25 Mart 2021 Perşembe

BİR KELİME = GÜLBANK









Gülbank : (isim, Farsça) 
 
 Hep bir ağızdan ve makamla yapılan dua veya ant.
 
"Dışarıya fırlayan bütün davetliler de bu gülbange iştirak ediyorlardı." 
- Ercüment Ekrem Talu






(Bu kelime blogger arkadaşımız MABELARD tarafından önerilmiştir. Teşekkürlerimle.)




{ಠ,ಠ}
|)__) 
-”-”-

 

 

not: kullanılan gif Yandexten alıntıdır.

 

 

19 yorum:

  1. Bilmediğim bir kelime daha:) Fakat Ercüment Ekrem Talu'nun örnek cümlesinde kullanılan "gülbange" yanlış sanırım. Büyük ünlü ses uyumuna göre doğru kullanım şöyle olmalıydı. "Dışarı fırlayan bütün davetliler de bu gülbanga iştirak ediyorlardı." Google düzeltme gösterse de aldırmayın ona;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaystros merhaba,
      Kelimeyi bir çok koldan araştırdım. TDK dan alıyorum kelime açıklamalarını. Orda ve başka yerlerde de kontrol ettim, yazılan cümle böyleydi. Başka yerlerde de şöyle cümlelere denk geldim.

      "Yeniçeri gülbanklerinin bir örne­ği mehter törenleriyle günümüze ulaş­mıştır." -gülbankları diye yazılmamış.
      "Gülbâng-i kudûmun çekilir Arş-ı Hudâ’da.." -burda da gülbang-ı diye yazılmamış.

      Anlayacağınız ben de takıldım kaldım. Sonuçta TDK odaklı yayın yaptığımdan bu cümleyi olduğu gibi aldım. Google düzeltmesi yoktu anlayacağınız :) Sanırım kelimeyi öneren sevgili Mabelard bu konuda daha açıklayıcı olacaktır.
      Çok teşekkürler desteğinize.

      Sil
  2. Öğrendiğim kelimelere bir yenisi daha eklendi :)) Güzel bir öneri olmuş. Çok teşekkürler 🌸 Elinize,emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendi Dünyasında :) Benim için de çok ilginç bir kelime oldu bu. Teşekkür ediyorum yorumuna <3

      Sil
  3. bence de gül gibi bir banka yaa gidip bir ihtiyaç kredisi alayım :) ihtiyaç kredisi alcam da lütfen gülbank yap çıksın kredi :) cümle içinde kullandım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deep her seferinde güldürüyorsun.. :)) tamam sana bir gül söyleyeyim, banka hesabına geçsin :)

      Sil
  4. Daha önce hiç duymamıştım. Manası o kadar güzel ki. Sanırım bu kelimenin manasını unutmayacağım. Her kelimeyi içinde geçen bir cümleyle paylaşman çok güzel. Nasıl kullanıldığını görebiliyoruz böylece. Şarkıyı yine birden fazla kez dinliyorum şuan. Ve hemen kaydettim ileriki zamanlarda tekrar dinlenilmek üzere (: Bu değerli şarkıları nasıl buluyorsun bilmiyorum ama belkide blog yazını yazmaktan daha çok zaman harcıyorsundur diye düşünüyorum. Çünkü paylaştığın şarkıların hiç birini daha önce duymamıştım ve hepside birbirinden güzel (: Bizlere kattığın yeni kelimen ve bu güzel şarkı için tekrar teşekkürler. Saygılarımla. Vesselam...

    YanıtlaSil
  5. Meczup Yazar, benim için de yeni bir kelime bu, hiç tanıdık değildi. Manası da ilginç, bana sorsan gül ile, banka ile ilgili bir şey derdim :)) değilmiş.
    Müzikler evet fazlasıyla mesai harcıyorum onlarda. Blogda yayınladığım müzikleri topladığım bir spotify hesabım var. Bir ara isteyenler için linki yayınlamıştım. Yine yayınlarım.
    Eline sağlık yorumun için. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben linki almayayım. Böyle yeni bir kelime ve yeni bir müziği aynı anda keşfetmek çok güzel oluyor (: Ben teşekkür ederim.

