25 Haziran 2023 Pazar

PAZAR GÜNÜ MÜZİĞİ 🎵




Azize Mustafazade 

(19 Aralık 1969, Bakü)
Azerbaycanlı piyanist, besteci ve şarkıcı.

Aziza Mustafa Zadeh olarak tanınan müzisyen, eserlerini çoğunlukla fusion ve caz türlerinde yaratmıştır, bazı eserlerinde muğam(*) ve avant-garde esintileri de göze çarpar. Azerbaycan müziğini ilk kez cazla bir araya getiren Vakıf Mustafazade'nin kızıdır. Annesi de Gürcü asıllı bir şarkıcı olan Aziza' nın müziğe olan ilgisi henüz sekiz aylıkken, babasının piyano ile çaldığı ezgilere, ağlayarak ya da dans ederek verdiği tepkilerle anlaşılan sanatçı, dans ve resim gibi sanatlarla da ilgilenmiştir. Üç yaşına geldiğinde ilk kez sahneye çıkan Aziza, doğaçlama vokalleri ile babasına eşlik etmiştir. Erken yaşlarda klasik piyano eğitimi almaya başlar ve Johann Sebastian Bach ve Frederic Chopin gibi büyük bestecilerin eserlerini inceler.

Aziza, onuncu doğum gününden iki gün önce trajik bir şekilde sahnede hayatını kaybeden babasının yarattığı duygu karmaşısını müziğine yansıtmıştır. Bu ölümün ardından annesi sahnelere veda ederek hayatını kızının müzik kariyerine adar. 17 yaşındayken, Washington'da düzenlenen Thelonious Monk Piyano Yarışması'nın birincisi olur.

1991'de kendi ismini taşıyan ilk albümünü, 1993 yılında ise ikinci albümü "Always" i çıkarır. Bir yıl sonra Phono Akademi Ödülü ve Echo Müzik Ödülü'nü kazanır. Müzik eleştirmenlerine göre müzikal tarzı, çok etkilendiğini söylediği Keith Jarrett'ı andırmaktadır. Her fırsatta Zeki Müren ve Âşık Veysel'e olan hayranlığını da belirtmekle birlikte, bir albümünde Âşık Veysel'in "Uzun İnce Bir Yoldayım" adlı türküsünü yorumlamıştır. Şu anda annesi ve aynı zamanda menajeri olan Eliza Mustafa Zadeh ile birlikte Mainz, Almanya'da yaşamaktadır. 

Ben sanatçının "Dance Of Fire" albümündeki şarkılarını severek dinliyorum, yukarda da yayına aldığım eseri de bu albümden.

Müzikli pazarlar hepinize,




{ಠ,ಠ}
|)__) 
-”-”-






(*) Muğam sözü, Arapça'daki makam sözünden türemiştir. Tahminen 14. yüzyıla kadar yakın doğu ülkelerinin ortak müziği olmuş ama daha sonra ortaya çıkan siyasi-iktisadi değişikliklerden dolayı parçalara ayrılmıştır.






14 yorum:

  1. Pazar müziklerini özlemişim :) Bilmiyordum bu sanatçıyı, sayenizde keşfettim. Teşekkür ederim, parçayı çok sevdim. Yetenek ve şansın kullanımı gibi geldi bana. Yetenek başka bir olay tabi ama sanatçının ailesinin de sanatçı olması ve onu küçük yaşlardan itibaren doğru yönlendirmeleri, müziğin içinde büyümesi; büyük şans.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili İlkay,
      Evet yetenek en başta geliyor, eh bir de doğru ellerde ise şekillenmesi, doğru yere yönlenmesi mümkün oluyor. Bu şarkının olduğu albümü özellikle pek beğenerek dinliyorum. Senin de beğenmene sevindim. :) :T :F

      Sil
  2. Önceki sene TRT2'de -sanırım- konuklar ağırlayarak onlarla sohbet ettikten sonra, gelen konuk için sohbetin kendinde bıraktığı izlenimlerle piyano çalardı. İlgiyle izlerdim, severim çalışını. :)
    Müzikli pazarlar dilerim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Ekmekçikız,
      Programı duymuştum, izleme fırsatım olmadı ama ne hoşmuş sohbetin onda bıraktığı inlenimleri notalara dökme fikri. :T
      İnternette bulabilirsem programın bazılarını izleyeceğim. :)
      Çok teşekkürler, sevgiler..

      Sil
  3. Sanatçıyı hiç duymamıştım, hayatı ilginçmiş. Müziği sevdim, teşekkürler Sezercim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duygucuğum, beğenmene sevindim. Pazar günün müzikle ve keyifle geçsin. :) :F

      Sil
  4. Enteresan. Doğu sound kullanmış. Amerikan tarzı Jazzın doğu versiyonu gibi. Sevdim. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Defne Soysal,
      Doğal olarak insan yetiştiği çevrenin materyallerini kullanarak ve onu çeşitlendirerek kendini varediyor. Beğenmenize sevindim. :)
      Ben de teşekkür ederim yorumunuza. :F

      Sil
  5. Bir waaoovvvv çıktı ağzımdan, istemsizce... kendisi bayıldığım caz şarkıcılarından biridir.)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Buraneros,
      O zaman keyifli bir pazar olsun sana onun müzikleriyle :D
      Sevgiler,

      Sil
  6. Merhabalar.
    Tanıttığınız, haberdar ettiğiniz için çok teşekkür ederim. Büyüdüğünüz evde müzik aleti icra eden biri varsa, kulağınız da iyiyse, gerisi geliyor.
    Sağlıcakla ve esen kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Recep bey merhabalar,
      Gerçekten de öyle... yetenek keşfedildi mi ve imkan da varsa gerisi geliyor.
      Teşekkürler yorumunuz için :F
      Selamlar benden size,

      Sil
  7. Müzik duyarlılığın ve seçiciliğin adına teşekkürler Sezer

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Güven,
      Teşekkürler yorumun için. :) :F

      Sil

{ಠ,ಠ}
|)__)
-”-”-


Dikkat Spama düşen yorumlar denetimden geçerek yayınlanacaktır.

:)

;)

:D

:(

=(

:@

:X

:O

:P

:F

:Y

:A

<3


:T

:H