5 Ağustos 2022 Cuma

BLOG DÜNYASINDA BU HAFTA 15 📻








15. sini sunduğum "Blog Dünyasında Bu Hafta" programında yine kendine has yazıları, çalışmaları, üretimleri olan konukları sundum.

Dinlemek için tık tık lütfen.






{ಠ,ಠ}
 |)_) 
-”-”-




not: kullanılan gif, pinterest'ten alıntıdır.





35 yorum:

  1. Hakkınızda şikayet var efendim. Başlıklarda "Momentos da" yazıyormuşsunuz; doğrusu "Momentos'ta" olacak. Hem kesme işareti olmalı, hem de Fıstıkçı Şahap'tan ötürü 't' ye dönüşmeli...

    Saygılar & sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ReHiTu hoş geldiniz,
      Öncelikle yorumunuz spama düşmüş, hemen yayına aldım.
      Şimdi bu konu canımı sıkıyordu zaten ve tam yerinde denk geldi yorumunuz. Öncelikle kesme işareti ile başlık yazdığımda blog arama indeksinde o kesme işaretinin yerine klavyede ne kadar parantez, noktalama işareti, yüzde vs gibi şeyler varsa hepsinin olduğunu gördüm, bunu nasıl sadeleştirebilirim derken arada kesme varmış gibi bir tık boşlukla yazdım. Ama içim yine de rahat değildi, ta ki siz bu yorumu yazana kadar. TDK'dan araştırmaya başladım ve en sonunda momentos ile da yı birleştirebileceğim bir madde buldum.

      Şöyle diyor TDK da: "UYARI: Kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve iş yeri adlarına gelen ekler kesmeyle ayrılmaz: Türkiye Büyük Millet Meclisine, Türk Dil Kurumundan, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanlığının; Bakanlar Kurulunun, Danışma Kurulundan, Yürütme Kuruluna; Türkiye Büyük Millet Meclisinin 112’nci Birleşiminin 2’nci Oturumunda; Mavi Köşe Bakkaliyesinden vb."

      Dolayısıyla bu da bir radyo kurumu olduğuna göre "Radyo Momentosda" diye kullanabilirim.

      Gelelim diğer konuya, TDK diyor ki; "UYARI: Sonunda p, ç, t, k ünsüzlerinden biri bulunan Ahmet, Çelik, Halit, Şahap; Bosna-Hersek; Kerkük, Sinop, Tokat, Zonguldak gibi özel adlara ünlüyle başlayan ek getirildiğinde kesme işaretine rağmen Ahmedi, Halidi, Şahabı; Bosna-Herseği; Kerküğü, Sinobu, Tokadı, Zonguldağı biçiminde son ses yumuşatılarak söylenir."

      Dolayısıyla Momentos' un sonunda s olduğu ve "p,ç,t,k" ünsüzlerinden olmadığı için 'd' alması normal.

      Artık birleşik yazabilirim. :) Çok teşekkür ederim ilginize.

      Sil
    2. Sizin örnekler biraz uyarlama olmuş ama siz belirsiniz. :) Sonuçta TDK'yi bile bir otorite olarak görmeyen birçok alan uzmanı var.

      Sil
    3. Sevgili Rehitu,
      Elbette siz daha iyi bilirsiniz, biliyorsunuzdur da. Ben yukarda açıkladığım sorunlardan yola çıkarak ve TDK'yı araştırarak yine "sizin sayenizde" bu soruna -ki ben de bunu sorun olarak görüyordum- eğilip çözümledim.
      Yardımlarınız için teşekkürler. :)

      Sil
    4. Estağfirullah efendim. Ancak FıSTıKÇı ŞaHaP kuralı da oldukça açık:

      "Türkçe’de bir sözcük “f, s, t, k, ç, ş, h, p” ünsüz harflerinden (sert ünsüz) biriyle bitiyorsa bu sözcüklere “d” ve “c” ünsüz harfi ile başlayan bir ek getirildiğinde d, t’ye; c, ç ünsüz harfine ye dönüşür."

      Zaten p, ç, t, k örneği ünlü ile başlayan bir ek geldiğinde geçerli, ünsüz ile değil. :)

      Sil
    5. Ben biraz hariçten gazel okuyayım. Küçük çaplı da olsa bloglardaki tartışmalarda genelde topa girmem. Ama konu bu kez doğrudan alanımla ilgili olunca (bildiğim kadarıyla cevap) vermek gerekiyor diye düşündüm.

      1. Özel isimlere gelen ekler kesme işareti ile ayrılır. Ayrılmayan istisnalar içinde kurum, kuruluş isimleri var. Ama “Momentos” veya “Radyo Momentos” bir kuruluş olmadığı için kendisinden sonra gelen ekler kesme işareti ile ayrılmalı diyorum. Sanalda açtığımız bir blog veya sanal bir radyo, kuruluş olmaktan uzaktır. 😊 “Momentos’ta” şekli doğrudur.

