9 Haziran 2024 Pazar

PAZAR GÜNÜ MÜZİĞİ 🎵 TAMMY WYNETTE






Tammy Wynette 
(5 Mayıs 1942 - 6 Nisan 1998)

Asıl adı Virginia Wynette Pugh olan sanatçı, 1942'de Mississippi' de dünyaya geldi. Annesi öğretmen, babası  ise bir grupta gitar çalan ve şarkı söyleyen hevesli bir müzisyendi. Babası o daha 9 aylıkken beyin tümörü nedeniyle öldü. Annesiyle birlikte büyükanne ve büyükbabasının yaşadığı Tennessee' ye taşındılar. Babasının müzik aletlerini çalmaya başladı. Okulda piyano dersleri aldı ve iki arkadaşıyla beraber bir grup kurdular. Üçlü sık sık gospel etkinliklerinde birlikte şarkı söyledi. 17 yaşındayken annesine rağmen bir evlilik yaptı ve hemen hamile kaldı. Büyük zorluklar yaşadıktan sonra evliliğini bitirdi, dede ve ninesinin yanına Alabama' ya taşındı.

Şansı yaver giden sanatçı bir tv şovunda çalışmaya başlayarak, ekranda boy gösterdi. Müzik şirketleriyle görüşmeler yapan Tammy, bazısından olumsuz cevaplar aldı ama yılmayıp devam edince sonunda 1966'da Epic ile bir kayıt sözleşmesi imzaladı. Listelere giren bir single çıkardı ancak hala istediği çıkışı yapamamıştı. 1967'de Epic, "Your Good Girl's Gonna Go Bad"i yayınladı. Billboard country single listesinde üç numaraya yükseldi ve Wynette'in ilk liste başarısı oldu. Aynı adlı ilk albümü de 1967'de piyasaya sürüldü ve Billboard Country LPs listesinde yedi numaraya ulaştı. Ardından David Houston ile düet yaptığı "My Elusive Dreams" şarkısı, bir numara olduğu ilk country single'ı oldu. Albümün devamı, 1967'de Billboard ülke listesinde bir numaraya yükselen solo single "I Don't Wanna Play House" oldu. Daha sonra Tammy'e En İyi Kadın Country Vokal Performansı dalında Grammy Ödülü kazandırdı. Sonraki single'ları 1968'e kadar ülke listelerinde bir numara oldu. 1969' da ikinci Grammy ve en iyi kadın vokalist ödüllerini kazandı. Kazandığı ödüller ile birlikte Tammy, country müziğin ticari açıdan en başarılı ve popüler sanatçıları arasındaydı artık. Bu dönemde Tammy'nin kişisel hayatında çeşitli olaylar meydana geldi. Bu olaylar arasında 3 kez evlenip boşanması, kısa süreli ilişkileri ve polisiye olaylar yer aldı. Ayrıca ağrı kesicilere bağımlılığa yol açan sağlık sorunları ortaya çıktı. Yine de ticari başarısı devam etti. Solo single'ları listelerde zirveye çıkmasa da ilk ona girmeye devam etti.  Tammy, beşinci ve son kez George Richey ile evlendi. Çift daha önce birlikte şarkılar yazdı ancak evlendikten sonra eşi tam zamanlı menajeri oldu. Ticari ilişkilerin yanı sıra birkaç albümünün de yapımcılığını üstlendi. 

1993'te Tammy, Loretta Lynn ve Dolly Parton ile birlikte "Honky Tonk Angels" adlı stüdyo albümünü kaydetti. Parton bu çalışma için, "birimiz gitmeden önce bu projeyi yapmak istediğini" açıkladı. Tammy hayatı boyunca sağlık sorunlarıyla boğuştu. Hayatının son yıllarında sağlığı daha da kötüleşti ve 6 Nisan 1998'de Nashville, Tennessee'deki evinde uyurken öldü. Öldükten sonra da olaylar durulmadı. Kızları için yazdığı vasiyeti, o süreçte kayboldu ve mirastan başkaları yararlandı. Kızları da bunun üzerine annelerinin ölümünü soruşturmaya başladılar. Ceset mezardan çıkarılıp otopsiye alındı, şaibeli sayılacak ilaçlar bulundu ancak daha sonra davalı kişilerle uzlaşmaya varıldı. Vikipedi' de daha fazla detaylarını bulacağınız hayatı oldukça yoğun ve fırtınalı geçmiş. Onca yaşanmışlıktan geride kalan şarkılarında her şey oldukça açık. 

Ses rengini beğendiğim sanatçının, söylediği yıllarda feminist gruplarca çok tutucu ve muhafazakar bulunarak eleştirilen şarkısını yukarda yayına ekledim. Sanatçı önerisi için Sevgili Nazlı Toaç' a teşekkürlerimle,



Bu yayından sonrası için bir yaz molası istiyorum izninizle. 3 ay sonra tekrar buluşmak üzere.
Sevgi, saygı ve müzikle kalın,





{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-









5 Haziran 2024 Çarşamba

BİR KELİME = MÜTECESSİS






Mütecessis : (Arapça)
1. (sıfat, eskimiş) Gizliyi arayan, gizliyi gözetleyen.

      "Tesadüf, nihayet aradığım şeyi ayağıma getirmişti, fazla mütecessis görünerek ürkütmekten korkuyordum." - Reşat Nuri Güntekin

2. (sıfat, eskimiş) Meraklı.


**********


Kelimenin Kökeni :

Arapça css kökünden gelen mutacassis متجسّس  "tecessüs eden" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça tacassus تجسّس  "merak etme, eliyle yoklama" sözcüğünün tefeˁˁul vezni (V) failidir.





{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-





not: gif, wifflegif.com' dan alıntıdır.





