Bugünün müzisyeni Portekiz' li Rodrigo Leão, 15 Ekim 1964 doğumlu, müzisyen ve söz yazarıdır. 1980 lerde grup üyesi iken, 90' lı yıllarda kariyerine solo olarak devam etti ve albümleri listelerde 1 numaraya ulaştı.
Uzun yıllar çeşitli müzisyenler ve şarkıcılarla çalıştı. Leão' nun müziği, Lee Daniels' ın Oscar adayı tarihi draması 'The Butler' ve Antonio Barreto' nun 'Portekiz - A Social Portrait' adlı TV belgesel dizisi de dahil olmak üzere film ve dizi müziklerinde de yer aldı. Ayrıca mobil eğitim uygulamaları Art Legacy ve ödüllü tarih uygulaması 'Back in Time' için müzikler besteledi.
Türk Edebiyatında çeşitli söz sanatları arasında en çok kullanılanlardan biri Tecahülüarif sanatıdır. Bu anlatımda şair bildiği bir gerçeği bilmiyormuş gibi anlatır. İşte bu sanat Tecahülüarif adını almıştır.
Bu sanat genelde bir soru sorulması ve soruya cevap verilmesi şeklinde ilerler. Burada yapılmak istenen anlam inceliği ile bir nükte oluşturma olarak ifade edilebilir. Bu sanatta şair öncelikle bir soru sorar. Tecahülüarif sanatında övme, yerme, yüceltme gibi duygularla bir incelik oluşturulur. Burada şair aslında bildiği bir durumu bilmiyormuş gibi davranmaktadır.
* * *
"Yürüyorum hasretin, acının üstüne.
Sığmıyorum dünyaya dar geliyor.
Geceler mi uzadı, bu karanlık ne?
Gönlümün bayramları, şenliği söndü."
Zaman, psikolojik olarak kimi zaman çabuk geçer kimi zaman hiç geçmez. Bu dizelerde şair, aşk acısı yüzünden, geceleri uyuyamaz. Şair gecelerin aslında uzamadığını, sevgiliyi düşündüğü için uyuyamadığını bilmektedir. "Geceler mi uzadı, bu karanlık ne?" diyerek bilip de bilmezlikten gelmektedir.
* * *
"Bu eller miydi masallar arasından
Rüyalara uzattığım bu eller miydi?
Arzu dolu, yaşamak dolu.
Bu eller miydi resimleri tutarken uyuyan?"
Şair, resimleri tutarken uyuyan ellerin kendisinin olduğunu bildiği halde ruh halini ifade etmek için bilmezlikten geliyor.
Blues ve Arap müziğini "Arabicana" diye adlandırdıkları isimle, kendi tarzlarında sentezleyen Hollandalı grup.
Ad van Meurs’in gitar, Haytham Safia’nın ud, Anne-Maarten van Heuvelen’in kontrbas çaldığı gruba, daha sonra vokalist Ankie Keultjes ve perküsyonist Osama Maleegi katılmıştır. 2004 yılında kurulan ve ilk albümleri Farewell Shalabiye‘yi 2005 yılında çıkaran grubun toplamda beş albümü vardır.
Bugün Radyo Momentos' un iki programını yayına alıyorum. Biri "Blog Dünyasında Bu Hafta" programının 4 cüsü. Bakalım bu yayında hangi bloglar konuk olmuş, dinleyip görelim. Yayını dinlemek için tık tık.
Diğeri ise çok ilginç bir bilgi içeren olay. "İki Atın Kıçı" yayının başlığı. Tüm dünyada kullanılan bir tren yolu ölçüsünden bahsediyorum. İlginizi çekeceğine eminim. Yayını dinlemek için tık tık.
Bu şarkıyı, değerli sanatçı Bülent Ortaçgil' den dinledik yıllarca ve çok sevdik diğer bütün şarkıları gibi.
Ancak dün youtube'da bu şarkıyla ilgili karşıma çıkan kayıtlar arasında bulduğum Cem Adrian ve Ceylan Ertem videosu, tek kelimeyle muhteşemdi.
Bu iki genç, bu şarkıya çok değişik bir ses olmuşlardı. Büyülü olan notalara eşlik eden seslerini defalarca dinledim, içimden dışarı taşan bir duygu seli oldu. Sanki karşımdakiler doktor ve bedenimde ağrıyan yeri tam olarak bulmuş ve üstüne basıyorlardı. Gözlerim bir süre sonra ekranda onları seçemez oldu. Su gibi akan bu şarkıyı kaç kez dinledim bilmiyorum. Sonunda bugün yayına alarak, sizlerle paylaşmak istedim.
Bu pazar gününe sevdiğim bir grup olan Pinhani' nin bir şarkısı eşlik etsin istedim.
Pinhani, nisan 2004' de kurulan, alternatif rock türünde müzik yapan bir Türk müzik grubu. Aynı zamanda "Kavak Yelleri" adlı dizinin müziklerini de yapmıştır. Eminim çoğunuz biliyor ve seviyorsunuzdur bu gençlerin kalbe dokunan, tatlı melodilerini.
Geçen hafta yayına giren ve her perşembe günü yayında olacak "Blog Dünyasında Bu Hafta" isimli programın ikincisini hazırlayıp sundum. Dinlemeyi unutmuş olanlar için burada tekrar yayınlıyorum.
Bu haftaki programa 10 bloğu konuk aldım. Onların kimler olduğunu merak ediyorsanız hemen dinlemeye başlayın derim.
Şarkıcı, besteci, söz yazarı, aranjör, TV program yapımcı ve sunucusu, köşe yazarı, kültür elçisi.
Türkiye' de rock müziğin öncülerinden, Anadolu Rock türünün kurucuları arasında sayılır. Bestelediği 200 ün üzerindeki şarkısı, kendisine on iki altın ve bir platin albüm ve kaset ödülü kazandırdı. Bu şarkıların bir bölümü Arapça, Bulgarca, Felemenkçe, Almanca, Fransızca, İbranice, İngilizce, Japonca ve Yunanca olarak yorumlandı.
Onun güldüren, eğlendiren, düşündüren mesajlar içeren şarkılarını hepimiz çok sevdik. Önümüzdeki günlerin bayram olması vesilesi ile bu güzel şarkısı ile anmak istedim.