13 Mart 2018 Salı

Bornova' da köşkler




Daha önce şehir içinde gezinirken, bilmediğimiz, yanından geçerken farketmediğimiz yapılardan bahsetmiştim "Dramalılar Köşkü" yazımda.

Belediye bazı köşklerin tarihçesini, bina duvarına iliştirdiği tabelayla verirken, bazı köşkleri nedense es geçmiş.  Bunlardan bir tanesine denk geldim. Levantenlerin yaşadığı bir köşkmüş burası, içindeki zarif odaları, merdivenleri, bahçesi ile aniden karşısına çıkıveriyor insanın. 

Sahipleri bazı eşyaları (avize, dolap ve dolap içinde detaylanan minik eşyalar) sergilenme amacıyla bırakmışlar -şimdiki adıyla Kafepi- köşkte. 

Bahçesinde kuşların bolca öttüğü, çiçeklerin salındığı, kedilerin kafe içinde ve dışında rahatça dolandığı, çalışanlarının güleryüzü, saygılı ve ilgili davranışlarıyla çok beğendiğim bu yeri fotoğrafladım.

Sizi fotoğraf kareleriyle başbaşa bırakıyorum.







































 



















{ಠ,ಠ}
|)__) 
-”-”-




not: fotoğraflar ​M©MENT©S​' a aittir.​


34 yorum:

  1. Ne kadar güzel eserler var ülkemizde

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet haklısınız.. Allahtan bazı belediyeler bu konuda üstlerine düşeni yapıyorlar. Burda epey köşk revize edilip, halka açılıyor. Teşekkür ederim yorumunuza :)

      Sil
  2. İki çellistin epik müziği eşliğinde köşkün odalarında gezinmek ne güzel... Böyle yapıların bu kadar bakımlı kalabilmiş olması ne kadar da mutluluk verici... Deklanşörüne, eline, sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzmir Levantenler açısından çok zengin, bu durum onlara ait köşkler açısından da bir zenginlik arzediyor Nessuno. Hepsini teker teker gezeceğim kısmetse. Beğenin ve yorumuna çok teşekkür ederim :)

      Sil
  3. Bir hikayesi olan mekanları çok seviyorum. Kim bilir burada neler neler yaşandı..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dolaşırken hep onları düşündüm ben de... kaç aile barındı, odaları nasıl paylaştılar, nerde yemek yediler, nerde ısındılar? bir sürü soru. Nasıl bir el değiştiriş oldu ev sahipliğinde bilmiyorum ama iyi ki halka açık ve gezebiliyoruz. Teşekkürler sevgili Şef :)

      Sil
  4. Anısı olan en küçük detay bile özeldir diye düşünüyorum vitrinlere takıldı gözlerim 😊 halka açık olması ne güzel

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vitrinleri daha detaylı çekemedim, yansıma çok fazlaydı. Ama kendilerinden bir parça bırakmaları beni etkiledi. Daha gezeceğim yığınla köşk var Allahtan :)
      Çok teşekkürler ziyaretine sevgili Aslı.

      Sil
  5. Fotoğraflar harika. Bir de bu tür eski yapılarda kendine has bir ahşap kokusu olur. Ben çok seviyorum o kokuyu tarihi hatırlatıyor. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet yerler, kapılar, pencereler, duvarlar kokuyu tutmuş. Yüksek tavanlı, büyük pencereli muhteşem evler. Adımlarımı atarken çok etkilendim. Beğenmenize çok sevindim. Teşekkürler yorumunuza :)

      Sil
  6. Üniversitedeyken akşam dönüş yolunda trenle gitmiyorsam Bornova'ya yürürdük çoğu zaman. Dolmuş duraklarına kadar mahalle aralarından o büyük köşklerin bahçelerini, gizemli ve düzenli halini gözlemleyerek. Çoğu eski levanten ailelerine ait bu köşklerin müştemilatları bile mimari dokuya uygun olurdu. Görsellerden 2. ve 3. sıradaki hastaneye yakın bir köşk, bahçesinde yakın bir dostumla gidip çay içip sohbet etmiştik. Anıları yokladım, iyi ki yazdınız. Selam ve sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel anılarmış. Hele ki üniversite zamanları daha da değerlidir. Öyle güzel binalar ki, uzaktan baksam üzülürdüm, iyi ki içlerini gezebilme imkanım var. Çok mutlu oldum, zamanı geriye biraz olsun çekebildiğim için :) Bu güzel yorum için teşekkür ederim. Sevgilerimle.

