18 Haziran 2023 Pazar

PAZAR GÜNÜ MÜZİĞİ 🎵




Andrea Bocelli 
(22 Eylül 1958 - Toskana)

İtalyan tenor, söz yazarı, besteci ve prodüktör Andrea, Alessandro ve Edi Bocelli' nin çocuğu olarak 1958' de dünyaya geldi. Doktorlar, annesinin hamileliği sırasında yaptıkları testlerde sakat doğacağını tahmin ettiler ve bebeğin alınmasını tavsiye ettiler. Bocelli' nin doğuştan görme sorunu olacağı neredeyse kesin gibiydi ve daha doğmamış bebeğe konjenital glokom teşhisi konuldu. Konjenital glokom benim gibi bilmeyenler için göz içi basıncı yüksekliğine bağlı olarak görme siniri ve dolayısıyla görme alanında ilerleyen hasar meydana gelmesidir. Annesi bebeği doğurma kararı aldı ve kürtaja karşı çıktı.

Bocelli çocukluk döneminde de müzikle ilgiliydi. Annesi, müziğin onu teselli edecek tek şey olduğunu düşüncesindeydi. 6 yaşında piyano derslerine başladı ve daha sonra flüt, saksafon, trompet, trombon, gitar ve davul çalmayı öğrendi. Bocelli'nin dadısı olan Oriana ona Franco Corelli' nin ilk plağını verdi,  ilk defa o zaman tenor olmayı düşünmeye başladı. 12 yaşında, dernek futbol maçında meydana gelen bir kazadan sonra beyin kanaması geçirdi ve çok az olan görüşünü tamamen kaybetti. Bocelli çocukluğunda şarkı söylemeye çokça zaman harcadı. İlk konserini doğduğu yerden çok uzak olmayan küçük bir köyde verdi. İlk şarkı yarışmasını 14 yaşında Viareggio'daki Margherita d' Oro'da "O sole mio" ile kazandı. 1980 yılında liseyi bitirince, ardından hukuk eğitimi için Pisa Üniversitesine gitti. Para kazanmak için akşamları barlarda piyano çalıp, şarkı söyleyen Bocelli, 1987'de Enrica ile tanıştı ve sonrasında evlendi. Hukuk fakültesini tamamladı ve bir yılını mahkemeye atanan avukat olarak geçirdi. Sanatçı 1982'den beri, hem pop hem de klasik müzikten 15 solo stüdyo albümü, üç büyük hit albümü ve dokuz opera kaydetmiştir. Dünya çapında 90 milyondan fazla albüm satılmıştır. Klasik müziği uluslararası pop listelerinin zirvesine taşıyan crossover sanatçısı olarak başarılı olmuştur. 

İlk derleme albümü Romanza, tüm zamanların en çok satan albümlerinden biri iken, Sacred Arias tarihte bir solo sanatçının en çok satan klasik albümüdür. Uluslararası şöhretine büyük katkıda bulunan "Con te Partiro" isimli parça ile Avrupa'da birçok ülkede 6 aya yakın bir süre müzik listelerinin başında yer aldı. Belki hatırlayanlarınız ve izlemiş olanlar vardır, Bocelli ilk online konserini Koronavirüs günlerinde "Umut İçin Müzik" adıyla 12 Nisan 2020'de YouTube ve kişisel web sitesinde canlı yayımlanmak üzere Milano katedralinde verdi. YouTube'da 3,5 milyon canlı izlenmeye ulaştı. Bu arada 90'lı yıllardan itibaren hayır konserlerine özel önem vermeye başlayan Bocelli, 2011 yılında  kendi ismiyle hayır vakfını kurar. Andrea Bocelli Foundation, tıbbi araştırmalara destek sağlamaktadır. Hayata dair güçlü duygularını açıkça sergileyen Bocelli , amacının oldukça basit olduğunu söyleyerek şöyle devam ediyor: "En çok istediğim şey dinleyicimle iletişime geçebilmek. İdollerim beni nasıl etkilediyse ben de dinleyicilerimi öyle etkilemek istiyorum."

Bence bunu mükemmel şekilde başardı. Eminim sizler de aynı görüştesinizdir.

Babalar gününüz kutlu olsun.

