12 Ocak 2021 Salı

BİR KELİME - HERCÜMERÇ


















Hercümerç : (sıfat, Farsça) Altüst, karmakarışık, darmadağınık, allak bullak.
 
   "Bu hercümerç içinde fırtınanın uğultusuyla perde iner."  
Hâlit F. Ozansoy









{ಠ,ಠ}
|)__) 
-”-”-

 

 

 

not: fotoğraf ​M©MENT©S​' a aittir.​

 

 

 

18 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Kahve Zamanı, vallahi bu kelimelerde ben sana çalışıyorum, bu kesin :D :D

      Sil
  2. İlkaycığım, güzel bir noktaya değindin. Dün bu kelime için kaç tane şarkı dinledim bilemezsin. Bir şey geliyor ve tam yerini bulduğunda, o zaman tamam diyorum ancak. :)
    Cidden seçtiğim müziklerin de beğenilmesi çok sevindirici. :)

    YanıtlaSil
  3. Momentoscum, bu kez örnek cümlede hata yapmış kelimeyi kullanan kişi. Yazar mı kendisi bilemiyorum. Tanımayışım benim ayıbım ama sıfat olan kelimeyi "isim"mişçesine kullanmış. Yani olmamış gibi geldi, bana anlamını cümleye yerleştirip bakınca "Bu allak bullak (isim olması için -lık eki gerekli) içinde fırtınanın uğultusuyla perde iner." oluyor. Cümlede anlam eksik kalıyor sanki. Ama yine de emin değilim sonuçta kelimeyi yeni öğreniyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. KuyruksuzKedim, kendisi şair, gazeteci ve oyun yazarıdır. Aslında o doğru yazmış, belki ben bir anlamını daha eklemeliyim. O da "kargaşa". O zaman tam oturuyor. :)

      Hercümerç tek başına bu saydığımız anlamları içeriyor, ancak türkçeye çevirdiğimizde ekleme gerektiriyor haklısın. Yani sen ingilizceye oldukça hakimsin, öyle bak olaya. Bilmem ben cahil kulun aktarabildim mi, ah burda Kaystros Tyrha olacaktı ki, döktürürdü vallahi :))

      Sil
    2. Momentoscum senden değil şairden ve kelimeden kaynaklı bence :) Kelimenin isim olarak kullanımı, yani "kargaşa" anlamı da varsa tamamdır cümle zaten :) Ben kelimeleri, anlamlarını, yapılarını, kelime türlerini falan çok seviyorum. Ondan böyle ıncık cıncık bakıyorum bir şey görünce :))

      Sil
    3. Bence çok iyi yapıyorsun canım :)İncelemek, detaya inmek keyifli. Kulak zaten başta duyduğunu kabul etmiyor. Bir kelimenin sözlük anlamı eksik yazıldığında, aktarımda eksikler oluyor. Hep beraber öğreniyoruz diye boşa demiyorum, o yüzden teşekkürler :)) <3

      Sil
  4. Ay çok çok teşekkürler İlkay :) <3

    YanıtlaSil
  5. son birkaç ayımın özeti olmuş biraz bu kelime :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. melyblog,
      İnşallah düze çıkacaksın.. çünkü yokuşların inişi de var biliyorsun :) Sevgiler,

      Sil
  6. Yanıtlar
    1. Rehitu, :)
      Benzer kelime, diğerine karşı durumu yani :))

      Sil
  7. hercümerç bir pide alayım yanında da höşmelim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deep, hey allahım yaaa :))))))))
      Senin bu zıpçıktılığına bayılıyorum :)

      Sil
  8. çok sevdiğim bir kelimedir, anlamı değil de söylenişi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buketciğim, ne güzel sevindim katılmana :))

      Sil
  9. Off Off. Hangisinden bahsedeyim şimdi. O zaten bildiğim ahenkli hercümerç kelimesinden mi, o kulaklarımın pasını silen şahane müzikten mi, yoksa Mrs. Kedi ile aranızdaki muhteşem sohbetten mi? Hepsi birbirinden güzel. Mrs. Kedi'nin sorusu ve sizin verdiğiniz cevap, birbirinize karşı kullandığınız naif üslûp beni o kadar mutlu etti ki anlatamam. Harikasınız, işte benim aradığım böyle bloglar, böyle yorumlar, bayıldım. Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah Kaystros, yazdıklarınız ne kadar tebessüm ettirdi beni bilseniz :) Ben de hangi yazdığınıza teşekkürlerimi ileteceğimi bilemedim. Kalben teşekkürler efendim. :) Sağolunuz.

      Sil

{ಠ,ಠ}
|)__)
-”-”-


Dikkat Spama düşen yorumlar denetimden geçerek yayınlanacaktır.

:)

;)

:D

:(

=(

:@

:X

:O

:P

:F

:Y

:A

<3


:T

:H