11 Kasım 2019 Pazartesi

Ağaç Ev Sohbetleri #11






Sevgili Blogdaşlarımız Taha ve Edischar' ın başlattığı, bu hafta 11.sine erdiğimiz #Ağaç Ev Sohbetleri son hız devam etmekte. Bu haftanın konusu bendenizden efendim. 

"Ergenlik döneminizde rol model aldığınız biri var mıydı, kimdi? Yetişkin biri olduğunuzda bu rol model hakkındaki fikriniz aynı mıydı?"



Çocuklar, büyürken ailede birinden etkilenirler, erkek çocuklar babalarını örnek alırlar, kız çocuklar annelerini ya da kendinden büyükse ablalarını.

Davranışları, herhangi bir başarılarıyla toplumda kabul edilmiş ve örnek alınmaya aday kişiler, rol model olarak görülmektedirler. Mutlaka hayranlıkla baktığımız birileri vardır hepimizin. Kendimizi bu hayatta var etme çabalarımız biz küçükken başlar.

Ben nedense küçükken bir kız çocuğu olmama rağmen babamı örnek almıştım. Onun sakinliği ve sessizliğinin arkasındaki zenginliği farketmiştim. Bir insanın, kendinde saklı tutacağı ve zamanı geldiğinde ortaya çıkarmak üzere bilgi dağarcığının kapılarını yavaş yavaş açabileceğini ve bunun kendisine oldukça değer kattığını öğrendim. Onun ağzından çıkacak sorularımın cevaplarını, nasıl da tane tane dinlediğimi anımsıyorum. Kendi eliyle yaptığı kitaplığımızda çok kitap vardı ve mutlaka her akşam açar birini okur, sonra kafasını kaldırır, düşünür, arada kendi kendine sessiz hesaplaşmalar yapar ve sonra yeniden okurdu. Okumayı keşfetmeden önce onun anlatımları ile beslendim. Sorduğum herşeye cevap verirken, ben yeniden bir daha anlatsın, o bilgi dağarcığı hiç susmasın isterdim. O durumu, o yaşta tam bu cümlelerle kavradığımı elbette söyleyemem. Sadece izleyerek taklit etme yeteneğim, başkalarının bunu bende keşfine sebep oldu. 

Şiir, edebiyat, kitap okuma alışkanlığı, sanat müziğine yatkınlık, sır tutmak, yaptığı işte titizlik hep ondan görerek taklit ettiğim ama sonradan da hayatımın merkezine yerleşen özelliklerim oldular.

Ergenlik ve sonrasında etkilendiğim şair, yazar, gazeteci kimlikleri olan kişiler de oldu. Parça parça onlardan da hayatıma eklediklerim vardı. Ancak ilk ve en önemli etkilenmeyi babamda yaşadığımı şu anda gayet net görüyorum.

Şimdi rahmetli olmuş babamın ardından baktığımda, işinde ve düşüncelerinde çok iyi ama kendini gösterme, ifade etme konularında eksik olduğunu ve çekingen, içe dönük yapısını görüyorum. Bu yüzden yaşamda istediği tonda ses çıkaramadığını anlıyorum. 

Belki de bayrağı ondan tam da bu noktada bu yüzden devraldığımı, ileriye taşıdığımı algılıyorum. Babamı örneklediğim için memnunum ve kendimi geliştirmemi sağlayacak fikir yapısını bende işlediği için de.

Teşekkürler hayat !..



 



{ಠ,ಠ}
|)__) 
-”-”-




not: kullanılan görsel Google' dan alıntıdır.





