6 Kasım 2022 Pazar

PAZAR GÜNÜ MÜZİĞİ 🎵




Bu pazarın konuğu Fatima Spar.

(Onunla ilgili internette bulduğum bilgileri aynen buraya alıyorum.)

Fatima Spar yıllar önce Karadeniz Bölgemizden iş umuduyla Avusturya’ya göç etmiş gurbetçi bir ailenin kızıdır. 1977 yılında Avusturya'nın Hohenems şehrinde doğmuştur. Asıl adı Nihal Şentürk’tür. Fatima Spar (Fatima Şpar diye okunuyor) onun sahne adıdır. Sahne adını sadece hayranları değil iş ve sosyal yaşamdaki çevresi de kullanmaktadır. Kendisi de Nihal Şentürk olarak değil Fatima Spar olarak anılmak istemektedir.

Fatima Spar ilk kez 11 yaşında gitar çalmaya başlamış, 13 yaşında ise amatörce caz şarkılar söylemeye ve vokalistliğe başlamıştır. Eğitim hayatını tamamladıktan sonra moda, giyim teknolojileri ve drama ile uğraşsa da bir süre sonra yeniden caz vokalistliğine geri dönmüştür.

2004 yılında Fatima Spar ve Freedom Fries (Türkçesi Özgürlük Fırtınası demek) adlı müzik grubunu kurdu.  (Avusturyalı, Ukraynalı, Makedon ve Sırp sanatçılardan oluşan grup, New Orleans swing, giypsy, pop ve punk arasında bir çizgide çalışmalarını sürdürmektedir.) O sene Avusturya Dünya Müzik Ödülünü kazanması Fatima ve grubuna büyük ivme kazandırmıştır. Bosa Noga, Kızılcıklar oldu mu, Egyptian Ella, Kibirli Ceviz ve Zirzop adlı şarkıları çok tutulmuştur.

Fatima Spar şarkılarını Türkçe, Almanca ve İngilizce dillerinde yazmaktadır. Şarkıları caz müziği esaslı olmakla birlikte kalipso, gipsy, oryantal, Balkan müzikleri ve Türk müziklerinden esintiler taşımaktadır.

Avrupa'da tanınan caz şarkıcılardan biri olan Fatima Spar, Türkiye’ye de zaman zaman grubu ile konser vermeye gelmektedir.

Keyifli dinlemeler,



{ಠ,ಠ}
|)__) 
-”-”-







24 yorum:

  1. Günaydın Momentoscum :)

    Bilgilerin internetten alındığı o kadar belli ki okurken "Ne oluyor yahu? Nereye düştüm ben böyle? Momentos'a gelmiştim ama bir yanlışlık oldu galiba" hissi geliyor insana :))

    Anladım ki tanıtım yazıları çok önemliymiş. Senin kaleminden çıkmış bir tanıtım yazısı olsa muhtemelen hemen kanım kaynardı Fatima Spar'a ama bu satırları okurken hafiften soğudum sanatçıdan. Özellikle şu sahne adı ve kendisinin de öyle anılmayı istediği kısım itici geldi nedense.

    Bu kadar gevezelik yeter sabah sabah :) Müziğimi alıp gideyim ben en iyiyisi :) Teşekkürler Momentoscum 😘

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günaydın KuyruksuzKedim :)
      Haklısın, biraz üşengeçlik yaptım. Ancak şarkılarında diğer dillerin yanında, Türkçe söz de kullanıp söylemesi, besteleri ve müzik çeşitliliği hoşuma gitti. (bir de böyle bak istersen) Diğer şarkılarını dinledim yayın hazırlığı boyunca ve sevdim. Umarım sen de bu pazar müziğiyle keyifli bir gün geçirirsin. :A <3 :)

      Sil
  2. Pazar günü muhteşem bir müzik! Önerilerin için teşekkürler. Hemen dinleyelim. ✨✨✨

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İrem Can :)
      Müzikli, harika bir pazar olsun :A :F :)
      Sevgiler,