      Sil
  7. demek 2 chellos, bayılırımm, ilk smooth and criminali zlemiş hayran kalmıştım sonra sonra neredeyse hepsini izledim defalarca, b arada fotolarda ha-ri-ka

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel, zevklerimiz uyuşuyor müzik konusunda. Dehşet çalmışlar smooth and criminal' i, çekim tekniğine bayıldım. Çok teşekkür ederim beğeniye. Yürekten sevgiler...

      Sil
    2. şuan youtubedan şarkı açayım derken ilk 2 chellos çkması :)

      Sil
    3. Ahaa.. çok ilginç olmuş yaaa :)))

      Sil
  8. bornova,da böyle bi kaç tane daha tarihi yerler ,köşkler var..sanmıyorsam belediye şu sıralar bazı köşkleri restore ettirmeye çalışıyodu..şehirde tarihi doğal güzel yerlerin olması güzel bişi aslında.. resimler harika olmuş emeğinize sağlık..🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu anda restorasyona alınan Paterson köşkünü merakla bekliyorum. Ege Üniversitesi alanı içinde de varmış, hepsini ziyaret edeceğim inşallah 🙂 Yorumunuzla katkınıza yürekten teşekkür ederim.

      Sil
    2. Ege Üniversitesi içinde Yeşil Köşk var, eskiden yetiştirme yurdu olan Murat Köşkü, Aliberti Köşkü, Dramalılar Köşkü, Paterson Köşkü, Ooze Venue adlı eğlence mekanının çevresindeki sokaklarda bir çok köşk bulabilirsniz Bornova'da. Köşklerden bir tanesini Arkas Deniz Müzesine çevirdi, yine bir tanesi Levante adı altında butik otel ve restaurant hizmeti veriyor. Bornova Belediyesi, Bornova köşklerini de içeren Bornovayı çok iyi bilen bir rehber eşliğinde Bornova Gezileri düzenliyor.

      Sil
    3. Hoşgeldiniz Mehmet bey, oldukça bilgilisiniz Bornova hakkında. Daha önceki yazımda Dramalılar köşkünü yazmıştım. Yavaş yavaş tüm köşkleri gezeceğim inşallah. Belediyenin gezi düzenlediğini bilmiyordum, bu harika bir bilgi, çok teşekkür ederim. :)

      Sil
    4. Hoşbulduk. Doğma büyüme Bornovalı olmamın özelinde köşklerin yoğun olduğu Ata Durağında geçirdim şu ana kadarki hayatımın büyük kısmını. Hani bir yerin yerlisi olmak vardır ya, ya da diğer tabirle doğdukları yerde ölenler onlardan sayılabilirim. Ailem girit Göçmeni ve 60 yıldır Bornova' da yerleşikler. Gelecek arkadaşlarıma eşlik etmekten de mutluluk duyarım.

      Sil
    5. Bir yerin tarihi hakkında derin bilgi sahibi olmak ne kadar güzel. Ailelerimiz hep bir yerlerden göçmüşler zaten, benimkiler de eski adıyla Yugoslavya' dan.
      Sizin bloğunuzdaki yazıları da okumaya başladım, çok güzel aktarıyorsunuz düşünce ve hislerinizi. Ancak çok istememe ragmen yorum bırakamıyorum G+ üyesi olmadığım için. :( Ufak bir düzenleme ile hem blogger, hem de G+ üyelerine bu imkanı sağlayabilirsiniz. :) Bilgi vermek istedim.
      Sağlıkla kalın.

      Sil
  9. Çok güzel bir mekanmış, şahane mimarı, zevkli bir iç mekan, eskiden yaşanılan yerlerde bir ruh bir güzellik varmış, daha yaşanılır yerlermiş. Terkedemeyeceğim bir ev olurdu benim olsaydı :) fotoğraflar çok güzel..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah cidden, ben de öyle düşündüm sevgili Derya, o evde olsam neler yapardım, bahçesinde neler ekerdim, hangi ağaca salıncak kurardım, onlar geçti aklımdan.. Beğenmene mutlu oldum.. çok teşekkürler yorumuna, Sevgiler,

      Sil
  10. Ne güzel ama:) tarihi çok seviyorum. Güzel anıların olduğu heryer değerli ve güzeldir bence:) eski eşyalarında ayrı bir havası var. :)) paylaşman çok iyi oldu.:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eşyalar insanları, insanlar da zevklerini yansıtır bana göre. Evin kullanım alanlarında öyle güzel detaylar vardı ki, onları yapacak ustaların artık olmadığını düşünüyorum. Telefon kamerası yetersiz kaldı onları aktarmaya. Yorumuna teşekkürler, içten sevgiler gönderiyorum. :))

