16 Şubat 2019 Cumartesi

Gidiyorum.. ⚰



Kapıdan uğradığı komşusunun suratından, bir şeye üzüldüğünü anladı. Bir cenazeleri olduğunu söylediğinde, birden sabah okunan selâyı hatırladı. "Başınız sağolsun, kimdi?" diye sorduğunda, köye ilk yerleşip, inşaat yaptırmaya başladığında onlara kum getiren Mehmet abi olduğunu öğrendi. Üstelik normal bir ölüm de değildi bu. Kendisini asmıştı !!...

Duyduğu bu kısacık cümle, tüm vücudunun önce buz kesmesine neden olurken, şaşkınlığı geçtikten sonra yavaş yavaş acıtan gerçeği bir yandan sindirmeye çalışırken, bir yandan da "nasıl? neden?" sorularını inanmazcasına haykırıyordu.

Ailesini tanımıştı, karısı, oğlu, kızı ve iki torunuyla ziyarete gelmişlerdi. İade-i ziyaret bile yapmıştı onlara. Köyde yaşayan  normal çiftçi bir aileydi gözlemlediği.

Köydeki insanlara sorulursa; Mehmet abinin kendini asma sebebi olarak karısı, kızı ve oğlunu gösteriyorlardı. Kızı üç evlilik yapmış ama hepsinde de kocaya kaçarak gerçekleştirmişti. Üstelik bir kız ve bir oğlu olduğu halde.

Sonra oğlunun pavyonda çalışan bir kadına aşık olmasıyla altüst olan maddi durumları, oğluna borçları ödemesi için verdiği paraların ödenmemesi ile ortaya çıkınca derinden sarsılmıştı. Borçları kapatmak için satılan tarla, bahçe, arazilerin ve büyükbaş hayvanlarla, koyunların parasının da aynı şekilde borç ödemek yerine, yine sefahate harcanması, gittikçe büyüyen ve altında ezildiği bir borç dağının oluşmasına tek sebepti. 

Zavallı yaşlı adamın birşeyler yapmak için çırpınıp durduğu, oğlunun kendisine yardım için tek bir hamle bile yapmadığı şimdi herkes tarafından anlatılıyordu.

Son akşam ellerinde kalan bir kaç koyuna bakmak için köyün merasında, kış kıyamette tek başına bir konteynırda kalırken, kimbilir nasıl bir düşünce batağına saplandıysa, tek çarenin kendisini öldürmek olduğuna karar verip bunu uygulamış. Sabah kahvaltıya gelmeyip, telefona da cevap alamayınca, ailesi meraya gittiğinde, ömür boyu hafızalarından silinmeyecek tablo ile karşılaşmışlar.

Gerçekten bu kadar kolay mıydı bu kararı vermek? O durumda insanın aklına en sevdikleri gelmez miydi hiç? Hep hatırlanacak kötü bir ölüm mirası bırakacağı düşünülmez mi? Kendisini öldürerek, tüm sıkıntıların biteceğini mi düşünür insan?

Yoksa bu şekilde ölümü seçerek, geride bıraktıklarına bir ceza mı kesmek istemişti?

Yanıtsız bir sürü soru havada uçuşurken, onu daima iyi bir insan olarak hatırlayacağını düşündü, ardından duasını ederken.






{ಠ,ಠ}
|)__) 
-”-”-



not: bu yazıyla bağlantılı olarak sevgili blogdaşım Nessuno' nun yazısına burdan ulaşabilirsiniz.



16 yorum:

  1. Değişik ve cesur bir paylaşım olmuş. İntihar düşündürücü bir konu gerçekten…

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın, yayınlarken biraz düşündüm açıkçası... senin yazin da iyi bir bağlantı oldu bu arada. Teşekkürler Nessuno.

      Sil
  2. Allah kimseyi yanlız birakmasin

    YanıtlaSil
  3. Kendini öldürecek aşamaya gelmek ne hazin bir süreç. Yaşama
    umudun kalmaması, hayatı sıfırlamak, başkalarına bir ders vermek
    değil de tutunacak bir dalın kalmaması bence

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oysa ki, adamcağız meraya giderken bakkala uğrayıp bir bisküvi bile almış.. bu bana hayat belirtisi gibi geliyor ama ne olduysa yalnızlığında düşünceler yumağından çıkamamış işte..

      Sil
  4. Herhalde en acısı ,sevdikleri tarafından intihar edecek raddeye getirilmek olmalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok haklısın Cam Güzeli, aynen öyle olduğu söyleniyor burda da.

      Sil
  5. Ben bu yazıya yorum yazdım ve gönder tuşu bastım ve internet gitti,yorum da gitti :) Mesleğe ilk başladığım yıllarda kendini asan bir kadının otopsisine girmiştim.Günlerce etkisi altından çıkamamıştım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüh yaa.. yine de ikinci kez yazmana sevindim Yurdagül 😊
      Off böyle bir sahneyi uzun süre hafızadan silemez insan.

      Sil
  6. En zoru ve en karmaşığı da bu zaten; bir insanın yaşamdan vazgeçecek noktaya gelmesi ve bunun nedenleri..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet o noktaya gelene kadar kimbilir neler oldu, bilinmez.

      Sil
  7. Rabbim karşımıza iyi insanlar çıkarsın. İnsan üzülüyor çıkmaza giren hayatlardan haberdar olunca.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında herşeyin çözümü var elbette ama sanki köy yerindeki insanlar birbirine daha acımasız gibi geldi bana. Isteğine amin diyorum filmgündemi 🙏🌷

      Sil
  8. Cok üzücü, birkac yil önce bir komsumuz kendini asmisti hala unutamiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben ilk defa burda karşılaştım kendini asma olayıyla. Demek bu yöntem intihar vakalarında yaygın. 😕 çok üzücü cidden Derya.

      Sil

{ಠ,ಠ}
|)__)
-”-”-


Dikkat Spama düşen yorumlar denetimden geçerek yayınlanacaktır.

:)

;)

:D

:(

=(

:@

:X

:O

:P

:F

:Y

:A

<3


:T

:H