7 Ocak 2024 Pazar

PAZAR GÜNÜ MÜZİĞİ 🎵




Ayla Algan

25 Ekim 1936'da İstanbul'da doğan tiyatro sanatçısı, sinema oyuncusu ve şarkıcı Ayla Algan' ın babası Girit göçmeni tüccar Vedat Kasman, annesi ressam Nevzat Kasman'dır. Ailenin tek çocuğu olan Algan, çocukluğunda piyano, bale ve şan dersleri aldı. 5 yaşında başladığı piyano öğrenimini, lise öğrenimi için Fransa'ya gidene kadar 11 yıl boyunca sürdürdü. Ortaokulu, İstanbul'daki Notre Dame de Sion'da, liseyi Fransa'daki Versay Lisesinde okudu. Lise öğrenimi devam ederken tanıştığı Beklan Algan ile evlendi. Eşi ile birlikte Amerika'da New York Broadway'de tiyatro üzerine sahne eğitimi alan sanatçı, Türkiye'ye döndükten sonra İstanbul Şehir Tiyatroları'nın kadrosuna girdi ve 1961'de Tarla Kuşu oyunu ile tiyatroda ilk rolünü oynadı. Aynı yıl Hamlet oyununda rol aldı; hem Ophelia hem de erkek rolü olmasına rağmen Hamlet karakterini canlandırmıştı. Bu nedenle "Erkek Hamlet" olarak anıldı. 1965'te Fizikçiler oyunuyla İlhan İskender En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'ne layık görüldü ancak tiyatronun kolektif bir sanat olduğu gerekçesiyle ödülü geri çevirdi. 

1966'da Muhsin Ertuğrul'un istifası üzerine Şehir Tiyatroları'ndan ayrıldı, bir süre LCC Tiyatro Okulu'nda tiyatro öğretmenliği ve oyuncu çalıştırma dersleri verdi. 1964'te yönetmenliğini Ertem Göreç'in yaptığı, senaryosu Vedat Türkali'ye ait olan Karanlıkta Uyananlar filmi ile ilk kez sinema dalında çalışmalara başladı. 1966'da Atıf Yılmaz'ın yönettiği "Ah Güzel İstanbul" filmi ile ilk kez başrol oynadı. 1971'de Paris'in ünlü konser salonu Olimpia'da sahneye çıkan Algan, 1972 yılında Paris'te Jean L. Bazault yönettiği Recamier Tiyatrosu'nda, Peter Brook'un Tiyatro Atölyesi'ne davetli olarak katılmıştır. 

1972-1979 yılları arasında Paris'te yaşadı ve müzikle ilgilendi. 1972'de Turizm Bakanlığının isteği üzerine, Yunus Emre'nin 650. yıl dönümü için bir albüm hazırladı. 1973'te Bulgaristan'daki Uluslararası Altın Orfe Şarkı Yarışması'nda savaş karşıtı bir şarkı söyleyerek ikincilik ödülünü alan Algan, "UNICEF Onur Ödülü"ne layık görüldü. 1977'de Polonya Sopot Festivali'nde Oda Kızılderililerinin sorunları üstüne bir şarkı ile dünya birinciliği kazandı. BİLSAK Tiyatro Atölyesi'ni kurdu. 1988 yılında ise Beklan Algan, Erol Keskin, Haluk Şevket Ataseven ile birlikte Tiyatro Araştırma Laboratuvarı'nı (TAL) kurdu ve burada pek çok deneysel projeye imza atarak genç tiyatro oyuncularının eğitimine katkıda bulundu. Ayrıca 1996 yılında İstanbul Şehir Tiyatroları'nda Genel Sanat Yönetmeni Yardımcılığı yaptı. 1999-2001 sezonunda Kenan Işık’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda sahnelediği Şeyh Galip’in "Aşk Hastası" oyununu oynadıktan sonra, Şehir Tiyatroları'ndan emekli oldu.
Yunus Emre'nin şiirlerini Almanca, Fransızca, İngilizce dillerinde şiirli-şarkılı okuyarak Yunus Emre'yi dünyada tanıtmıştır. Onu halka mal eden ise mizahi bir dili olan "Koca Öküz" adlı şarkısı olmuştur. Yayına aldığım şarkı da halk arasında en sevilenlerdir. Ölene kadar hep üreten, çalışan ve sevgi dolu bir insan olan Ayla Algan, 4 Ocak 2024 tarihinde geçirdiği beyin kanaması sonucu 87 yaşında öldü.

