28 Ocak 2024 Pazar

PAZAR GÜNÜ MÜZİĞİ 🎵



Ajda Pekkan

12 Şubat 1946 İstanbul doğumlu Ayşe Ajda Pekkan' ın ailesi Boşnak kökenlidir ve çocukluğu babasının mesleği nedeniyle Gölcük, Kocaeli'de geçmiştir. Kendisi gibi ses sanatçısı kardeşi Semiramis Pekkan'ın desteğiyle 1961 yılında gece kulübü "Çatı"nın sahibi olan şarkıcı İlham Gencer'e ulaşan Ajda Pekkan, seslendirdiği Mina'nın "Il Cielo In Una Stanza" şarkısıyla müzik çalışmalarına başlamış, Los Çatikos müzik topluluğu eşliğinde bir müddet sahne çalışması yapmıştır. Yine 1963 yılında Ses dergisinin açtığı "Ses Sinema Artisti Yarışması"na katılan Ajda Pekkan, birinci olmuştur. Sanat kariyerine sinema oyunculuğuyla giriş yapan Ajda Pekkan, ilk 45'liği "Her Yerde Kar Var"ın beğenilmesi üzerine müzik hayatına atıldı.

Sinemaya adım atmadan önce tanıştığı Fecri Ebcioğlu, sinema yıllarında da Pekkan'a yardımcı olmuş ve 1965 yılında, "Her Yerde Kar Var" plağında Ebcioğlu'nun aranjmanlarını seslendirmiştir. Ebcioğlu'nun yabancı şarkılar üzerine Türkçe sözler yazarak Türk müziğine kazandırdığı "aranjman" tarzı şarkılar söyleyen Ajda Pekkan' ın peş peşe yayınlanan plaklarının ardından 1967 yılında çıkardığı "İki Yabancı" 45'liği ile aranjman dalında satış rekoru kırdı. "Dünya Dönüyor", "Saklambaç", "Boş Sokak", "Boşvermişim Dünyaya" ve "Üç Kalp" gibi üst üste plaklar yapan sanatçı, 1968'de Atina'da düzenlenen Uluslararası Apollonia Müzik Festivali'nde "Özleyiş", sonraki sene aynı festivalde "Perhaps One Day" şarkılarını seslendirmiştir. "Ve Ben Şimdi" şarkısıyla Barselona'daki "Akdeniz Şarkıları Festivali"nde Türkiye'yi temsil etmiştir. Tokyo'daki "Yamaha Müzik Festivali"nde "A Mes Amours" şarkısıyla başarılı sonuç elde eden şarkıcının şöhreti 1970'ler boyunca başta Avrupa olmak üzere ülkesi dışında giderek arttı ve farklı ülkelerde verdiği konserlerle pekişti. Bununla beraber 1978'de Fransızca bir albüm kaydetti. Kayıtları 15 milyonun üzerinde satan Ajda Pekkan, ülkesinde tüm zamanların en çok satan şarkıcılarından biridir. Hem sanatı, hem de imajıyla ülkesinde batılılaşmanın önde gelen figürleri arasında gösterilmektedir. Devlet Sanatçısı ünvanına,  Sanat ve Edebiyat Nişanı'na sahiptir. 

Pekkan, kariyerinin ilk yirmi yılı boyunca ithal besteler üzerine Türkçe söz yazılarak oluşturulan onlarca aranjman şarkıyı seslendirerek geçirdi. Genellikle Fikret Şeneş'in sözlerini yazdığı  ve hepimizin ezbere bildiği "Kimler Geldi Kimler Geçti", "Palavra Palavra", "Sana Neler Edeceğim", "Hoş Gör Sen", "Sana Ne Kime Ne", "Bambaşka Biri", "Uykusuz Her Gece" ve "O Benim Dünyam" gibi şarkılar hem Pekkan'ın, hem de Türk pop müziğinin en bilinen şarkılarına dönüştü. 