      2. Sonuna gelecek olan ek “-da” değil “-ta” şeklinde olmalı. Çünkü kelimenin sonundaki “s” ünsüzü sert bir ünsüzdür. Yorumlardaki “p, ç, t, k” ünsüzleri konuya gereksiz olarak dahil edilmiş. İki kural birbirine girmiş yani. Sert ünsüzlerle biten kelimelerin (FıSTıKÇıŞaHaP) alacağı ekler konusu ile “p, ç, t, k” ünsüzleri ile biten ve ünlüyle başlayan bir ek alan kelimeler konusu karışmış.

      3. Bunun dışında yine Momentos’un yorumlarında TDK kısaltmasına ek getirilirken “k” harfi kalın okunarak ek getirilmiş. Oysa TDK, bu konuda kuralı çok net söylüyor: Alfabedeki ünsüz harfler “e” ile okunur. Bu nedenle “TDK’ya/TDK’yı” değil “TDK’ye/TDK’yi” şekilleri doğrudur.

      Antrparantez (istitradî) bir bilgi: Yazı başlıklarında koyduğumuz kesme işareti vb karakterler yazı linkinde karışıklığa sebep oluyorsa (inşallah doğru anlamışımdır burayı) Blogger’da yazıyı düzenlerken yazı seçeneklerinden “Otomatik Kalıcı Bağlantı” yerine “Özel Kalıcı Bağlantı” seçilerek istenilen yazı bağlantısı girilebilir. Yok bahsedilen bu değilse daha anlaşılır hâle getirirseniz yardımcı olmaya çalışırım.

      Müstefit olmanız temennisiyle… 😊

      Sil
  2. Geriye bakınca 10 yıllık blog sayfam olmasına rağmen sayfamı son birkaç yıldır iş ve yoğunluktan ötürü çok ihmal ettim biliyorum. Blog yazarken onlarcasını da okuyordum.Şimdi takip listemdekileri blogları teker teker incelerken podcast yayınınların ile yeni karşılaştım. Güzel bir çalışma olmuş, beğendim ve bir çoğunu dinledim bile. Başarılarının devamını dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yusuf Arslan,
      Hoş geldiniz, evet sen de eskilerdensin. Arada blogdan uzaklaşılıyor ama silinmiyor ve tekrar geri dönülüyorsa, ben buna dinlenme zamanı diyorum:)
      Bir sonraki yayında sırada sen varsın. Yayınları beğenmene ve yorumuna çok sevindim.
      Teşekkürler,

      Sil
  3. Tüm serilerin hepsine uğradım :) Ama abla tavsiye olarak burada da seri başlığını belirtsen çok güzel olacak [15] Şeklinde Biraz karıştı dinlerken :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blog Dedektifi,
      Açıklama kısmında 15 cisini sunduğum "Blog Dünyasında Bu Hafta" diye yazıyor ama gözden mi kaçırdın acep? :))

      Sil
    2. Yok yok gözden kaçırmadım. Başlıklarda o şekilde olsa diye demiştim ben :D

      Sil
    3. Hıım.. anladım.. evvelden radyodan iki yayını aldığım için başlık öyleydi ama haklı olabilirsin. İnsanlarda başlığa göre hareket etme temayülü mevcut. Teşekkür ederim uyarı için. Öyle yapayım. :)

      Sil
    4. Önerimi değerlendirip uyguladığın için teşekkür ederim. :)

      Sil
    5. Her fikre, her yoruma açığım :)) Ben teşekkür ederim önerin için.

      Sil
  4. John Lennon'un o sözü çok güzel. Çoğumuz çocukken sorulunca öyle bir cevap vermemişizdir. (Ben vermedim mesela) Fotofan'ı biliyorum:) diğerlerini de öğrenmiş oldum sayenizde. Hepsine uzun soluklu blog hayatı diliyorum:) Size de teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaaa yerim seni teşekkür ederim :)

      Sil
    2. bücürükveben,
      Evet ben de vermezdim o cevabı haklısınız :)
      Bloglarla ilgili dilekleriniz kabul olsun :)
      Yorum ve desteğiniz için çok teşekkürler.

      Sil
  5. Merhaba takipteyim spotify de.Çok güzel bir fikir ya çok mutlu oldum bendende bahsetmişsiniz elinize güzel yüreğinize sağlık efenim.🙋‍♀️🥰

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. fatofotofan,
      Eski bloggerlardansınız, sizsiz olmazdı program :))
      Ben teşekkür ederim yorum ve desteğinize.

