8 Mayıs 2017 Pazartesi

Bir kitap - Bir yaşam/İki kitap - Dostluk/Geriye Kalan




Evet bildiniz, daha önce Sevgili Blogdaşım Makbule hanımın UÇUN KUŞLAR isimli bloğunda yazdığı, karşılıklı kitaplaşma etkinliğimizin bendeki yansıması şu an okuyacağınız :)

Daha önce "Neden Blog Yazıyorum" başlıklı yazımda ifade etmiştim şiirlerim ve kitapla ilgili düşüncemi. Sadece insanlarla paylaşmaktı isteğim, yazdıklarımı. Bu düşünceden hareketle bir çok blogdaşıma yegane kitabımı gönderdim zevkle. Makbule hanıma kitap gönderimi esnasında postahanedeki yetkilinin de, bir şiirsever olduğu ortaya çıkınca epey uzunca sohbet ettik. Bir dahaki gidişimde kesinlikle kendisine de bir kitap götüreceğimi söyledim. 

Postahanedeki aksaklıklardan ötürü benim paketim geç geldi ancak o kadar güzel bir kuş eşliğinde geldi ki, sevincimden her şeyi unuttum. 



Minik bir dokunuşla nasıl da değişivermişti her şey. Uçun Kuşlar' dan minik kanat çırpışlarıyla gelip bilgisayarıma konan bu misafiri baş köşeye aldım.




2014 yılında basılmış "Geriye Kalan". Kitap içeriği anlatımlarıyla 244 sayfa. 242 ara bölümden oluşmakta. Hayatla ilgili tüm yaşadıklarını, tecrübe edindiklerini, gözlemlerini o kadar sakin, duru ve açıklayıcı bir dille anlatıyor ki, sanki karşılıklı konuşur gibi hissettim satırları okurken. Çocukken, gençken ve nihayet yetişkinken hissettiklerimi birebir aktarıyordu duru, sakin anlatımıyla Makbule Abalı. 

56. sayfada "Bir Düş müydü Öğretmenlik?" başlıklı yazıda, ilkokuldan bu yana kaç öğretmenimizin adının aklımızda kaldığını soruyordu. Kendime dönüp sorguladığımda, ilkokulda 5 sene boyunca öğretmenimiz olan kişinin adını çok net hatırladığımı ama bunun hiç de sevimli bir şekilde olmadığını farkettim. Zira bir çocuğun temel eğitimi en önemlisidir, minik bir zedelenme tüm hayatında büyük depreme yol açabilir. O kadar güzel detaylar vermiş ki sevgili Makbule öğretmen, çocukluğumda onun gibi bir öğretmenin eğitiminde büyümeyi isterdim doğrusu. 

Konuları aktarırken, satırlar o kadar zarif ve yumuşak bir anlatımla akıp gitmekte ki, aralara özlü sözler, kısa öyküler ve şiirler serpiştirip, ünlü yazar ve şairlerimizi de anmadan geçmemiş. Ayrıca bloğunun ismi olan "Uçun Kuşlar" ı, annesinin sevdiği şiirden esinlenerek koyduğunu anladım. 



Bir yaşamda tüm anların birikerek, acı tatlı anılardan oluştuğunu net bir ifadeyle anlatıyor. An' ı yaşarız ve ondan geriye kalanlardır anılar. Bir insanın ölene kadar hayattaki dersleri bitmiyor, kodladığımız tüm bilgilere, zaman ilerledikçe yenileri ekleniyor.

Daha önce yazılarından ve yorumlarından tanıdığım Makbule öğretmenimin, kitabın içerisinde satır aralarına, inci gibi dizdiği yaşamından ne kadar değerli bir insan olduğunu gözlemleyebiliyor insan okudukça.

Kitabın en son bölümü olan "Umutla Yaşamak" kısmından esinlenerek, umudun aslında hep yanıbaşımızda, bu zorlu zamanlarda bunu hatırlamanın değerli bir şey olduğunu söylemek isterim.

