7 Nisan 2024 Pazar

PAZAR GÜNÜ MÜZİĞİ 🎵



Cem Karaca

Türk rock müziği sanatçısı, söz yazarı, besteci, tiyatro, sinema oyuncusu ve nüfustaki adıyla Muhtar Cem Karaca, 5 Nisan 1945' de İstanbul' da dünyaya gelmiştir. Anadolu rock türünün kurucularındandır. Birçok grupla (Apaşlar, Kardaşlar, Moğollar ve Dervişan) çalışmış, grupların kurucu ve yöneticisi olmuş, güçlü bir rock kültü yaratılmasının öncülerinden biri olmuştur.

Babası Azerbaycan asıllı Mehmet Karaca ve annesi Ermeni asıllı Toto Karaca ile sanatın içinde büyüdü. Orta öğrenimini Robert Lisesi' nde yapan Cem Karaca' nın müzikle ilk tanışması annesinin teyzesi Rosa Hanımın ona, piyano notaları ve piyano nağmeleri öğretmesiyle oldu. Kolej yıllarındayken dünyadaki popülaritesini arttıran rock müziğine ilgi duydu. Ses yeteneğini ise annesi keşfetti. 1962'de Beyoğlu Spor Kulübü'nde arkadaşlarının isteği üzerine şarkı söyledi. Arkadaşları ile sahne alan Karaca, daha sonra grup kurmaya karar verdi. Gruba o dönemin ünlü sanatçılarından İlham Gencer destek oldu. Karaca'nın ilk grubu, 1963'te Dinamikler adıyla kuruldu ve ilk konserlerinde, şarkıcı olmasını istemeyen babası onu yuhalattı ama buna rağmen müzikten kopmadı. 1967 de Apaşlar grubu ile birlikte Altın Mikrofon yarışmasına katılıp ikinci olmalarına rağmen, diğer kazananlardan daha fazla ilgi çektiler. Çalışmaları batı tarzı müzikten, doğuya dönmeye başladı. "Resimdeki Gözyaşları" şarkısı ve "Ümit Tarlaları" adlı bestesi listelerde üst sıralara yükseldi. 1969'da grup içinde fikir farklılıkları olmaya başladı. Cem Karaca daha siyasi müziğe yönelmek isterken Mehmet Soyarslan bu değişime karşıydı. "Bu Son Olsun / Felek Beni" plağından sonra grup dağıldı. Hey Dergisi tarafından "1971'in en iyi erkek şarkıcısı" seçilen Karaca, Anadolu Rock' ın güçlü grubu Moğollar ile birleşti. 

"1 Mayıs" şarkısı ile komünizm propagandası yapıldığı gerekçesiyle yurtdışında turnede olan Cem Karaca yargılanmak üzere yurda çağrıldı ama gelmeyince vatandaşlıktan çıkarıldı. Hayatına Almanya' da devam eden sanatçı, çalışmalarını orada sürdürdü ve bir çok plak çıkardı. 29 Haziran 1987'de Cem Karaca, Türkiye'ye döndü. Aynı yıl Merhaba Gençler ve Her Zaman Genç Kalanlar albümünü çıkardı. 
Ardından "Nerde Kalmıştık?" albümündeki, "Raptiye Rap Rap" ve "Islak Islak" besteleri ile büyük başarı yakaladı. 8 Şubat 2004 sabahında, solunum ve kalp yetmezliğine bağlı olarak ağır bir kalp krizi geçirerek vefat etti.

Hayatının bir çok ayrıntısını buraya alamadım, belli yaş grubu zaten olaylara vakıf, bilmeyen gençler de vikipedia' dan veya ana-babalarından öğrenebilirler "Karaca" külliyatını.

Pazar günü için yayına aldığım şarkıyı ben ilk defa dinledim ve çok etkilendim. Son yıllarının görüntüleri eşliğinde şarkıyı söylediği videoyu ekledim, benim önerim buraya tıklayarak stüdyoda plağa okunmuş versiyonunu da dinlemeniz yönünde.

Sanatı önünde saygıyla eğiliyorum.