      Sil
    2. 😊 tamam o zaman👍

      Sil
  6. Bilmediğim bir kelime daha:-)) Bunu günlük hayatta kullanan var mıdır acaba? Kullanım alanı bulup bulamayacağım konusunda çok emin değilim ama unutmayacağım bir kelime olacağı kesin. Teşekkürler bu güzel bilgi için:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SzgnBsl, :) haklısınız, bu unutmayacağımız bir kelime olacak. Ben teşekkür ederim katılımınız için. Sevgiler :)

      Sil
  7. Önerimi sayfanıza taşımızsınız, teşekkür ederim.
    Farsça "gül" ve "bang"ın bileşiminden oluşturulmuş bir sözcüktür gülbang. Gülbank veya gülbenk diye de söylenir.Şu linkteki yazıda sözcükle ilgili daha detaylı açıklamalar var. http://isamveri.org/pdfdrg/D01614/1996_1/1996_1_UZUNM.pdf
    Günümüzde bazı sözcüklerin kullanılmasını kökeni Türkçe olmadığı için doğru bulmayan, eleştiren ve öz türkçe kelime önerenlerin bence atladığı en önemli detay Türk toplumunun çok kültürlü yapısının atlanmasıdır. Türk Toplumu yoğun göçler yaşamış bir toplumdur. Asya'da Çinlilerle, Anadolu'da Farslar ve Araplarla, Batıda Roma kültürüyle içiçe yaşamıştır ve bu kültürlerin dillerinden karşılıklı etkileşimlerle bir sürü sözcük hlk tarafından benimsenerek günlük konuşma diline dahil edilmiştir. Anahtar Rumcadır örneğin ama kimse "anahtar" sözcüğü yerine Türkçe "açgıç"ı kullanmaz. Çünkü kültür yoluyla "anahtar" benimsenmiş, kabullenilmiştir. Örnekler çoğaltılabilir elbette ama sözü de fazla yormamak gerek.

    Güzel kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mabelard merhaba,
      Değindiğiniz çok kültürlü olma konusunda haklısınız. Hatırlıyorum bir ara öz türkçe kelimeler için sıkı bir araştırma ve neredeyse dayatma vardı. Hostes, uçak, asansör vb kelimeler için yerine(!) kullanılabilecek öneriler hala aklımdadır. "Açgıç" ta onlardan biri olarak anılacaktır.
      Velhasıl "gülbank", "gülbeng" le bizi tanıştırdığınız için öncelikle teşekkür ederim. Kullanım konusu ise bu yayından sonra ilgi halkasının ne kadar genişleyeceği ile alakalı.

      Sağlıkla kalın, yeni kelimelerde görüşmek üzere.

      Sil
  8. Bu kelimeyi bilmiyorum ve duymadım da maalesef. Ama sizin sayenizde öğreniyorum Bir kelime yazısını görünce evet bugün ne öğreneceğiz diye heyecanla açıyorum blogunuzu :)
    Gülbank'a gelince acaba kullanılıyor mu yani eskiden belki kitap ve şiirlerde geçiyordur ama çok ilginç bir kelimeymiş :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dode hoşgeldin,
      Bu serinin böyle bir duygu yaratmasına çok sevindim :)))
      Kelime asıl dilinde belki daha çok kullanılıyor olabilir diye düşünüyorum, bizde ise yok denecek kadar azalmıştır sanırım.
      Teşekkürler yorumuna.

      Sil
  9. Kelimenin tınısı ve manası çok hoş,bilmediğim bir kelime ama unutmam bundan sonra :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düş Tasarımcısı hoşgeldin :)
      İlgini çekmesine sevindim. Teşekkür ederim yorumuna <3

      Sil
  10. İlkaycığım bilene rastlamak oldukça zor sanırım :)
    Ben teşekkür ederim güzel yorumun için. Sevgiler,

    YanıtlaSil

{ಠ,ಠ}
|)__)
-”-”-


Dikkat Spama düşen yorumlar denetimden geçerek yayınlanacaktır.

:)

;)

:D

:(

=(

:@

:X

:O

:P

:F

:Y

:A

<3


:T

:H