      Sil
  3. Bayıldığım bir abladır kendisi, Momentos'a ve güne pek yakışan bir seçim:) Çok alkış:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buraneros,
      Bu cümlelere reverans yaptım :) :F
      Çok, pek çok teşekkürler :A

      Sil
  4. Hiç bilmiyordum, müzik hoşuma gitti, hareketli ve eğlenceli:))) Tatlı pazarlar dilerim:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kitapkesfi,
      Diğer şarkılarını da seversin diye düşünüyorum. :)
      Huzurlu bir pazar olsun sana da :F

      Sil
  5. Fatima'yı hiç duymamıştım. Bilgilendirme için teşekkürler Sezercim, müzik hoşmuş. 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. duygu emanet,
      Keyifli dinlemeler Duygucuğum :F :T :)

      Sil
  6. Çok tanıdık bir sesi var ama çıkartamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dada,
      Çoğu kadın vokallerin ses renkleri benzer gibi. Şarkı söyleyiş şekillerinin de etkisi var bunda.

      Sil
  7. Müziği duyduğumda hiç Türkçe sözler beklemiyordum:) Şaşırdım ve mutlu oldum:) Ama isim konusunda ki tercihini (saygı duysam da) anlayamadım.. Mutlu pazarlar ve şimdiden mutlu haftalar diliyorum, saygılar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SzgnBsl,
      Evet şarkılarda Türkçe sözler olması şaşırtıyor dinleyeni.
      Benim düşüncem; asıl ismi "Nihal" i kullanmıyor olmasının, yabancılar tarafından söylemesi zor olmasından dolayı. Ancak farkedildi mi bilemiyorum, gidip de kendine yabancı bir isim takmamış, "Fatima" yı kullanmış ki bu da yine kökenlerinden uzaklaşmak istemediğinin göstergesi. Yabancı bir ülkede yaşamanın zorluklarını bilemeyiz, ancak sanatını icra ediyor olması -ve bunu gayet iyi yapıyor Allah için- bence takdire şayan. :Y :)
      Enfes ve bol müzikli ve fotoğraflı bir hafta diliyorum size de :F

      Sil
    2. Fatima, kısaca söylersem islamiyetin en önemli dört kadınından biridir, Hz:Muhammed'in kızının adıdır. Ve islamiyetin önemli bir şahsiyetidir. Daha çok bilgi ise şurada: https://tr.wikipedia.org/wiki/Fat%C4%B1ma

      Sil
  8. İlk kez duydum Nihal'i. Ben yine ona Nihal demeyi tercih ederim:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaystros Tyrha,
      Umarım beğenmişsinizdir. :)

      Sil
  9. Yine bir vallahi ilk key duydum durumu ile karşı karşıyayım. Gidip Kızılcıklar Oldu mu yorumuna bakacağım ya meraktayım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dövüşürken hanımefendi değilim,
      Bakalım beğenecek misin? :) :F

      Sil
  10. Kıpır kıpır harika bir parça. Yakaladığıma sevindim :) New Orleans cazı severim. Dallarını türlerini bilmem o ayrı konu. :) Tanışma için çok teşekkür ediyorum. :) Önce Spar olarak okudum kelimenin telaffuzunun Ş harfi ile yapıldığını öğrenmekte beni mutlu etti ayrıca :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmgündemi,
      Ben de teşekkür ederim canım yorumun için. Keyifli dinlemeler diliyorum sana :) <3 :F

      Sil
  11. Yeni bir isim, bakalım. Geçen kış eşimle bir caz konserine gitmiştik, daha doğrusu ben sürüklemiştim. Pek memnun kalmadı sanırım,ama bir şey demememişti :))) Gerçi ben de süper bir cazcı değilimdir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. N.Narda,
      Cazın türlerine göre beğeni gelişebilir. Çok bilindik ve sakin şarkılardan dinletmeye başlamak gerekir :) Çok zorlamadan, sıkmadan. :T

      Sil

{ಠ,ಠ}
|)__)
-”-”-


Dikkat Spama düşen yorumlar denetimden geçerek yayınlanacaktır.

:)

;)

:D

:(

=(

:@

:X

:O

:P

:F

:Y

:A

<3


:T

:H