Mutlu pazarlar,




 


{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-






12 yorum:

  1. Cem Karaca Apaşlar'ı canlı izlemiştim ve ilkokuldaydım henüz. Halamla gitmiştik ki ilk izlediğim konserler hep onunla olmuştur. Elbette plakları da alırdık. Veeee Resimdeki Gözyaşları favori şarkımdı:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ooo harika! Şanslı bir çocuklukmuş Buraneros 👏
      Benim de favorilerimdendir o şarkı, şimdi bir de bu oldu 🤗🎶🪻👍

      Sil
  2. Mutlu pazarlar... Ve iyi bayramlar Sezer Hanım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Klio'nun Şarkısı,
      Yorumunuz spamda takılmış, iki gündür dışardaydım, bugün gördüm özür dilerim. :A
      Size de ailenizle çok keyifli ve ağız tadında bir bayram dilerim. :F :)
      Sevgiler,

      Sil
  3. Çok güzel, gerçekten. <3
    Müzik tarihimizde yeri olan sanatçıların neden orada olduklarını onları yeniden keşfettiğimiz her sefer (bugün bu şarkı için olduğu gibi) yeniden anlıyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekmekçikız, öyle güzel yazmışsınız ki, yorumu okurken başımı sallayarak onayladım. Şarkının sözleri, Karaca' nın ikinci eşi Meriç Başaran'ın annesi Bandırmalı yazar Pakize Başaran'ın "Unut Beni" şiiri olduğu not edilmiş YouTube kayıtlarından birinde. Ben mi kaçırdım, duymadım bu şarkıyı diye düşündüm, bilemedim.
      Keyifli bir pazara dönüştü bu ses ve şarkıyla. <3

      Sil
  4. Unutulmaz sanatçılardan biri. Eskilerin farklı bir ses tonu, tarzı vardı. Şimdi herkes aynı gibi geliyor. Paylaşım için teşekkürler. 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. duygu özkan,
      Çok haklısın, hep kendilerine has bir tarzı vardı her birinin. Ruhları şad olsun :A
      Teşekkürler :)

      Sil
  5. Bir Pazar Günü bitmeden yazayım istedim sevgili Sezer. Cem Karaca gençlik yıllarımızın çok sevilen bir sanatçısı idi. Bir konserini izleme şansım da olmuştu. Duru bir Türkçeyle seslendirmiştir hep şarkılarını. Ruhi Su'yu dinlerken de aynı duyguları yaşarız sanki.
    Cem Karaca'nın "Sevda Kuşun Kanadında ve "Tamirci Çırağı" adlı şarkıları bir başka anlamlı ve güzel gelir bana.
    Seçimlerin, seçimlerimiz oluyor her zaman. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Makbule Hocam, hoş geldiniz :F
      Gençlik yıllarının sanatçıları ile özdeşleşiyor ve o zamanın insanlarının işlerini ne kadar özenle yaptığını hatırlıyoruz hep sizin de yazdığınız gibi. Her şarkının ayrı bir değeri var hepimiz için, görüntü ve ses kayıtları onları hatırlamamıza yetiyor.
      Onur duydum son cümlenizden :) :A
      Kalpten teşekkürler,

      Sil
  6. En sevdiğim sanatçılardan biridir Cem Karaca. Hayat hikayesini çok önceleri okumuştum ama bir hadise var ki, gözden kaçırmışım. Babasının oğlunun ilk konserinde yuhalatdığını bilmiyordum. Destek olacağına köstek olmuş. Gencecik delikanlı müziğe küsmemiş azimle devam etmiş. Hem sanatı hem de azmi önünde ben de saygıyla eğiliyorum.
    Epey zamandır Cem Karaca dinlememiştim. Bu videoyu da şimdi görüyorum. Bu enfes parça ve paylaşım için teşekkür ediyorum size.
    Bayramınız kutlu olsun sevgili Sezer Hanım. Nice güzel bayramlar diliyorum. ❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Nazlı Toaç,
      Babası doktor, avukat gibi bir mesleği olsun istediğinden böyle davranmış ama bunca karşı çıkışa sebatla devam etmesi takdire şayan.
      Bu şarkısı ile yayına taşımaktan keyif aldım. Beğenmenize çok sevindim. :A :)
      Sevdiklerinizle mutlu, huzurlu çok şık bir bayram diliyorum ben de. :F

      Sil

{ಠ,ಠ}
|)__)
-”-”-


Dikkat Spama düşen yorumlar denetimden geçerek yayınlanacaktır.

:)

;)

:D

:(

=(

:@

:X

:O

:P

:F

:Y

:A

<3


:T

:H