Merhabalar. Şiirde dilsel yapıyı kelimeleri azalta azalta anlamı çoğaltacak biçimde oluşturmak ustalık isteyen bir şairlik becerisidir. Özdemir Asaf’ı modern Türkçe şiirde “unutulmaz şairler sınıfı”na yerleştiren özelliklerinden biri de bu becerisi olmuştur diyebiliriz.
Özdemir Asaf, bir insanın yaşamını üç perdelik bir tiyatro sahnesine taşımış sanki. Birinci perde de yetmeyen umutlarımızın olduğunu vurgulamakla birlikte umutların yeterli olamayacağını anlatıyor. Bitmeyen ikinci perdede ise, biz insanlar yer alıyoruz. İnsanların yer aldığı perde biter mi? Elbette bitmez! Üçüncü perdeye gelince akan sular duruyor. Çünkü ben üçüncü perdeye huzur ve mutluluğu koydum. Saadetin perdesi de denebilir. Ancak, üçüncü perdeyi şair daha iyi bilir. Keşke ona sormak mümkün olsaydı. Selam ve saygılarımla.
Recep bey hoşgeldiniz, şiir için dillendirdiğim bir anlatımım var. "Söz cimrisi, anlam zengini" Özdemir Asaf' la başlar benim şiir yolculuğum ve ona çok öykünmüşlüğüm vardır. O yüzden benim için yeri apayrı. Çocukluk ve gençlik yıllarımızın zamanlarını hatırlayınız, ne gam, ne tasa, ne keder bilirdik. Her şey yeni, keşfedilir ve yapılabilirdi bize göre. Yaş almaya başlayıp, ideallerin yerini hayat gailesi alınca ikinci perdenin mutat sakinleri oluverdik. Üçüncü perde hayatın karmaşasından emekliye ayrılıp, kendimize ayıracak vaktimiz kalacak mı, kalmayacak mı yoksa bir sağlık sorununa toslayıp, bu hayatın tadını çıkaramadan göçüp gidecek miyiz acaba diye sorguluyor bence. Tabi herkes kendi gözünden gördüğü için bu ayrıca bir zenginlik de katıyor. Çok teşekkür ederim bu değerli şairin şiirine verdiğiniz katkıdan dolayı. Hürmetle,
Anlayamadım ben şiiri galiba :( Neden ikinci perdedeyiz hepimiz? İlk perde çocukluğumuz, gençliğimiz mi? İkinci perde orta yaşımızsa üçüncü perde yaşlılığımız mı? Bugün bir şey var bende galiba, şiire bağlanamadım :(
KuyruksuzKedim, olur bazen öyle, dert etme sen, açıklarız :) ya da boşver bazen nasıl anlamak istiyorsan öyledir şiir :) Zaten yukardaki yorumumu okursan az-çok bir çıkarsama yapabilirsin. Özdemir ve ben gözlerinden öperiz. <3
Herkes farklı anlam yükleyebilir şiire elbette. Ben üç perdeyi şöyle anladım: 1. Perde - Geçmiş, 2. Perde - Yaşadığımız an 3. Perde - Gelecek Birinci perde hepimiz için geride kaldı. Şu an ikinci perdedeyiz. Dilediğimizi yapabileceğimiz bir zaman. 3. Perdeye kim kalır kim gider hiç belli olmaz. Yarın ne olacağımızı bilemeyiz çünkü:)
tiyatrolarda operalarda üç perde hiç sevmem yaniii en fazla iki perde olcak yoksa çok sıkıcı geliyoo bi de sıcak basıyo ter kokuyo filan aman aman :) yanii şiiri dümdüz anladım işteee :) çamaşır makinasına da üç perde atınca iyi yıkanmıyooo özdemir abiciğim :)
Ah deep kahkaha atarak okudum yorumunu :) Seni en komik blog sahibi olarak öneriyorum ilgili mercilere.. hayatın gerçekleri ve şiir :)))) ah deep, ah sen yok musun... (bu arada bir yıkamada bir kalın, bir de tül perde atılmalı çamaşır makinesine) ;))
GeCe(Gkhn), aman deyim, aslında en değerli kısım orası bence. Edindiğimiz tecrübeler, sabır, verdiğimiz sınavlar ve pek çok değerli bilgi o evrede gerçekleşiyor. Yani o patinaj aslında çok değerli. 🙏 Teşekkür ederim yorumunuza.
Kalır mıyız üçüncü perdeye? Ya da üçüncü perde tam olarak ne zaman başlar acaba? Hoş kimine göre kalır, kimine göre kalmayız... Şiirin en güzel yanı her okuduğunda ruh haline, yaşadıklarına göre şekil alması bence.
Deeptone, ya bari geldiğinde kelimeleri de yazsan inan işimi kolaylaştırıyorsun.. sonra bakıyorum neymiş kelimeler diye bulmak zorlaşıyor, orayı dolaş buna bak :)) Ferihaya yettim gayri..
