8 Nisan 2022 Cuma

PODCAST'TE BUGÜN 📻






(*)


Bugünkü yayında, Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ hanımefendiyi konuk ediyoruz. Bazı gerçeklere ve hadislere rağmen, totem peşinde koşan halkımızı anlattığı bir yazısını seslendirdim.

Yayını dinlemek için buraya tıklayabilirsiniz.









{ಠ,ಠ}
|)__) 
-”-”-




(*) suluboya resim, farklı ve ilk çalışmalardan olup, ​M©MENT©S​'a aittir.




16 yorum:

  1. Ahh Momentos, öyle güzel seçim ve öyle güzel bir ifşa ki bu... Elbette Sümerlerin Son Kraliçesi... Enn sevdiklerimden biri. Hitit diyarlarına gidilince kıymeti daha çok anlaşılacak olan! İzninle podcast'in içeriğiyle değil de kraliçe ile ilşkili olduğu ve merak edenler için şuraya diyarla ilgili bir yazımdan bir kitap öneren paragraf, ve Hitit diyarı ile ilgili bir link bırakmak istiyorum, çokkkk ama çoooooookkkkkkkk teşekkürlerle birlikte:)

    "Bu yazıda kalıntılarla ya da fotoğraflarla ilgili derin bilgiler bulamayacaksınız, ama olur da bu yazı heveslendirir ve orada olmak istersiniz; işte o zaman bir kaç kitabı okumak yarar getirebilir. Hatta derin okumalar istemem, uğraşamam, şöyle kolay, hikaye anlatır gibi bir şey olsun, diyenlerdenseniz; "Muazzez İlmiye Çığ'ın, arkadaşı Sümerolog Hatice Kızılay'ın kızı İştar'ın dilinden yazdığı Hititler ve Hattuşa adlı kitabını okuyun,"

    https://laparagas.blogspot.com/2020/07/ruya.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Buraneros,
      Linkten yazıya ulaştım ve muazzam fotoğraflar eşliğindeki yazıyı okudum. Ölmeden görmek gerek :) Gerçi gidilip görüldüğünde zevkten de ölünebilir o ayrı. :)
      M.İ.Çığ hocanın kitabını okuduğumda bir aydınlanma yaşamıştım, eminim öneri kitap da güzel yollar açacaktır önüme.

      Bu zengin görüntü ve anlatımla baş başa bıraktığınız için ben de teşekkür ederim :)))

      Sil
  2. Hayran olunmaması imkansız bir kadın Muazzez İlmiye Çığ. Ders olarak okutulacak onca şey varken, eğitimin bugün geldiği noktaya değinmeyeceğim. Cahil okumaz okumasın istenir ya zaten, cahilliği de oradan gelir ki kolay güdülebilsin, okumayan insan dinleyemez de, tartamaz da, süzgeç zaten yok, anlatılanı anlatıldığı kadarıyla doğru kabul eder. Oysa biraz soru soranlar öyle mi, eninde sonunda gerçeğe biraz daha yaklaşabilmenin ön koşulu soru sormak. Ne az soru soranımız, ne az merakımız, ne az bilgimiz, ne az görgümüz var artık. Azalıyoruz, az çokturun aksine, bilgi azlığı kabul edilmez, edilmemeli. Uğur Mumcu'nun dillendirdiği gibi, bilgi sahibi olmayınca fikir sahibi olunuyor. Belki de tehlike de orada başlıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evren,
      Çok, pek çok cahilleştik ulusça, ne acı. Hocamızın dediği gibi "uydurulmuş şeylere inanmak, araştırıp öğrenmekten daha kolay geliyor insanlara".

      Ve doğası gereği çok soru soran çocuklara da kızıp, susmalarını söyleyen insanlar yüzünden, artık hiç soru sormayan yetişkinler oluşuyor toplum genelinde.
      Teşekkür ederim bu derin cümleler için.

      Sil
  3. Bu toprakların en kıymetli insanlarından biri. Senin sesinden
    dinlemeyi ve Buranerosun yazısını okuma zevkini hafta sonuna bırakıyorum.
    öpüyorum kocaman!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. pelinpembesi,
      Teşekkür ederim yorumuna Buketciğim :)
      Sevgilerimi gönderiyorum.