1970'lerden bu yana "Süperstar" lakabıyla anılan Pekkan, güçlü bir kadın figürü çizdiği şarkılarıyla Türk pop müziğinin öne çıkan isimlerinden biri hâline geldi. Güncel tuttuğu müzikal tarzı sayesinde 50 yılı aşkın bir süre popülerliğini koruyarak, kendisinden sonra gelen birçok şarkıcıyı da etkiledi. Yayını hazırlarken, şarkı seçiminde çok zorlandım, çünkü 70' lerden itibaren neredeyse tüm albümlerindeki şarkıların hepsinin anısı var. "Güçlü kadın" figürünün arkasında, vazgeçmek zorunda kaldıklarıyla, seçimleriyle yaşayan ve en mükemmelini yapmaya çalışan, bunca yıl adını müzik dünyasına kazımış sanatçıya ve ekibine saygı duyuyorum. Yukarıya dinlemeniz için tek bir şarkı bırakırken, ben Ajda ile ilgili bir sürü kayıt içine daldım. Dile kolay, 50 yıllık nostalji sonuçta :)

Keyifli ve müzikli bir pazar diliyorum sizlere.






{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-





18 yorum:

  1. İyi pazarlar. Güzel bir içerik olmuş. Şarkıyı dinliyorum, çok hoş. 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duygucuğum, iyi pazarlar sana da :) Bugün efsane Ajda' mız konuk oldu, keyifli dinlemeler. :F

      Sil
  2. Şarkıyı dinledikten sonra blogumda taradım, kaç yazının içinde söz etmişimdir kendinden diye... tabii ki çok ve genelde Adamo vurgusuyla. Ve ilginç bir şey buldum, bir Kore filmini yazmışım ve filmin içinde şarkının Korecesi varmış, film ise şu: Nefes... (Breath).

    Teşekkürler Sevgili Momentos, yine şahane bir seçim ve geçmişe şahane bir yolculuk oldu ve aynı zamanda bazı şarkıların kalıcı ve evrensel olduklarının altı da çizilmiş oldu, sayende:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Buraneros,
      70 li yıllarımın, müzik ve söz birlikteliğinin doruğunda olan Ajda ve tabii ki söz yazarı Fikret Şeneş sayesinde hülyalı geçtiğini söylemem gerek. Bu yayının hazırlanışı da, aynen o yıllara dönüp, bir kaç saat geçirerek oldu :A Ne güzel zamanlardı diye yine yazarsam herkes bağışlasın, zira tam olarak öyleydi. :)
      Bahsettiğin filmi hemen buldum :T bugünün hediyesi senden bana :) Ayrıca filmin yönetmeni çok ünlü Kim Ki Duk <3 Hiç kaçmaz!
      Çok teşekkürler ve keyifli bir pazar dilerim.

      Sil
  3. Biliyor musunuz bu yazınıza rast gelmeden evvel ''şimdi gel de gör beni bambaşka biriii'' diye kendi kendime mırıldanıyordum. :) Ama bu paylaştığınız şarkısını da çok severim. Şimdiden güzel bir hafta diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlkay,
      Hepimizin hayatına dokunmuş bir şarkıcıdan söz etmek ne güzel :Y
      Bu albümündeki şarkılar benim için apayrı yeri olan çalışmalar. Vadettiği bir umut var melodilerde. <3
      Dilerim güzel bir pazar ve hafta başlar hepimiz için :A
      Çok teşekkürler. :)

      Sil
  4. Her şarkısı damga vurmuş ve hala hatırlanıyor. Efsaneler arasına çoktan girdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşamdan Yazılar,
      50 yıldır bizimle ve ışıl ışıl bir star.. haklısın Cem.