Eyvallah deep :)) bak ne dicem, kullanılan kelimeler mükerrer olmasın diye Ağaçevindeki gibi bir liste mi yapılsa.. ? unutulur çünkü, aynı şeyler yazılmasın..
Aslında Mevlana'nın şiirinin farklı bir yorumu gibi tabi burada Özdemir Asaf anın öneminden bahsediyor. Yani dün yapılması gereken umutlar dünde yapıldı yapıldı, yapılmadı ise yolumuza bakmak lazım çünkü üçüncü perde yani yarın yaşanacak mı belli değil. Bu yüzden dünkü gerçekleşmemiş umutlarla vakit kaybetmek doğru değil.
Her gün bir yerden göçmek ne iyi Her gün bir yere konmak ne güzel Bulanmadan, donmadan akmak, ne hoş! Dünle beraber gitti cancağzım, Ne kadar söz varsa düne ait Şimdi yeni şeyler söylemek lazım...
Arif Kerim Çalışkan hoşgeldiniz, Mevlana' nın bu kıymetli sözleri beynimin içinde daima bir şarkı formatında sürekli çalar durur. Ne hoş oldu buraya da aktarmanız. Özde söylenen bu haklısınız. Kelimeler aynı yöne gitmiş olsa da, ikisi de ne kadar farklı anlatıma sahipler. Teşekkür ederim katılımınıza.
Bir de Kalben var. O da "hayat 3 perdelik tatsız bir kabare" der. Bilir misin?
YanıtlaSilküçük Joe, inanır mısın, bilmiyordum. Açtım arka arkaya iki kez dinledim, çok hoştu. Teşekkür ederim haberdar ettiğin için :)
SilAh...Kalben. Rica ederim :)
Sil🙏 🥰
SilMerhabalar.
YanıtlaSilŞiirde dilsel yapıyı kelimeleri azalta azalta anlamı çoğaltacak biçimde oluşturmak ustalık isteyen bir şairlik becerisidir. Özdemir Asaf’ı modern Türkçe şiirde “unutulmaz şairler sınıfı”na yerleştiren özelliklerinden biri de bu becerisi olmuştur diyebiliriz.
Özdemir Asaf, bir insanın yaşamını üç perdelik bir tiyatro sahnesine taşımış sanki. Birinci perde de yetmeyen umutlarımızın olduğunu vurgulamakla birlikte umutların yeterli olamayacağını anlatıyor. Bitmeyen ikinci perdede ise, biz insanlar yer alıyoruz. İnsanların yer aldığı perde biter mi? Elbette bitmez! Üçüncü perdeye gelince akan sular duruyor. Çünkü ben üçüncü perdeye huzur ve mutluluğu koydum. Saadetin perdesi de denebilir. Ancak, üçüncü perdeyi şair daha iyi bilir. Keşke ona sormak mümkün olsaydı.
Selam ve saygılarımla.
Recep bey hoşgeldiniz, şiir için dillendirdiğim bir anlatımım var. "Söz cimrisi, anlam zengini"
SilÖzdemir Asaf' la başlar benim şiir yolculuğum ve ona çok öykünmüşlüğüm vardır. O yüzden benim için yeri apayrı.
Çocukluk ve gençlik yıllarımızın zamanlarını hatırlayınız, ne gam, ne tasa, ne keder bilirdik. Her şey yeni, keşfedilir ve yapılabilirdi bize göre. Yaş almaya başlayıp, ideallerin yerini hayat gailesi alınca ikinci perdenin mutat sakinleri oluverdik. Üçüncü perde hayatın karmaşasından emekliye ayrılıp, kendimize ayıracak vaktimiz kalacak mı, kalmayacak mı yoksa bir sağlık sorununa toslayıp, bu hayatın tadını çıkaramadan göçüp gidecek miyiz acaba diye sorguluyor bence. Tabi herkes kendi gözünden gördüğü için bu ayrıca bir zenginlik de katıyor.
Çok teşekkür ederim bu değerli şairin şiirine verdiğiniz katkıdan dolayı.
Hürmetle,
Anlayamadım ben şiiri galiba :(
YanıtlaSilNeden ikinci perdedeyiz hepimiz? İlk perde çocukluğumuz, gençliğimiz mi? İkinci perde orta yaşımızsa üçüncü perde yaşlılığımız mı? Bugün bir şey var bende galiba, şiire bağlanamadım :(
KuyruksuzKedim, olur bazen öyle, dert etme sen, açıklarız :) ya da boşver bazen nasıl anlamak istiyorsan öyledir şiir :)
SilZaten yukardaki yorumumu okursan az-çok bir çıkarsama yapabilirsin. Özdemir ve ben gözlerinden öperiz. <3
Herkes farklı anlam yükleyebilir şiire elbette. Ben üç perdeyi şöyle anladım: 1. Perde - Geçmiş, 2. Perde - Yaşadığımız an 3. Perde - Gelecek
SilBirinci perde hepimiz için geride kaldı. Şu an ikinci perdedeyiz. Dilediğimizi yapabileceğimiz bir zaman. 3. Perdeye kim kalır
kim gider hiç belli olmaz. Yarın ne olacağımızı bilemeyiz çünkü:)
Haklısınız Kaystros, anlam değişebiliyor. Siz de ne güzel özetlemişsiniz :) Çok teşekkürler.