Teşekkürler Makbule Abalı...









{ಠ,ಠ}
|)__) 
-”-”-






not: fotoğraflar ​M©MENT©S​ arşivindendir.




20 yorum:

  1. Makbule Hanım'ın kitabını şimdi daha çok merak ettim.Zaten bloğunu zevkle takip ettiğim biriydi.Şimdi hiç peşini bırakmam.:) Bir an kendi ilkokul öğretmenimi hatırladım.Hala görüşürüz.Ve hep onlar gibi bir öğretmen olmayı hayal etmişimdir.Yazanın da yayınlayanın da emeğine sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel hatırlayacağın bir ilkokul öğretmenin var ne iyi.. Cidden Makbule Hanım' ın yetiştirdiği öğrencilerin çok şanslı olduğunu düşünüyorum.
      Çok teşekkürler :)

      Sil
  2. Harika ;okuduğum ve önemsediğinim kitabın blog dostu yorumunu da okumak ne güzel...Makbule Hanım'annesi de benim annem de aynı hastalığı yaşadılar.Gerek blogda gerekse kitapta ortak yaşanmışlıkları okudukça dost olduk dostluğun sevgisiyle...Öğretmenlik anıları da sarsıcı;cumhuriyet öğretmeni anneyi saygı ile anıyorum.Kutluyorum kitap dostluğunuzu;emeklerine sağlık sevgili Momentos ,sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabı okurken hissettiğim duygu, bir iyilik timsali ile tanıştığım. Zor aşamalardan geçmişsiniz cidden bu hastalıkla uğraşırken. Sizlere sağlık ve huzur diliyorum bundan sonrası için.
      Çok teşekkürler güzel yorumunuz için :) Sevgiler,

      Sil
  3. Hemen not aliyorum kitabın adını, internetten
    sipariş ediyorum devamlı alacağım kitapları. Bu haftasonu
    kocaeli kitap fuarı başlıyor , belki orada da bulurum. Hangi yayınevi biliyormusun?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ozan yayınlarından çıkmış Buketciğim kitap.. Makbule hanımın sayfasında da isteyebileceğin adresleri döküme etmiş kendisi. İstersen bir göz at.

      Sil
  4. "Karşılıklı kitaplaşma" etkinlği olabilecek en güzel etkinlik. Süpersiniz. Minik kuşlu ayraç da çok şirin. Klavyenin üzerinde görünce önce gerçek kuş zannettim.:)))) Makbule hanımın da yüreğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cidden çok keyifliydi kitap değiş tokuşu. Değerli bir el emeği ile bloğun simgesiyle karşılaşmak hala gülümsememe sebep oluyor. :)) Güzel bir çalışma sergilenmiş kitapta. Çok teşekkürler İlhan bey, saygılar

      Sil
  5. Sanki sevdiğiniz bir dosta gider gibi, bir pencereden el sallayıp gülümser gibi... Sevgili Sezer Özşen'in bloğunda kitabımla ilgili güzel-anlamlı tanıtımı okuyunca çok mutlu oldum tabii.
    Nisan sonunda PTT Kargo ile gönderdiğimiz kitaplarımız 1 Mayıs Resmi tatili nedeniyle ellerimize geç ulaştı tabii.Minik bir kuş Mersin-İzmir hattında selam-sevgi taşıdı.
    Dikkatli okuyucular yazanı-yazar demeyi hala benimseyemedim-
    da mutlu ediyor.Tespitler çok doğru. Hep sakin,kolay sinirlenmeyen bir öğretmen olmaya özen gösterdim. Öğretmen yetiştiren bir kurumda da çalıştım. Liselerde psikoloji, felsefe derslerine girdim.
    Kitaptaki şiirler benim amatörce denemelerim.Son bölümde Alzheimer hastalığı ile ilgili öykü, yazı ve şiirler var.Arzu Öğretmenimin dediği gibi Hasta yakınları ve hastalar için çok zor bir hastalık. Her şey kabullenmeye, mücadeleye bağlı.
    Denemelerimize bir başka aynadan bakmak ne güzel oluyor sevgili Sezer. Hele böylesi bir yansıtma... Çok teşekkür ederim.
    Yorumlarıyla katkıda bulunan değerli arkadaşlarımız: ebemkuşağı, Arzu Sarıyer, Buket ve İlhan Bey'e teşekkürlerimle selamlarımı iletiyorum.
    Blogda olmayı seviyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne iyi oldu sizi tanıdım diye düşünüyorum kitabı okuduktan sonra. Kitabı okurken, benim öğretmenim olduğunuzu hayal ettim :) sonra kızkardeşim ve aynı apartmanda komşum olduğunuzu :)

