3 Aralık 2023 Pazar

PAZAR GÜNÜ MÜZİĞİ 🎵





Goran Bregović 
(22 Mart 1950) 

Besteci, gitarist ve şarkıcı Bregović, 1950 yılında Sırp bir anne ve Hırvat babanın çocuğu olarak Saraybosna' da dünyaya geldi. 16 yaşındayken konservatuvardaki klasik keman eğitimini bırakarak Yugoslavya'nın en başarılı gruplarından sayılan Bijelo Dugme, (Beyaz Düğme) adında bir Rock grubu kurdu. Grup dağılmaya başlayınca Goran film müzikleri dünyasına girdi.

Film müziği bestelemeye ilk olarak 1978'de Mica Milosevic'in "Nije Nego" filmiyle başladı. Bregović' in en renkli ve verimli ortaklığı, yönetmen Emir Kusturica ile gerçekleşti, 1989'da "Dom Za Vesanje", 1993'te "Arizona Dream", 1995'te Cannes Film Festivali'ni kazanan "Underground" ve 1998'de "Crna Macka" gibi Emir Kusturica filmlerinin müziklerini yaparak Kusturica ve Bregović çok başarılı bir ikili haline geldi. Daha sonra "Kraliçe Margot" filminin müziklerini yaptı ve 1994 Cannes film festivalinden 2 ödül aldı. Bir sonraki yıl Goran’ın müziklerini yaptığı "Underground" Altın Palmiyeyi kazandı. Goran Bregović , Balkanların en ünlü bestecilerindedir. Kendisini "Yugoslav" olarak tanımlar. Uzun yıllar Balkanlar’da müzisyen ve bestekâr olarak söz sahibidir. Goran’ın müzik kariyeri Balkanlardaki geleneksel çoksesli müzik ve popüler müziğin birleşimi ile güney Slav ve çingene temaları üzerine devam etti. Bunun sonucunda Doğu Avrupa’da çok popüler oldu. 

Sanatçı, Türkiye'de İzmir, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara ve Diyarbakır illerinde de konserler verdi. Ben de İstanbul Harbiye Açık Hava' da 2 kez izleme şansını yakaladım. 
Sanatçının parçalarından bazıları Sezen Aksu, Oya-Bora ve Candan Erçetin gibi müzisyenler tarafından Türkçe sözlerle seslendirildi. Anne ve babamın topraklarından bir sanatçı olan Bregović' in şarkılarına hep yakınlık hissetmişimdir. Kullanılan enstrümanlarla, hüznü de, eğlenceyi de sonuna kadar yaşatan müziklerle beslenen ortak coğrafyadayız sonuçta.

Sanatçıyı ve müziğini, Sevgili Ekmekçikız' ın önerisi ile yayına aldım. Kendisine teşekkürlerimi sunarken, onun önerdiği ve benim de çok sevdiğim "Arizona Dream" filminden ikinci parçayı da buraya ekleyeyim.

Neşeli pazarlar dilerim.






{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-





16 yorum:

  1. Kendisini pek severiz. Adı görür görmez uçmuşum, teşekkürler, yine pek şahane bir etki yarattın bünyemde:) Bu vesile ile Sevgili Okul Arkadaşım'a da çok teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Buraneros,
      Güzel bir seçim oldu bugün için. :) Müziği insana enerji veren müzisyenlerden Goran. :T
      (Videoyu sahibi (Goran) yasaklamış, o yüzden başka bir profilden ekledim, umarım sıkıntı yaratmaz.) Keyifli pazarlar :F

      Sil
  2. Oh tam Pazar gününe yakışır bir enerji 🤩 Radio Momentos podcastlerinin üstüne çok güzel gitti. Teşekkürlerler Momentoscum 😘

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. KuyruksuzKedim canım <3
      Bu adamın her müziği ya kalbimi, ya da bedenimi yerinden oynatıyor :)
      Ah iyi hatırlattın, bugünün masalını bloğa yerleştireyim hemen..
      Benden de kalptan teşekkürler canım <3 :F

      Sil
  3. Bu isim ben de hep Ederlezi..videosunu eklediğiniz şarkı da keyifliymiş, mutlu pazarlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın Vakt-i Dem,
      Farklı bir şarkısını gündeme alayım dedim. :)
      Güzel ve sağlıklı bir pazar olsun sana da :F

      Sil
  4. Bregoviç sevmeyen var mı yahu :)) En homurdanan mızırdanan insanı bile kaldırıp göbek attırır o adamcağız... Son yıllarda daha makedonya'ya kaysa da benim zevkim, sanırım Bregoviç her zaman bu zevkin "ateşleyicisi" olarak yerini koruyacak.. <3
    Emir Kusturika ile şahane bir uyumları vardı yaaaa evet.....!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım C,
      Dediğin gibi, bu kadar coşkun enstrümanların sesinden çıkan nağmeleri duyanların kalbine, neşesine talip bu müzisyeni sevmeyen pek yoktur. :)
      Hayatımızın bir yerinde Goran imzası olacaktır eminim. :T <3

      Sil
  5. Yazının başındaki şarkı tam bir sürpriz oldu, sanıyorum ilk kez dinledim onu. Oysa, özellikle Kusturica filmlerindeki müziklerin albümlerini defalarca dinlemişimdir, demek henüz hiç dinlenmemişler varmış. :)
    Bu güzel yazı için ayrıca teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Ekmekçikız,
      Sevindim öyleyse :) Bazen ister istemez en bildiklerimizi seçiyoruz dinlemek için. Orkestrasında bulunan enstrümanların çeşitliliği ile daima listemizde yer alacaktır eminim. :)
      Ben öneri için çok teşekkür ederim. :F <3

      Sil
  6. Çok güzel bir seçimle güzel bir güne, haftaya umutlanmak.
    Uyumlu bir işbirliği ne güzel, amaca ulaşmış. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Makbule Hocam,
      Müzikle, resimle, sanatla dolu bir hafta dilerim. :)
      Teşekkür ederim :F

      Sil
  7. Kendisini Arizona Dream'den bu yana takip ediyor ve çok seviyorum. Böyle yetenekleri takip etmeyi çok seviyorum ve cidden ne yetenekli insanlar var arkadaşım yahu!? :)) Azıcık kıskanmakla birlikte, iyi ki varlar ve dünyamızı güzel kılan eserler bırakıyorlar :) Ne iyi ettin de paylaştın, çok sevgiler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Annabell,
      Film müziklerine el attıktan sonra yıldızı daha da parladı Goran' ın. Şimdi 70 lerini sürmekte ama hala müzikle içiçedir eminim. Doğru söyledin, iyi ki varlar, yaşamımıza neşe ve enerji katıyorlar.
      Teşekkürler yorumun için :F :)

      Sil
  8. İsmini duydum ama açıkçası çok fazla müzikle aram olmadığı için müziklerini dinlediğimi anımsamıyorum. Tanıtım için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Rehitu,
      Ederlezi parçasını mutlaka dinlemişsinizdir, ayrıca Sezen Aksu' nun bazı parçaları Goran' ın eserlerinden alıntı.
      Ben de teşekkür ederim :T

      Sil

{ಠ,ಠ}
|)__)
-”-”-


Dikkat Spama düşen yorumlar denetimden geçerek yayınlanacaktır.

:)

;)

:D

:(

=(

:@

:X

:O

:P

:F

:Y

:A

<3


:T

:H