Siltiyatrolarda operalarda üç perde hiç sevmem yaniii en fazla iki perde olcak yoksa çok sıkıcı geliyoo bi de sıcak basıyo ter kokuyo filan aman aman :) yanii şiiri dümdüz anladım işteee :) çamaşır makinasına da üç perde atınca iyi yıkanmıyooo özdemir abiciğim :)
YanıtlaSilAh deep kahkaha atarak okudum yorumunu :) Seni en komik blog sahibi olarak öneriyorum ilgili mercilere.. hayatın gerçekleri ve şiir :)))) ah deep, ah sen yok musun...
Sil(bu arada bir yıkamada bir kalın, bir de tül perde atılmalı çamaşır makinesine) ;))
Üçüncü perdeye geçişin kısa bir yolu olsa keşke, ikinci perde de batan araba misali patinaj yapıp duruyoruz çoğumuz...
YanıtlaSilGeCe(Gkhn), aman deyim, aslında en değerli kısım orası bence. Edindiğimiz tecrübeler, sabır, verdiğimiz sınavlar ve pek çok değerli bilgi o evrede gerçekleşiyor. Yani o patinaj aslında çok değerli. 🙏 Teşekkür ederim yorumunuza.
SilBu şiiri ilk defa duydum çok güzelmiş :)
YanıtlaSilRose, teşekkür ederim. Tanıtıma vesile olmak ne güzel. :)
SilKalır mıyız üçüncü perdeye? Ya da üçüncü perde tam olarak ne zaman başlar acaba? Hoş kimine göre kalır, kimine göre kalmayız...
YanıtlaSilŞiirin en güzel yanı her okuduğunda ruh haline, yaşadıklarına göre şekil alması bence.
BitliTurist,
SilYaşamda elediklerimizden elimizde kalanlarla, sakin, huzurlu bir 3. perde diliyorum hepimize :) teşekkür ederim katılımına.
ne de anlamlı bir şiir
YanıtlaSilkalırız 3. perdeye bence
sevgiler
Mavianne, bence de kalırız :)
SilÇok teşekkürler katılımınıza. Benden de sevgiler,
Özdemir Asaf benim çok sevdiğim bir şairdir ama bu şiirini bilmiyordum. Teşekkürler sevgili momentos :)
YanıtlaSilKendi Dünyasında,
SilHoşgeldin, ben teşekkür ederim yorumuna. Daha bilinmeyen nice şiirlerde buluşmak ümidiyle :)
bugün kelime oyunu 11 başlıyoo, neden yazmıyon seen :) feriha teyze de geldiii :)
YanıtlaSilDeeptone, ya bari geldiğinde kelimeleri de yazsan inan işimi kolaylaştırıyorsun.. sonra bakıyorum neymiş kelimeler diye bulmak zorlaşıyor, orayı dolaş buna bak :))
SilFerihaya yettim gayri..
ıhlamur yolcu yağmur sayfa çocuk
YanıtlaSilEyvallah deep :)) bak ne dicem, kullanılan kelimeler mükerrer olmasın diye Ağaçevindeki gibi bir liste mi yapılsa.. ? unutulur çünkü, aynı şeyler yazılmasın..
Siltamam hadi sen yaap o zamansaaa :)
SilBen de sana diyorum işte :))
SilAslında Mevlana'nın şiirinin farklı bir yorumu gibi tabi burada Özdemir Asaf anın öneminden bahsediyor. Yani dün yapılması gereken umutlar dünde yapıldı yapıldı, yapılmadı ise yolumuza bakmak lazım çünkü üçüncü perde yani yarın yaşanacak mı belli değil. Bu yüzden dünkü gerçekleşmemiş umutlarla vakit kaybetmek doğru değil.
YanıtlaSilHer gün bir yerden göçmek ne iyi
Her gün bir yere konmak ne güzel
Bulanmadan, donmadan akmak, ne hoş!
Dünle beraber gitti cancağzım,
Ne kadar söz varsa düne ait
Şimdi yeni şeyler söylemek lazım...
Arif Kerim Çalışkan hoşgeldiniz,
SilMevlana' nın bu kıymetli sözleri beynimin içinde daima bir şarkı formatında sürekli çalar durur. Ne hoş oldu buraya da aktarmanız. Özde söylenen bu haklısınız. Kelimeler aynı yöne gitmiş olsa da, ikisi de ne kadar farklı anlatıma sahipler.
Teşekkür ederim katılımınıza.
İlk kez duyduğum bir şiir. Kısacık ama ne çok şey anlatmış.
YanıtlaSilAdadenizi, kocaman bir yaşam satırlara sığıyor işte bazen. Çok teşekkür ederim yorumunuza.
SilCanım Özdemir Asaf.. :)
YanıtlaSildoğaçeşnicisi, hoşgeldiniz :)
SilAilemdenmiş gibi hissettiğim bir şairdir benim de.