      Sil
  4. Güzel bir seçim olmuş:) Cumhuriyet böylesine değerli kadınları yetiştirirken bugün geldiğimiz yere bakın. Yeni değil 1950'lerden bu yana adım adım geliyor bağnazlık. Zira, yarım asır önce, sıraya girip bir ampulün içinde Sakallı Şerifin bir kıl telini bana da öptürmüşlerdi caminin birinde:) O çocuk aklımla neden bunu yaptığımızı anlayamamıştım. Geldiğimiz noktada erkeğin bir teli cennetin kapısını aralarken, kadının bir teli cehenneme davetiye çıkarıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaystros Tyrha,
      Bağnazlık hep kapının dışında bekliyormuş meğer. Nerde zayıf halkalar var, nerden ışık sızıyor bakıp akıvermiş içimize ve artık bütünü kaplamasına az kalmış gibi sanki.
      Bunun yanı sıra, günün birinde Cumhuriyet kadınlarının ülkeyi yöneteceğine dair bir düşünce var içimde. Ümitsiz bir düşünce gibi gelse de onu bırakamıyorum hiç.
      Hani bazı hayvanların beyin dalgaları ile haberleşme durumu gibi günün birinde böyle haberleşebilsek keşke.. diyorum ya bırakamıyorum bu ütopik düşünceleri :))
      Teşekkür ederim güzel yorumunuza.

      Sil
  5. Gerçekten çok güzel bir podcast olmuş Momentos, çok düşündürücü. Topkapı saray'ındaki o sakal tutamını hatırlıyorum zihnimde yer etmiş. Belki 30 sene olmuştur. Dinlerle hiç alakam yok ama inanmıştım gerçekliğine. HadisTen haberim olması zordu o ayrı ama. Muazzez hanım'ın kitapları zorunlu ders kitapları olarak okutulmalı okullarda bence de. Ya da bırak dağınık kalsın, belki de zorunlu olarak okutulursa tepki de oluşturabilir karar veremedim. En azından seçmeli olarak okutulsa? Eşinin Topkapı Sarayı'nın müzesinin müdürü olduğunu da sayende öğrendim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. küçük Joe,
      Çığ hocanın başka ropörtajları ya da yazılarını da araştırıp seslendirmeyi planlıyorum. "Mantıklı açıklamalar duyma ihtiyacı" na hizmet etmiş olayım böylelikle.
      Dediğinde haklısın, kitaplarının okutulması gerekli, en azından öğretmenler ara tatil, yaz tatillerinde okumak üzere liste verseler çocuklara. Fidanların eğitimi gençken daha iyi sonuç veriyor.
      Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  6. Ah ah, hep aynı nakaratta kalmışız. Tanzimattan bu yana. Evvelini katmıyorum bile:(
    Tek çaresi duzgün bir düşünme ve sorgulama yapabilen nesiller yetiştirmek. O da ha bu nesil ha o nesil derken yalan oldu. Bu saatten sonra hangi trene yetişiriz bilmem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. N.Narda,
      Hep aynı şeyleri söylüyoruz gibi değil mi, haklısınız :(
      Umut öğretmenlerde ve ailelerde ancak onlardan da bir avuç var, neye hangi birine yetecek...

      Sil
  7. Ziyaretlere akın akın gidenleri düşünüyorum da kaş yaparken göz çıkardıklarının farkındalar mı acaba diye düşünmeden edemedim. Halka ne verirsen onu alıyor. Verilmemesi lazım...
    Sayende popcast olayına vakıf oldum. Popcast'ın güzelliğini keşfettim. Paylaşımların çok güzel canım. Çok teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. filmgündemi,
      Halkı rahat ve zahmetsiz sömürebilmek için bu tür boş şeyleri pompalıyorlar maalesef din kisvesi altında.

      17 nisanda 1 senesi dolacak podcast yayınlarımın. İnan bana nasıl geçti anlamadım bile, o kadar keyifli ve verimli benim için. Sizlerin de aynı keyfi almanız beni daha da mutlu ediyor. :) Çok teşekkürler Zülalciğim. <3

      Sil
  8. Harika bir podcast olmuş. İçerik gerçekten çok anlamlıydı.
    Anlayabilen insanların da çoğalmasını diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. she is the man,
      Bu mesajları dilden dile aktarmak gerek, başka yolu yok. Dileğine yürekten katılıyorum.
      Teşekkürler,

      Sil

{ಠ,ಠ}
|)__)
-”-”-


Dikkat Spama düşen yorumlar denetimden geçerek yayınlanacaktır.

:)

;)

:D

:(

=(

:@

:X

:O

:P

:F

:Y

:A

<3


:T

:H