11 Haziran 2023 Pazar

PAZAR GÜNÜ MÜZİĞİ 🎵





Doğan Canku 
(1947 - )

1947 yılında Kütahya Tavşanlı'da doğdu. Henüz konuşmayı dahi bilmediği 2,5 yaşında yaptığı ilk bestesi "Doğanın Uyanışı" idi. İlk müzik eğitimini müzikolog olan babası Şeref Canku' dan aldı.
1958 de Ankara Devlet Konservatuvarı'nı kazanarak 6 yıl viyolonsel ve piyano eğitimi gördü. 1964 yılında klasik gitar ile tanışan Canku, bu enstrümana büyük bir tutkuyla bağlandı. 

Çok kısa sürede gitar çalmayı öğrenip ülkenin en iyi gitar virtüözleri arasına adını yazdırdı. 1967'de Ankara Radyosu'nda açılan sınavı kazanarak Klasik Türk müziği teorisi ve pratiği üzerine eğitim gördü. 1969 yılında Selami Karaibrahimgil ve Ahmet Kurtaran ile birlikle Modern Folk Üçlüsü adındaki topluluğu kurdu.

Türk halk müziği'ni modernize ederek seslendirdi ve 15 yıl boyunca yurt içinde ve yurt dışında yüzlerce konser, televizyon ve radyo programları yaptı. 1974 yılında Hacettepe Üniversitesi Müzik ve Güzel Sanatlar Bölümü'nde müzik direktörlüğü ve araştırma görevlisi olarak çalıştı. 1993 yılında kendi adını taşıyan bir müzik dershanesi açtı. Halen bu müzik dershanesinde geniş bir kadro ile eğitim veren Canku'nun en büyük arzusu özel bir konservatuvar açarak geniş kitlelere hitap edebilmektir.

Merhum Bülent Ecevit’in Takalar isimli şiirini de besteleyen Canku, Sonsuza Dek, İnsanoğlu ve Yaşamak Güzel isimli şarkılarıyla müziğin unutulmazları arasına girmiştir. Canku’nun, botanik ve el sanatlarına kadar birçok farklı alanda hobisi vardır ve yayınlanmış üç de kitabı bulunmaktadır. Bu kitaplardan bir tanesi, şiirleri ve metafizik deneyimlerini konu alan Ey Dün Dan, diğer iki tanesi de müzik eserlerinden oluşan nota kitaplarıdır.

Canku' nun gitar konusundaki virtüözlüğüne minik bir örnek olarak son videoyu ekliyorum. Bir başka ülkede olsa sanatının zirvesinde olması muhtemeldi. En azından o sevdiği şekilde sürdürdü sanatını ve bizler de onu bu şekilde sevdik ve sevmeye devam ediyoruz.




Müzikli pazarlar,





{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-





8 yorum:

  1. Doğan Canku sevilmez mi hiç. Gerçek bir virtüöz o. Kitaplarını bilmiyordum, merak ettim. Harika bilgiler derlemişsin yine Momentos. Emeğine sağlık. İyi pazarlar dilerim 😊🌺🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Yıldız,
      Müzik dünyasının sessiz ve sakince ama emin ve kuvvetli adımlarla ilerleyen Doğan Canku' ya eserleri, kulaktan kalbe uzanan yolu zenginleştirdiği için minnettarım.
      Çok teşekkür ederim bu güzel pazar gününe eşlik ettiğin için. <3 :F :)

      Sil
  2. Eskiden ne çok dinlerdik. Epeydir dinlmediğimi farkettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Ada Deniz,
      Ne güzel oldu yeniden hatırladık. :F :)

      Sil
  3. Ne sakin, ne huzur veren bir sestir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Klio'nun Şarkısı,
      Çok doğru bir tanımlama oldu bu :T aynen katılıyorum.

      Sil
  4. İlk videodaki şarkıyı sevdim:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kitapkesfi,
      Ne güzel, belki diğer şarkılara da göz atarsın bir gün :A :F :)

      Sil

{ಠ,ಠ}
|)__)
-”-”-


Dikkat Spama düşen yorumlar denetimden geçerek yayınlanacaktır.

:)

;)

:D

:(

=(

:@

:X

:O

:P

:F

:Y

:A

<3


:T

:H