      Sil
  11. Çok güzel ya. Eski yapılara bayılıyorum. Hele aslını bozmadan koruyorlarsa daha bir güzel oluyor. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslını korumaları cidden şehre bir ayrıcalık katıyor. Yoksa her yerde upuzun kişiliksiz gökdelenler mevcut ama ruh yok. Ben de teşekkür ederim yorumunuza :) Sevgiler,

      Sil
  12. Kafepi Köşkü...Buram buram tarih kokan bir tanıtım ve her çağa hitap edebilecek nefis bir çello dinletisi eşliğinde bir an kendimi, eski tarihte bir yerlerde buldum. Müziğin bende çok etkili olduğundan sanırım bahsetmiştim arkadaşım... İşte, yine öyle oldu ve haddini aşan nostaljik hayallerden, kendimi zorla sıyırıp yorum bölümüne geldim.
    Googla,da minik bir sorgulama yaptığımda, genellikle belediyelerimizin(tabii ki onlar için hazırlanmış faaliyet programlarına göre); mescit, dergâh, medrese ve tekkelerin, sıbyan mektep!!!lerinin, hangi restorasyon çalışmalarıyla ihya edilerek, hayata kazandırıldığı ve yerleri yazıyordu. Birdenbire aklıma, sonra da hafıza gözümün önüne bu; e-devletle sorgulamadan önce, amcamın oğlu tarafından özenle hazırlanan şeceremiz geldi ne hikmetse :)) Bir de onlara benzemediğim için şükretmek... Bir tek Simav'lı atalarımdan bir şair var diye babam tarafından, ablama anlatılırmış. Ama sevgili, rahmetli ablam Edebiyat Fakültesini bitirmesine ve tüm ricalarıma rağmen şiirle pek ilgisi olmayan bir hanım olduğu için belki de, hatırlamamakta inat etti sanki :)

    Sergiye açmaları ne kadar güzel... Avize hastası olarak ilkin onlara bayıldığımı yazmalıyım. Diğer eşyalarda da görgü "ben buradayım" diyor. Eee, Avrupa ile ne zaman yan yana adımız anıldı ve artık ne sebeple anılır ki? Çocukluk ve genç kızlığım, Ege'nin Uşak şehrinde geçti. Müstakil evlerde ikametimizi uygun görürdü babam. Bunlardan biri de Uşak’ı ülkeye tanıtan iş adamı Halil Erdoğmuş’un eviydi. Alt katta simsiyah storlar ve çok ilginç görünen dolaplar, bir de üstü mermer, yanlarında, ayaklara kadar uzanan el oyması motifleri olan ve mükemmel cilalanmış konsollar vardı. Yunan işgali zamanından kalma bir evdi. Neler hatırladım bak arkadaşım...
    Eline, emeğine sağlık Sezer, sevgimle canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah İlahi Ececiğim, sülaleye benzememe durumu demek bende olduğu gibi sende de var :))
      Sen geldiğinde gezdirecek çok yer var o zaman hazır ol bak.. Üstü mermer, iki yanında kristallerin sergilendiği dolaptan bende var, Kadıköydeki antikacılardan almış ve gözüm gibi bakmıştım her taşınmada. Tek değerli eşyam odur. Hatırladığın şeyleri yazman çok hoşuma gitti, karşılıklı sohbet eder gibi oldu ne güzel :)
      Yazdığın yoruma sağlık, teşekkürlerim ve sevgilerimle canım.

      Sil
  13. Müzik eşliğinde fotoğraflara bakıyorum.Biraz daha mı büyük olsaydı fotoğraflar diye düşündüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yurdagülcüğüm hemen cevap vereyim dedim, fotoların üstüne tıklarsan büyük halini görebiliyorsun.. :) benim sayfam dar olduğu için çok büyük yerleşim yapamıyorum.. İyi seyirler canım. :)

      Sil
  14. İzmir çok güzel..Yaşanacak memleket..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten öyle.. ve yaşam daha yavaş akıyor gibi geliyor 😊

      Sil

{ಠ,ಠ}
|)__)
-”-”-


Dikkat Spama düşen yorumlar denetimden geçerek yayınlanacaktır.

:)

;)

:D

:(

=(

:@

:X

:O

:P

:F

:Y

:A

<3


:T

:H