anlar yaratır, notalar ve notalardan yükselen sihirli sesler :A

      İyi ki yazmışsın ve iyi ki gönder tuşuna da tıklamışsın. Pazar günümüz keyifle başladı, öyle de devam etsin. :)

      Sil
  2. Güzel bilgiler eşliğinde beni geçmişe görüren harika bir dinleti. Emeğine sağlık sevgili Momentos. İyi pazarlar 🤗🌺

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Yıldız,
      Bu karmaşık ve gittikçe kötücül dünyaya katlanmamıza sebep müzikler iyi ki var :A <3
      Çok teşekkür ederim yorumuna, :F

      Sil
  3. Gerçekten When I Need You giriyor gibi. Pazar gününe nefis gitti. Hele tam ekinoks günü, hava buralarda bulutlu ve ıslakken.
    Cohen aramızdan ayrılmadan gün yüzüyle İstanbul'da canlı canlı izledim, Açıkhava Tiyatrosu'nun sahnesinde en bizden bir halının üstünde dizlerinin üstüne çöküp eli yumruk, kalbinin üstünde Dance Me to the End of Love'ını dinledim ya, sesini duydukça kalbim hep ılık.
    Teşekkürler pazarımızı yumuşatıp ısıttığınız için. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Mindmills,
      Şarkıların takipçisi olanlar, belli paragraftaki melodiyi hemen algılayabiliyor. İlk dinlediğimde "bu kısım bana bir şarkıyı anımsatıyor" dedim ve çıkan yayınları kontrol ettiğimde gördüm ki doğruymuş. :)
      Açıkhava'da tasvir ettiğiniz sahneyi gözlerimi kapatıp hayal ettim <3 eminim orada bulunan tüm kalpler sizinki gibiydi. Yapılacak en iyi şeylerden biriydi Açıkhava sahnesinde sanat yaşamını en üst noktalara taşımış sanatçıları izlemek, zira gün geçtikçe iyi sanat ve sanatçılar başka bir şeye evriliyor.
      Daha nice güzel pazarlar dilerim. :)

      Sil
    2. Ahh ah! Ben de ordaydım, o Açıkhava sahnesindeki konserdeydim. <3 Sanıyorum, aradan fazla geçmedi, bu dünyadan göçtüğü haberi gelmişti. :(
      Şarkıyı bir de şuradan dinleyiniz, rivayete göre Leonard Cohen'in bizzat sevdiği bir yorum imiş.
      https://youtu.be/bPlpxHhzSp0?si=VXPKYlu_62qh3gzY
      Sevgiler.

      Sil
    3. EkmekçiKız, şanslılardansınız ne güzel <3
      Gönderdiğiniz link gerçekten şarkıyı çok iyi icra eden bir sanatçıya aitmiş, çok beğendim. Teşekkür ederim paylaştığınız için.
      Sevgiler, :F

      Sil
  4. Güzel bir melodi teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. uzmanamator, merhaba
      Beğenmenize sevindim.
      Teşekkürler,

      Sil
  5. Leonard Cohen ; Bir zamanlar gençlerin gönlünde taht kurmuş efsanevi sanatçılardan biri. İçe işleyen sesi, farklı yorumlarıyla ne güzeldi. Yakın yıllarda İstanbul'da da konser verdiğini biliyorum.
    Teşekkürler sevgili Momentos.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Makbule Hocam,
      Sanatçıyı bilen, yorumlarını dinleyenler çok güzel ifade ediyor. Ruhu şad olsun diyelim biz de arkasından.
      Çok teşekkür ederim,
      Sevgiler,

      Sil
  6. Ergen bir kızken sevgili ruh eşimin sesinin Leonard Cohen'e benzemesini isterdim :))))) Umarım bu spam mesaja girmez :)) Dance Me to the End of Love bence en güzel şarkılardan.... Ahhh Çarşamba sabahına da ne güzel geldi .Çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Annabell,
      Böyle güzel ve içten bir yorum asla spama gitmezdi ve nitekim öyle de olmuş. :)
      Şarkıların hiçbirini, bir diğerinden ayıramıyorum nedense ben. Hepsi özel ve güzel :D Gününü keyiflendirdiyse ne mutlu :A <3
      Sevgiler,

      Sil

{ಠ,ಠ}
|)__)
-”-”-


Dikkat Spama düşen yorumlar denetimden geçerek yayınlanacaktır.

:)

;)

:D

:(

=(

:@

:X

:O

:P

:F

:Y

:A

<3


:T

:H