      Hastalıkların hepsi zor, hele çok sevdiğiniz bir yakınınızsa. Hastahane odalarında güleryüzlü olmak ve sürekli tiyatro oynamak nasıldır iyi bilirim. Başka yorumları okuyunca çok acıtacağını düşünmüştüm kitaptaki bu anıların ancak hiç de beklediğim gibi olmadı. Satırlar, vermesi gereken mesajı hiç incitmeden verdi. Elinize sağlık Makbule hanım.
      Hep burda olun :)
      Yürekten sevgilerle kucaklıyorum sizi.

      Sil
  6. Makbule Hocamızı da seni de seviyorum.İkinizin olması hoş olmuş :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz de seni seviyoruz :) çok teşekkürler güzel arkadaşımız <3

      Sil
  7. Sizin takip etme fırsatım olmamış görmemişim daha önce, ama Makbule öğretmeni çok iyi biliyorum. Eşsiz yazılarını sürekli takipteyim. Çok güzel bir hediyeleşme olmuş. Güle güle okuyun iyi ve keyifli günlerde...
    Yolunuz düşerse kahve içmeye bana da beklerim, hayattan kitaplardan sohbet ederiz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz :) Vesile oldu tanıştık. Çok teşekkür ederim.:) Sevgiler gönderiyorum.

      Sil
    2. Sevgili Momentos iade-i ziyaretinize gönülden teşekkür ederim. Kıymetli yorumunuz için de ayrıca teşekkür ederim yalnız yorumunuzu yayınlarken bu dokunmatik telefonların azizliğine uğradım elim yanlışlıkla sile dokundu ve güzelim yorumunuz uçtu gitti. Eğer ki geri dönüp bakıcak olur da yorumunuzu göremezseniz bu şekilde bi aksilik olduğunu izah etmek istedim bi yanlış anlaşılma olmasın. Keyifli paylaşım ve yorumlarda her daim buluşmak üzere sevgiyle kalın...

      Sil
    3. Estağfurullah, olur böyle şeyler.. akıllı telefonlar bizi yaya bırakıyor maalesef :)

      Sil
  8. Biraz ihmal ettiğim blog okumalarına seninle başladım Momentos. Ne kadar güzel bir tanıtım ve teşekkür yazsı idi. Gerçekten Makbule kardeşimin kişiliği yorumlarından o kadar anlaşılıyor ki, hayran olmamak elde değil. İkinize de sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin, inşallah iyisindir.
      Haklısın Makbule hanıma ben de hayranlar arasındayım. :)
      Teşekkürler,

      Sil
  9. Ben de çok merak ettim kitabı. Okumak isterim. Ne kadar güzel:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel bir etkinlik oldu. Makbule hanımın sayfasından inceleyebilirsin diğer yorumları. Teşekkürler :)

      Sil

{ಠ,ಠ}
|)__)
-”-”-


Dikkat Spama düşen yorumlar denetimden geçerek yayınlanacaktır.

:)

;)

:D

:(

=(

:@

:X

:O

:P

:F

:Y

:A

<3


:T

:H