Müzikli pazarlar,






{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-





18 yorum:

  1. Hep bir opsiyonum olmuştur. Popülerlik ayrı, ancak en iyilerden biri midir konusunda nedense bir türlü sıcaklık oluşmamıştır içimde... Açık söylersem emeğine ve yaptıklarına saygım sonsuz ama... amalarım da epeyi çok. Farklı hassasiyetlerim var sanırım; söz konusu -özellikle klasikde- pop/ülerlik olunca. Her ne kadar negatiflerim ağır bassa da, klasik müziğe, özellikle kitle yaratmak noktasında yaptıklarını da inkar edemem. Sözcüklerim benim hissiyatıma özel yani, bir profesyonel değilim sonuçta. Sade bir müzik dinleyicisiyim. Sevenlerine ve müziğe yaptığı katkılarına saygım sonsuz olsa da kendisiyle kanka olmayı başaramadım hiç bir zaman, ilginç!:)

    Klasik konusunda garip hassasiyetleri olan biriyim muhtemelen:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Buraneros,
      Bu yorumu yazarken sanatçının albümlerinden birini Puccini' nin Turandot' unu açtım dinliyorum.
      Bence müzik aletleri eğitimi yanında, sesi konusunda da iyi bir yerde. Belki yakışıklılığı ve üstüne bir de bu görme özrü nedeniyle bir tık daha (menajer, prodüktör vs. tarafından) parlatılmış olabilir. :)
      Neyse bu hafta yayını pas geçiyorum senin için :)

      Sil
    2. Sevgili Dostum,

      Lütfen, pas geçme, benim içinse asla. O kadar da takıntılı değilim yahu, sanata ve sanatçılara saygım sonsuz. Kendini sanatçı sananlar hariç ki Bocelli saygıda kusur etmeyeceklerimden:)

      Sil
    3. Eyvallah o zaman Sevgili Dostum :T :D

      Sil
  2. Psikolojik sağlamlık hikayesi gibi bir hayat... Müziğe tutunmuş ve sonra ona çok güzel bir şeyler katmış kendisinden. Çok seviyorum böyle hikayeleri. Bocelli'yi severim, burada hikayesini okuyana kadar da hayat hikayesini bilmiyordum. Emeğinize ve kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Annabell,
      Ve özellikle annesine de hayran, onu dünyaya getirmekte direndiği için :A
      Bocelli' nin hayat hikayesinin filmini de çekmişlerdi, izlemiştim. Hayatta bir zorluk, beraberinde bir başarıyı da getiriyor sanırım.
      Çok teşekkür ederim yorumuna ben de :) :F

      Sil
  3. Bu serin de "kelimeler" serisi kadar güzel ve anlamlı. Emeğine sağlık Momentos'um. Mutlu pazarlar dilerim 👏👏🧿😍🤗💐🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Yıldızcığım,
      Benim için de anlamı ve yeri farklı bu yayınların. Senin yorumundan da bunları gözlemlemek çok keyifli. :A :F
      Çok teşekkür ederim, ailene ve sana çok şık bir pazar günü diliyorum. :)

      Sil
  4. Hayatı bayağı zorluymuş, videoyu dinledim, sesi güzelmiş. İnsanın sevdiği işi yapabilmesi ne güzel. Paylaşım için teşekkürler Sezercim. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duygucuğum,
      Gerçekten insanın sevdiği bir işle uğraşarak başarıyı yakalamasına da güzel bir örnek. Teşekkürler yorumuna :F :)

      Sil
  5. Bocelli Avusturya'da da pek seviliyor 🙂

    YanıtlaSil
  6. Bocelli'nin yaşam hikayesi etkileyicidir. Sarah Brightman ile düet yaptığı Time To Say Goodbye şarkısını çok severim.:)
    Bilgi ve bu güzel paylaşım için teşekkür ediyorum Sezer Hanım. Mutlu kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nazlı' nın Gezi Dünyası,
      Ah blog adı değişmiş galiba, hayırlı olsun. :)
      Evet ben de Sarah Brightman düetini severim..
      Çok teşekkür ediyorum yorumunuz için :F
      Sevgiler benden.

      Sil
  7. Ne kadar zorlu bir hayat ve pes etmemiş:) Sesi çok güzel, müziğe bayıldımm, tatlı, dinlendirici film müziklerine benziyor:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın kitapkesfi,
      Yaşadıklarını tahmin bile edemiyorum. Azim ve annesinin desteği ile yürüdüğü yol harika. :)) :F

      Sil
  8. Severim ama hayat hikayesinin bu kadar zorlu olduğundan da bihaberdim açıkçası...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dövüşürken hanımefendi değilim,
      Yayına konuk aldığım bir çok sanatçının hayatında zorluklar olduğunu gözlemledim. Zorluklardan bulundukları noktaya erişimleri de takdire şayan. :) :F

      Sil

{ಠ,ಠ}
|)__)
-”-”-


Dikkat Spama düşen yorumlar denetimden geçerek yayınlanacaktır.

:)

;)

:D

:(

=(

:@

:X

:O

:P

:F

:Y

:A

<3


:T

:H