      Sil
  5. Dün 70'leri dinlerken, 72 yılının çok sevdiğim parçası Olanlar Oldu Bana şarkısını dinlemiştim. Ajda Pekkan'ın benzersiz sesiyle söylediği tüm şarkıları unutulmazlar arasında yer edinmiştir kanımca.
    1982 yılında İzmir Fuar'daki gazinoda Ajda Pekkan'ın konserine gitmiştim. Yılını net hatırlıyorum çünkü bir daha fuardaki gazinoya hiç gitmedim. :)
    İlkin sahneye o zamanlar pek tanınmayan Huysuz Virjin çıkmıştı. Hınca hınç dolu gazino yer yerinden oynamıştı huysuzun esprilerinde. Ardından sahneye Ajda Pekkan çıktı. Ama ne çıkış, alkış tufanı koptu ki o kopuş. Sonra gerisi gelmedi. Ajda Pekkan'a her ne olmuşsa ses çıkmıyordu bir türlü. Mikrofon elinde zor duruyor, hiç kıpırdamadan şarkısını söylemeye çalışıyordu. Seyirci Huysuz Virjinle bulduğu coşkuyu Ajda Pekkan'da göremeyince protestolar ufaktan yükselmeye başlamıştı ki konseri tamamlamadan sahneyi terketti. Hastamıydı, sıkıntısı neydi, hiç bilemedik. Tabii hemen ardından gazetelerde dedikodu kazanları kaynamıştı. Yanlış hatırlamıyorsam Ajda Pekkan aslına değinmeyip sessiz kalmıştı sanırım. Her ne olduysa da, Ajda Pekkan gözümde hep Süperstar olarak kalmıştır yine de. :)
    Şimdiye dek zihnimin bir köşesine hapsettiğim anılarım canlandı sayenizde. Sizinle paylaşmak istedim. :)
    Bu hafta ki seçim için gönülden tebrik ediyorum sevgili Sezer Hanım. Her bakımdan tam bir sanatçı olan Ajda Pekkan'a da sağlıklı, uzun ömür diliyorum.
    Müzik ve mutlulukla kalın. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Nazlı Toaç,
      Ne güzel bir anıyı paylaşmışsınız, yaşanan olaya her şey sebep olmuş olabilir diye düşündüm. Belki Huysuz ilk sahne aldığı zamanlarda çok daha haşin davranıyordu herkese, ya da yeğeni lösemiydi ve o tarihten 1 sene sonra vefat etti. Hayat her şeyi birden vermiyor ama Ajda' nın çok çalışıp, sebat ettiğini birlikte çalıştığı herkes röportajlarda söylüyor. 50 yıllık efsanenin nasıl gerçekleştiğini hepimiz izledik.
      Ben kendi adıma izlediğim ve dinlediklerimden ziyadesiyle hoşnudum. :) :A <3
      Onunla büyüdüğüm yıllar için minnettarım. :)
      Çok teşekkür ederim bu güzel yorumunuza.
      Kalpten sevgiler,

      Sil
  6. Ajda! Süperstarımız! Hayatımızın her yerinde ve anısında. Vazgeçilmez. <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Ekmekçikız,
      Güzel bir cümle :T "Hayatımızın her yerinde ve anısında" <3
      Harikasınız :Y
      Teşekkürler,

      Sil
  7. Ankara Arı sahnesinde Timur Selçukla olan konseri hafızamdan çıkmaz. 2000 senesinde kendisiyle bizzat tanıştım. Ruhu elegant bir genç kız ama bedeni zamana direnmeye çalışıyordu. Aradan 24 sene geçti. Ben çöktüm o hala megastar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Defne Soysal,
      İnsan beğendiği bir sanatçıyla yakın mesafede olmaktan keyif alıyor :T Ne güzel üstelik Hem Ajda, hem de Timur <3
      Hayatındaki en önemli kişi kendisi ve göz önünde olduğundan bütün yatırımı kendisine. Helal olsun diyorum :A
      Teşekkür ederim bu güzel paylaşım için. :F

      Sil
  8. Gençlik yıllarımın starları ne çok severdim Ajda Pekkan'ı Sezen Aksu'yu Nilifer'i resimleri defterlerimizi süslerdi.. Biz yaşlandık onlar hâlâ dimdik ayaktalar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonsuzluk ve Ötesi,
      Evet, bende de şarkı defteri vardı ve yerli-yabancı tüm şarkıcı ve grupların şarkılarını yazar yanına da küçük bir fotoğrafları yapıştırırdım.
      İçimiz genç bence :)

      Sil
  9. Ben Ajda yı seviyorum sesi hiç bozulmadı. İşine saygısı, disiplini hiç bitmedi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnanılmaz bir disiplinle çalışıyor, bu yaşta bu sese sahip olmasını hala her gün şan çalışmasına borçlu Derya.

      Sil

{ಠ,ಠ}
|)__)
-”-”-


Dikkat Spama düşen yorumlar denetimden geçerek yayınlanacaktır.

:)

;)

:D

:(

=(

:@

:X

:O

:P

:F

:Y

:A

<3


:T

:H