      Sil
  6. Seni dinlerken bir yandan bloglara girip incelemek çok güzel oluyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşamdan Yazılar,
      Güzel bir sistem kurmuşsun.. :))
      Teşekkürler kalpten :)

      Sil
  7. Yanıtlar
    1. Ay'ın Gölgesinde,
      Beğenmeniz çok mutlu etti, sağolun :))

      Sil
  8. Şimdi gördüm ve dinledim. Çok mutlu ve onure oldum. Kıymet verip vakit ayırdğınız için çok teşekkürler
    Çok çok kalp..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kırmızı Ruh,
      Hoş geldiniz, çok sevindim beğenmenize. Blog camiasına hareket kazandırmak gerek. Yayınlarınız daim olsun. :)) <3

      Sil
  9. Tanıttığınız bloglarda önceden takip ettiklerim çıkıyor hâlâ. Ticari amaçlı olanlarla içinde ilgimi çeken yazılar olmasına rağmen maalesef fazla ilgilenmiyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaystros Tyrha,
      Genellikle blog listelerimiz müşterek bloglardan, arada bazı yorumlarda hiç tanımadığım blogırları görünce ekliyorum listeye. Reklam konusu bana da itici geliyor şahsen. Yine de dinleyip, yorum yaptığınız için çok teşekkür ederim :))

      Sil
  10. İzlenmeyenler takibe alındı teşekkürler, bu yayınları seviyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aytacrafts,
      Harika, gittikçe çoğalıyoruz :))
      Kalpten teşekkürler yoruma ve beğeniye. <3

      Sil
  11. Selamlar, eş zamanlı dinledim ziyaret ettim blogdaşları. Takibe de aldım. Yollarımız tekrar kesişir inşallah diyelim. :) Emeklerine sağlık canım. Geçen spotify açmak problem oluyor demiştim. Sayfandan verdiğin linklerde problem yok. Ben programı masaüstüne yükledim onu açmak biraz sorunlu oluyor. Geçen haftaki yorumumu detaylandırayım dedim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmgündemi,
      Blog listesi genişledikçe, okuyacak şeyler de çoğalıyor, işimiz zor dediğin gibi :)
      Spotifyı bilgisayardan açarken nasıl bir problem oluyor acaba? Bu aralar spotifyda sisteminde yenilikler yaptı ve benim sayfamda kullandığım widgetın şekli de bir kaç kez değişti.
      Yorumu yazarken adres barına spotify.com yazıp tıkladım, boş bir hatalı sayfa çıktı, adresi tekrar önüne http:// ekleyip bir daha tıklayınca doğrusu çıktı. Belki çalışmalar bitene kadar dediğin gibi masa üstündeki linkten girersin. Cep telinde de aynı problem var mı?
      Teşekkür ederim yorumuna canım. :))

      Sil
    2. Benim bilgisayarım son altı ayda bir kaç defa çöktü. Uygulamayı ilk yüklediğimde başlangıç bölümünde açılmasına izin vermiştim. Logosu masaüstüne yerleşiyordu... Başlangıçta açılması sorun oluyordu. Pc yi açtığımda bütün programlarım açılıyor jet hızıyla, spotify çok ağır açıldığı için onu beklemek zorunda kalıyordum. Bilgisayarım bir kaç kez çöktü demiştim. Sonraki Spotify yüklemelerimde başlangıçta çalışma özelliğini kapattım. Ama bu kez masaüstündeki ikonu tıkladığımda geç açılıyordu. Bazen pc mi bile kilitledi. Pc de uygulamayı takip etmenin güzelliği reklam çıkmamasıydı. Telefonda reklam çıkıyor. Gerçi artık telefondan içerik keşiflerime son verdim. Müzik konusunda youtube geri döndüm :) Spotify'den de sadece senin yayınlarını dinliyorum :) Çocuk yetiştirmeyi dinliyorum bir yandan da :)

      Sil
    3. Sanıyorum bilgisayarın altyapısındaki problem bazı uygulamalarda üst seviyeye çıkıyor. Geçen gün defalarca rahatlıkla açtığım zoom uygulamasını açamadım, hata verdi. Silip, yeniden yükledim ve açıldı. Bu arada ben PC de spotify'ı yüklemedim, sadece adres barına yazıyorum ve giriyorum. Gerçi denemişsindir ama yine de söyleyeyim, sen de uygulamayı silsen ve bu sistemle spotify'a girsen nasıl olur?
      İlber Hoca ne güzel söylemiş değil mi çocuk yetiştirme ile ilgili :))
      Teşekkürler canım.

      Sil

{ಠ,ಠ}
|)__)
-”-”-


Dikkat Spama düşen yorumlar denetimden geçerek yayınlanacaktır.

:)

;)

:D

:(

=(

:@

:X

:O

:P

:F

:Y

:A

<3


:T

:H