22 Kasım 2023 Çarşamba

BİR KELİME = YUMURCAK







Yumurcak : 1. (isim) Yaramaz küçük çocuk.

      "Bizim yumurcaklar ağızları gibi açık o güzel gözleri yuvarlacık, verdiğim derse bakıyorlardı." - Tarık Buğra

2. (isim) Veba hastalığında koltuk altında veya kasıkta çıkan çıban.



Kelime Kökeni :

Türkçe yumur veya yumru sözcüğünden +çAk sonekiyle türetilmiştir. 






{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-





not: çizim, mavink.com dan alıntıdır.




12 yorum:

  1. İlk kullanımını biliyordum. Aklıma eski Türk filmlerini getirir bu kelime. Bu hitaba sahip bir karakter olduğundan muhtemelen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlkay,
      Sevimli, yaramaz ama aynı zamanda zeki çocuklar için söylenen sözcük, ya ilk ya da ikinci anlamında olsaydı sadece :)

      Sil
  2. Merhabalar.
    Rahmetli Oktay Sinanoğlu gibi dilimize sahip çıkmalıyız. Tüm dünya devletlerinin imrendiği bir dilimiz ve dil yapımız var. Matematik gibi bir dilimiz var ve dilimizin kıymetini bilmeliyiz. İngilizcenin esaretinden ve tahakkümünden kurtulmalıyız. Dilimiz İngilizce gibi tarzanca bir dil değildir. İngilizce beş dilin karması alt yapısı olmayan kelime türetilemeyen bir dil yapısı varmış. Kurulan cümlenin baş harflerini alarak kelime üretirlermiş. Oysa bimiz dilimizde istediğimiz gibi ihtiyaç duyduğumuz kelimeyi üretebiliyoruz. Dilimizdeki yabancı sözcüklerden kurtulmalıyız. Bu konuya neden değinme ihtiyacı hissettim. Paylaştığınız Türkçe kökenli "Yumurcak" kelimesinden geldi. Kaleminize, gönlünüze sağlıklar diler, teşekkür ederim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Recep bey merhabalar,
      Yazdıklarınızda haklısınız ancak coğrafyamızdaki yapı, sanırım eski zamanlardan beri epey farklı kültürlerden oluştuğu için dilimize yerleşmiş olan kelimeler var. Zaman içinde bazıları törpülenmiş, farklı bir hale gelmiş. Bir ara hatırlıyorum TDK' nun öz Türkçe kelimelerle ilgili çalışmaları vardı ama şimdi diğer coğrafyalardan gelen insanları gördükçe önümüzdeki yıllarda Türkçe' yi daha da zor zamanlar bekliyor gibi hissediyorum.
      Daha fazla Türkçe kelime bulmaya çalışırım, sizlerin de önerilerine açığım.
      Çok teşekkür ederim yorumunuzla katkınıza.
      Saygılar,

      Sil
    2. Merhabalar.
      Benim yazdığım yorumun sizin burada paylaştığınız kelimelerin yabancı ya da Türkçe olmasıyla bir ilgisi yok. Sakın beni yanlış anlamayın. Siz burada kökeni ne olursa olsun dilimize girmiş ve hala kullanılmaya devam eden kelimelerin tanıtımını yapıyorsunuz. Bu çok ayrı bir konudur. Lütfen, burada paylaşımını yapacağınız kelimelerle ilgili aynı şekilde yayınıza devam edin. Türkçe kelimeleri zaten iyi kötü anlıyoruz, burada önemli olan dilimize girmiş ve hala kullanılmaya devam eden yabancı kelimelerin daha iyi anlaşılmasını sağlıyorsunuz. Sizin buradaki kelime tanıtımı faaliyetiniz, kelimelerin daha iyi anlaşılmasını sağlamak, yoksa özendirmek değil. İnşAllah beni anlamışsınızdır.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
    3. Recep bey, merak etmeyiniz yanlış anlamadım sizi, güzel bir noktaya değindiğiniz için teşekkür ederim bilakis. Hatta sizin yorumunuzdan sonra şunu düşündüm; kendi yorumumda belirtmiş olduğum hususlardan dolayı, acaba Türkçe kelimeleri daha da mı ön plana alsam. Suriyeli, Afgan, Ukraynalı, İranlı, Iraklı ve daha bir çok ülke insanının aramıza karıştığı şu günlerde özellikle.
      Tabii ki aynı şekliyle yayınlar devam edecek, ben sadece bu düşüncenin sözel yansımasını sundum buraya. :)
      Tekrar çok teşekkür ediyorum yorumlarınız ve destekleriniz için.
      Saygılarımla,

      Sil
  3. Merhabalar.
    Yorumunuzdaki ülkemize alınan sığınmacılar için Türkçe kelimeleri daha da ön plana çıkarma düşüncenizi ironi olarak algıladığımı söylemekle hata etmemiş olurum inşAllah. Bu düşünce ve duygularla siz de ülkemize alınan ve kabul edilen sığınmacılar ile ilgili iktidarın iç ve dış politikasındaki yanlışlığa işaret ettiğiniz konusunda da yanılmıyorumdur inşAllah.

    Yayınlarınıza aynı şekilde devam etmenizle birlikte başarılarınızın devamını dilerim. Kelime paylaşımınızla ilgili değişik bir fikir ve düşünce olursa, elbette bunları sizinle paylaşırım.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok hata etmiyorsunuz Recep bey, aynı görüşteyiz.
      Kelimeden yola çıkıp konu nerelere geldi, söyleyecek çok şey var belki ama dinleyen, kaale alan kimse yok yönetimden maalesef.
      Katkılarınız için şimdiden teşekkürler, sağolun varolun.
      Saygılarımla,

      Sil
  4. Yumurcak diye Türk filmi vardı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşamdan Yazılar,
      Evet, ne güzel filmlerdi :)

      Sil
  5. 500 sayfa Veba Geceleri okudum bir kera yumurcak demediler ayol o yumrulara...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dövüşürken hanımefendi değilim,
      :) çelişkiye düşmüşlerdir bence.

      Sil

{ಠ,ಠ}
|)__)
-”-”-


Dikkat Spama düşen yorumlar denetimden geçerek yayınlanacaktır.

:)

;)

:D

:(

=(

:@

:X

:O

:P

:F

:Y

:A

<3


:T

:H