22 Mart 2021 Pazartesi

BİR KELİME = NAİF













Naif : (Fransızca)

1.  (sıfat) Saf, deneyimsiz:


      "Kıskanabileceği kadınların varlığını göğüsleyemeyecek kadar naif biri değildi." - Reha Mağden

 

2.  (isim) Güzel sanatların özellikle resim alanında kendi kendini yetiştirmiş sanatçısı veya onun yapıtı.

 

3.  (isim) Kendi kendini yetiştirmiş, doğal bir plastik sanat yeteneğine sahip sanatçılar tarafından yaratılan resim sanatı.

 

4.  (sıfat) Acemice yapılan:

      "Bu özbeöz İstanbul efendisi, makalelerini, romanlarını kendine özgü naif resimlerle süslerdi." - Haldun Taner







(Bu kelime blogger arkadaşımız Kaystros Tyrha tarafından önerilmiştir. Teşekkürlerimle)






{ಠ,ಠ}
|)__) 
-”-”-

 

 

 

not: kullanılan gif buradan alıntdır.

 

 

15 yorum:

  1. Nahif kelimsi ile biraz karıştılıyor galiba bu kelime. Aradaki tek "h" harfi; anlamı biraz değiştiriyor sanırım: hassas, ince, kibar. Yani bir kişiye sıfat şeklinde kibar demek istiyorsak naif yerine nahif kullanmamız daha doğru olur değil mi Momentos. Bu ince ayrımı hatırlattığın için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıldız evet doğru söyledin. Aslında Kaystros Tyrha, bu iki kelimenin karıştırılmasından mütevellit bir yayın önermişti. Ben de arka arkaya yayınlamak üzere tek tek aldım kelimeleri, yani bir sonraki kelime nahif olacak :) Sen önden giriş yaptın. :) teşekkürler yorumun için. <3

      Sil
  2. Senin bu kelime serin bağımlılık yaptı bende. Ayrıca şarkılarında (:
    Ben uzun zaman Türkçe sözlükten her gün bir bilmediğim kelimenin anlamına bakar onu öğrenmeye çalışırdım. O kadar çok bilmediğimiz, kullanmadığımız kelime var ki. Bir çoğunu unuttuğumuz için üzülüyorum bazen. Neler neler kaybetmişiz diyorum kendi kendime. Bize hatırlattığın bu güzel kelimen ve şarkın için teşekkür ederim. Saygılarımla. Vesselam...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Meczup Yazar, her daim beklerim bu seriye o zaman :)) Aa bak müziklerime övgü yaptın ya çok mutlu oldum. İnanılmaz kafa patlatıyorum onlar için.
      Bazı kelimeler hayatın pratiğinde kendine yer bulamıyor maalesef, o yüzden de silinip gidiyorlar konuşma dilinden. Bazıları ise çok kullanılıyor ama yanlış kullanılıyor. Bu anlamda "naif" de "nahif" ile karışıtırılan ve yanlış kullanılan kelimelerden. bir sonraki yayında da o var.
      Asıl ben teşekkür ederim yorumun ve beğenine. Sevgiler, :)

      Sil
    2. Her daim uğrayacağım inşallah (: Evet paylaştığın müzikler gerçekten çok güzel (: Her ne kadar silinip gitse de onları hatırlamak bizlerin elinde. Sende bu tarz yazılarınla onları hatırlamamıza yardımcı oluyorsun. Tekrar teşekkürler. Vesselam...

      Sil
    3. Çok haklısın. Kelimelerin üstlerindeki tozları silip yeniden hatırlıyoruz hep beraber. Kalpten teşekkürler :)

      Sil
  3. Yaşasın İlkaycığım, müzik yine beğenildi. Aklımda artık sen de varsın müziği seçerken :) 2 ve 3 haklısın ben de vakıf değildim bu anlamlara.
    Teşekkür ederim katılımına. <3

    YanıtlaSil
  4. Aaa ben hep nahif kelimesinin anlamını naif için kullanıyordum. Bir şey daha öğrenmiş oldum. O halde hem size hemde bu güzel önerisi için Kaystros Tyrha'a teşekkür ediyorum 🌸 Ne güzel. Bu yazılarınız ile birçok şey öğreniyoruz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendi Dünyasında, evet tam da bunun için önermişti Kaystros bu iki kelimeyi. Şimdi düşünüyorum da acaba ikisini aynı anda mı işleseydim :)
      Katılımın çok değerli, teşekkür ederim ben de sana <3

      Sil
  5. 2 ve 3üncü tanımların anlamını hiç bilmediğim gibi nahif kelimesi ile karıştırdığımı fark ettim :-)) Teşekkürler yeni bilgi, yeni kelime için 🙏

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SzgnBsl, ben bir de kelimenin fransızca kökenli olmasına şaşırdım, o kadar alışmışız ki farsça ve arapçadan gelen kelimelere :))
      Sonraki yayın da "nahif" kelimesi olacak. Teşekkürler yorumunuza yürekten.

      Sil
  6. Bende yeni öğrendim bu yazı dizisi çok güzel kelime bilgimi düzeltmemi sağlıyor, çok teşekkürler :) Nahif kelimesiyle karıştırıyormuşum bende aaa böyle miymiş dedim okuyunca :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. DoDe evet hepimiz aynı karıştırmayı yaşıyormuşuz. :) Ne güzel bir katkı sağlayabiliyorsam :) Yorumun için teşekkürler <3

      Sil
  7. Naif Fransızcaymış, bunu da öğrendim sayende. müzik seçkin çok
    güzel oluyor, merakla bekliyorum!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet pelinpembesi, ben de yeni öğrendim. Ah müzikleri sevdiğine çok mutlu oldum :) <3 Teşekkürler kalpten.

      Sil

{ಠ,ಠ}
|)__)
-”-”-


Dikkat Spama düşen yorumlar denetimden geçerek yayınlanacaktır.

:)

;)

:D

:(

=(

:@

:X

:O

:P

:F

:Y

:A

<3


:T

:H