Hayatını dolu dolu yaşayan, öğrenen, öğreten ve üreten bu çok yönlü sanatçımızı kaybettiğimiz için üzgünüm. Yattığı yerde huzurla, ışıklarda uyusun.

Sanat ve müzikle içiçe bir yaşam dilerim herkese,






{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-






12 yorum:

  1. Ne iyi ettin de onu paylaştın . Yazıdan sonra youtube'a Sopot festivalindeki şarkısını dinlemeye gittim, o ne muhteşem bir söyleyiştir öyle! Ya sahnedeki Ayla Algan'ın insanı esas duruşa geçiren ve bir halka dair soruna dikkat çeken "teatral" gösterisine ne demeli...

    Merak edenler için linkini şöylece bırakmak geldi içimden, izninle sevgili Momentos:) https://www.youtube.com/watch?v=EuBDGEXOKp0

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Buraneros,
      Bahsettiğin linklerin hepsine teker teker baktım dün akşam, sahne sanatlarındaki becerilerini, şarkı söylerken birleştirmesi muhteşem bir gösteriye dönüştürüyor gerçekten.. tüylerim diken diken oldu Sopot Festivalinde izlediklerimden. Link için teşekkürler :A
      Müthiş birikimli bir kadındı, onu geride bıraktığı tüm eserlerinden hatırlayacağız. Işıklarda uyusun :A :F

      Sil
  2. Ender bulunan, değerli sanatçılarımızdandır Ayla Algan. Çok severdim şarkılarını. Ayla Algan dendi mi gülen yüzü gelir hep aklıma.
    Sanatçının hayat hikayesini bilirdim de sizin anlattığınız kadarını bilmiyordum. Hele tiyatro sanatında müthiş işler başarmış.
    Nurlarda uyusun. Mekanı cennet olsun.
    Sanatçıyı yâd ederek paylaşmanıza teşekkür ediyorum sevgili Sezer Hanım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Nazlı Hanım,
      Sanatçı kökenli bir ailenin tek kızı için yaptıkları yatırımlar, sanata ve ülkeye müthiş bir kazanç olmuş. Ne mutlu bize ki, onun gibi çok yönlü bir sanatçıyı tanıdık, sanatını alkışladık, sevdik. :Y
      Mekanı cennet olsun :A
      Ben de teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  3. Değerli bir sanatçıyı daha kaybettik, bu ara yine yaprak dökümü zamanı sanırım... :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Ekmekçikız,
      Bu dünyada görevlerini fazlasıyla yapan değerli sanatçımız huzurla uyusun :A :F

      Sil
  4. Ne kıymetli insandı. Anmanız çok güzel Sezer Hanım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Klio'nun Şarkısı,
      Gerçekten müthiş donanımlı bir sanatçıydı. Mekanı cennet olsun :A
      Teşekkürler :F

      Sil
  5. Bir miktar tanıdığım birisiydi ama bu kadar da bilmiyormuşum meğerse. Hayatı çok dolu dolu yaşayan bir kadın izlenimi verirdi hep bana. Umarım huzurla uyur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dövüşürken hanımefendi değilim,
      Haklısın, birilerinin çok değerli olduğunu hep öldükten sonra farkediyoruz. :(
      :A

      Sil
  6. Nur içinde yatsın 🙏. Ben de birşeyler yazacaktım grip olunca bloglars zaman ayıramadım. Unutulmaz sanatçılardan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deryacığım, böyle değerli sanatçıları her zaman anmalıyız.. bence yine de yaz :A :T

      Sil

{ಠ,ಠ}
|)__)
-”-”-


Dikkat Spama düşen yorumlar denetimden geçerek yayınlanacaktır.

:)

;)

:D

:(

=(

:@

:X

:O

:P

:F

:Y

:A

<3


:T

:H