30 Temmuz 2021 Cuma

BİR KELİME = METAZORİ













Metazori : (zarf, Rumca) Zorla.

"Yetki genişliği esasına göre çalışan sistem başındaki muhtarlara, vergiden metazori çalıştırmaya kadar pek çok cezalar getirirdi." 



(Bu kelime blogger arkadaşımız Kaystros Tyrha tarafından önerilmiştir. Katkısı için teşekkür ederim.)








{ಠ,ಠ}
|)__) 
-”-”-






not: kullanılan gif buradan alıntıdır.






16 yorum:

  1. bizim ailede en çok kullanılan sözcüklerden biri tabisi, yani dedemler büyük dedemler, halalar amcalar cici anneler ahretlikler filan evde hep rumca konuştular, halen de öyle konuşurlar :) böyle rumca kelime çok bizde :) en sık kullanılanlardan birini söleyim sana :)

    loyondoloyo (durumlar karışık, işler karışık, bildiğin gibi değil, anlamında) :)

    hohlus (bizim ailede sosyete yemeği idi ama şimdi kimse yapmıyor artık) salyangoz yani :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deeptone, loyondoloyo' ya bayıldım.. kelimenin kendisi de karışıkmış aynen. Arada bu tarz kelimelerden öner bana :)

      Sil
  2. Merhabalar.
    Tanıtımını yaptığınız kelime zarf (Belirteç) türünden bir kelime olduğu için Dilbilgisi kurallarına göre zarf ne demek değinmeden geçemedim.

    Zarf(Belirteç); sıfatları, fiilimsileri ve bazen de kendilerine benzeyen sözcükleri zaman, durum, miktar, yer, yön ve soru bakımlarından belirten sözcüklerdir.

    "Metazori" pek sık kullanılan bir kelime olmayıp, kulağıma da yabancı gelmedi ama; inanın sözcük anlamını bilmiyordum. Türkçe karşılığı "zorla" demekmiş. Aynı zamanda sözcük olmanın yanında bir de zarf özelliği olduğunu öğrenmiş bulundum.

    Cümle içerisinde zarfları bulmak oldukça kolaydır. Cümlede zarf olan kelimeyi bulmak için bazı sorular sorulabilir. Bunlar; nasıl, ne zaman, nereye, ne kadar sorularıdır. Bu sorulardan alınan cevap olan kelime cümle içerisinde zarf olarak kullanılan kelimedir.

    "Bir Kelime" başlıklı paylaşımlarınız sayesinde dilbilgisi bilgilerimi de tazeliyorum. Teşekkür ederim. Emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Recep bey, ben de size teşekkür ederim. Öğretmen edasıyla ne kadar zarif anlatımlar yapıyorsunuz. Sizde de kelime dağarcığı geniştir. Öneri kelimelerinizi her zaman beklerim.
      Teşekkürlerimle,

      Sil
  3. Sıkça kullandığımız kelimelerden :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıldız, kaç yaşında öğrendim tam hatırlamıyorum ama uzun zamandır bildik bir kelime benim için de :) teşekkür ederim yorumuna :)

      Sil
  4. İlkaycığım şu cümlen, dün sırf müziği seçmek için harcadığım 1 saatime değdi cidden <3 Sevindim yeni bir kelimeye aracı olduğum için :)) Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  5. Kelime yabancım değil ki iş ve arkadaş çevremde de sıklıkla kullanılır. Fakat müzik, kullanılan görsellerle birlikte metazori dinletiyor kendisini.:) Ancak dikkatimi çeken bir şey var; bildiğim kadarıyla Almodovar'ın Türkçeye Konuş Onunla olarak çevrilen filminin Alberto İglesias tarafından hazırlanmış sondtrack'inde Soy Marco (ki karakterlerden biri) adıyla yer alan bir eser bu. Silencio yine bildiğim kadarıyla başka bir şarkı!

    Bayıldığım bir grup olduğunu belirterek onu da şöylece bırakayım:)

    https://www.youtube.com/watch?v=G9Z-UDO7ZLk

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buraneros, gönderdiğiniz linki açtım, dinleyerek yazıyorum. Ferrer bayıldığım bir müzisyen. Teşekkürler :)

      Sanırım 1 saati aşkın hem müzik, hem de gif bulmaktan beynim yorulup o bahsettiğiniz ince detayı atladı. Oysa kaç kez izlediğim filmdir "Hable con Ella". Hemen değiştirdim youtube yayınını, orijinalini koydum. "Silencio" parçasını da buldum biraz önce, o da "juliet" isimli bir filmden. Genellikle orijinal sayfalarından müzikleri paylaşmaya dikkat ederim. Ama bu da iyi ki olmuş diyorum, hem bilgi paslaşmaya, hem de Ferrer' i dinlememe sebebiyet verdi. Karlı çıktım vesselam. :))) Yürekten teşekkürler.

      Sil
    2. Pedro Almodovar' ın Julieta filmi de muhteşemdir bu arada :)

      Sil
    3. Teşekkür ederim, sezonu açtığım zaman ilk izleyeceğim film olacak:) Pandemi ilk başladığında bir kaç film izlemişken sonra uzayıp da ciddileşince süreç izlemeyi bıraktım, zaman kaybı gibi hissettim; hayatın kendisi film olmuştu zira:)

      Sil
    4. Haklısınız, hayatın kendisi çok kötü bir film oldu. İzlemekten imtina ettiğim bir film.

      Sil
  6. Müzik, yeni sözcükler, zengin yorumlar... Çok güzel hareketler bunlar:) Hem eğleniyor, hem de öğreniyoruz. Kolay gelsin:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaystros Tyrha,
      Gündem acı zaten, hiç değilse burda biraz farklı zenginlikleri yaşamak iyi geliyor ruha. Çok teşekkür ederim yorumunuza :))

      Sil

{ಠ,ಠ}
|)__)
-”-”-


Dikkat Spama düşen yorumlar denetimden geçerek yayınlanacaktır.

:)

;)

:D

:(

=(

:@

:X

:O

:P

:F

:Y

:A

<3


:T

:H