2 Haziran 2024 Pazar

PAZAR GÜNÜ MÜZİĞİ 🎵 ABBA



ABBA

1972 yılında kurulan, 1982 yılına dek etkin olan İsveçli bir pop müzik grubudur Abba. 1966 yılında bir müzik grubu kurmaya karar veren Björn Ulvaeus ve Benny Andersson, 1969 ilkbaharında ABBA'nın diğer yarısını oluşturacak olan Agnetha Fältskog ve Anni-Frid Lyngstad'in katılımı ile grubu tamamladılar ve üyelerinin adlarının ilk harflerinden oluşan ABBA adını aldılar.

Benny ve Björn müzik çalışmalarına 18 yaşında başladılar. Single çıkarmaya ve başka şarkıcılara şarkı vermeye devam ettiler. Haziran 1972'de "People Need Love" single'ı yayınlandı. Bu single Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid adı ile yayınlandı. Single, İsveç listelerinde ilk 20'ye girince dörtlü olarak bir albüm yayınlama kararı aldılar ve 26 Eylül 1972'de ilk albümlerinin kayıtlarına başladılar. 1973'te Eurovision'a katılmak için "Ring Ring" şarkısını kaydettiler ancak İsveç elemelerinde üçüncü oldular. Grubun ilk albümleri Ring Ring de bu dönem yayınlandı. "Ring Ring" single'ı birçok Avrupa ülkesinde ve Güney Afrika'da bir hit oldu.

1973'te grubun menajeri olan Stig Anderson, uzun olan grup adını ABBA diye kısaltmaya başladı.  Benny'nin fikriyle ilk B grubun logosunda ters çevrildi ve ᗅᗺᗷᗅ grubun logosu olarak kullanılmaya başlandı. Grup 1974 yılında "Waterloo" ile Eurovision Şarkı Yarışması'na katıldı. Bu sırada grup ABBA adını aldı. 6 Nisan 1974'teki Eurovision Şarkı Yarışması'nda ABBA "Waterloo" ile birinci oldu. Bu başarı ABBA'nın tüm Avrupa ülkelerinin yanı sıra ABD'de de ünlü olmasını sağladı. Abba, "SOS" adlı üçüncü albümüyle ününü pekiştirdi. Tüm dünyada büyük ilgi gören "Fernando" ve "Dancing Queen" gibi single çalışmaları, kısa sürede klasikler arasına girdi. "Dancing Queen" İngiltere listelerinde bir numaraya yükselen ilk ABBA şarkısı oldu. 1976 sonunda dördüncü albümleri olan "Arrival" piyasa çıktı. "Money Money Money" ve "Knowing Me, Knowing You" başta olmak üzere tüm parçalar büyük başarı kazandı. Ardından 1977 yılının başlarında Avrupa ve Avustralya turnesine çıktılar. 1979'da "Voulez-Vous" albümü piyasaya çıktı. Bu yılın son çeyreğine girilirken "Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)" adlı single çalışma piyasaya sürüldü. ABBA'nın en çok beğenilen parçalarını içeren toplama albümün ikincisi, "Greatest Hits Vol. 2" de, aynı yıl uluslararası başarı yakaladı. 1980 yılının Mart ayında ABBA, Japonya'da bir konser verdi. Birkaç ay sonra, "The Winner Takes It All"u da içeren "Super Trouper" adlı albüm piyasaya çıktı. Yıl sonunda ABBA'nın sekizinci albümü olan "The Visitors" piyasaya sürüldü. Öne çıkan parçaların başında "One of Us" geliyordu.

1982'de grup dışı çalışmalara başladılar. Björn ve Benny çeşitli müzikal denemelere yönelirken Agnetha ve Frida da solo kariyerlerini sürdürdüler. Bu dönemde tek çıkan albüm "ABBA LP" grubun ilk on yılında kaydettiği en iyi şarkıları içeriyordu. Aynı yılın sonunda ABBA, müzikal çalışmalarını bir süreliğine askıya alma kararı aldı ve dinlenmeye çekildi. Birkaç yıl sonra yeniden bir araya gelseler de kayıt yapmadan ayrılarak ABBA'nın aktif yaşamına son vermiş oldular. 1992'de piyasaya çıkan "Abba Gold" büyük ilgi gördü. 1993'te "More Abba Gold" ile devam eden serinin üçüncü albümü "The Box Set: Thank You For The Music" oldu. Eylül 2018'de Ulvaeus, "I Still Have Faith in You" ve "Don't Shut Me Down" adlı iki yeni şarkının olduğunu açıkladı. Ocak 2019'da Ulvaeus, hiçbir şarkının henüz bitmediğini ve üçüncü bir şarkı olasılığını ima etti.


Ve 40 yıl aradan sonra, Kasım 2021' de hazırlanan yeni albüm "Voyage" piyasaya çıktı. Yeni albümde 10 şarkı var ve Abba karakteristik özelliğinden hiç bir şey kaybetmemiş. Dinlemek isterseniz Youtube' dan ulaşabilirsiniz.

Onca muhteşem şarkıları varken neden yukardaki şarkıyı aldığımı merak edebilirsiniz. Uzun zamandır -bildiğiniz üzre- müziğin muhteşem dünyasında dolaşırken, duygularımı ifade edecek bir şarkının ABBA tarafından zaten yapılmış olduğunu gördüm. Bu şarkıyı belki bugün dinleyenler ya da daha önce dinlemiş olanlar vardır. Özellikle şarkı sözlerinin Türkçe çevirisi olan bir videoyu eklemek istedim, dinleyip okuyarak pekiştirmek için. 

Hayata, müzik için teşekkür ediyorum. 

İyi ki var!





{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-




not: fotoğraf, bbc.com' dan alıntıdır.