29 yorum:

  1. yiruma çok severim. benim uykuya dalma müziğim oooo :) babanla ilgili anıların hoşmuş. babana benzedin yaniiii :) dünya üzerindeki en büyük en derin aşk baba kız aşkıymış zateen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deeptone,
      Tüm melodilerin hastasıyım ben yaa..
      İnan bu konuyu saptadığımdan beri ciddi şekilde düşündüm, kimdi o kişi diye.. ve sonunda babamı buldum. Evet ben de babamı çok severdim ❤😊🙏

      Sil
  2. Ağaç Ev Sohbetlerinin devam etmesine sevindim:) Bu haftanın sohbet konusu güzel ama ben biraz zorlanacağım sanırım. Bunun sebebi, belki de daha çok ben onun gibi olmayacağımlar var hayatımda:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaystros Tyrha,
      Evet ne zamandır bir konu düşünmekteydim. Nihayet aklıma bu geldi. Zorlanacağım diyorsun ama bence bu bir açılım işte. Hep beklenen türde bir yanıt olmayacak elbet. Senin yazacağın yazı da eminim mükemmel bir aktarım olacak. :) Bekliyorum.

      Sil
  3. Çok güzeldi sevgili arkadaşım. Bu etkinlik de öyle. Babacığına Allah'tan rahmet diliyorum. Sevgilerimle canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ece Evren,
      Belki sen de bu seferki ağaç ev sohbetine katılırsın ne dersin canım? :) Sağol, tüm ölmüşlerimize rahmet olsun.

      Sil
  4. Rol model olarak en yakınınızın fikir ve davranışlarını almak, sonrasında bunların bilincinde olarak uygulamak güzel bir duygu olmalı. Şahsen ben şimdiye kadar sempati beslediklerim olsa da kimseyi rol model aldığımı hatırlamıyorum. Babanız için Allah rahmet eylesin. Son olarak; sanırım söz içermeyen müzikleri seviyorsunuz. Önceki yazılarınız arasında adı "Ta Yelia" ile başlayan müziği oldukça beğenmiş ve listeme eklemiştim. Eğer bu tür müziklerin yer aldığı bir listeniz varsa paylaşabilir misiniz? Müzik listeme beğendiğim farklı tarzları ekleme amacındayım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Semih Keçecioğlu,
      Siz modellemediğinizi sanırsınız ancak, ailemizden gördüğümüz davranış biçimleri, cümle kullanım şekilleri bile kodlanıyor bellekte. Çok teşekkür ederim, tüm ölmüşlerimize rahmet diliyorum ben de.

      Evet müzik konusunda iyi farketmişsiniz tercihlerimi. Blogda kullanacaksam öncelik enstrümantal müziklerde. Siz söyleyince bende de ışık yandı. Haklısınız böyle bir liste yapıp, ya spotifydan ya da youtubedan paylaşacağım. Kesinlikle bildiririm size de :)
      Çok teşekkürler yorumunuza.

      Sil
  5. Babalar her zaman güzeldir.Ruhu şad olsun!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esrarengiz Tilki,
      Özellikle anlaşan baba-evlat olunca daha da güzel. Çok teşekkür ederim, sağolun.

      Sil
  6. daptım ben deee. bu güzel konu için tişkirs. aklıma böyle fikirler gelince yine söle ama banaa veya irem cana, edischara filansı, bu ağaç ev sohbetlerinin daimi olmasını ittiyoz çünkülüm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahahha aynı anda yorum yazmışız, ben de okuyup sana yazdım. Eline sağlık. Tamam bir konu daha geliyor aklıma. Şekillendirip sunacağım sizlere :)

      Sil
  7. Mekanı cennet olsun, Allah gani gani rahmet eylesin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstanbulacilelektrikçisi,
      Amin tüm ölmüşlerimize olsun bu dua. 🙏

      Sil
  8. Genelde hep anneler rol model aliniyor.Babaniza Allah rahmet eylesin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İncidennotlar,
      Evet canım.. haklısın. Ben nev-i şahsına münhasır biri olduğumdan gittim babayı örnekledim. Ancak elbette annemden de örnekler mevcut. Olmaması imkansız çünkü. :))
      Dua için teşekkürler canım.

      Sil
  9. Ben bilinçli olarak ve sürekli "kesinlikle anneme ya da babama benzememeliyim" diyerek büyüdüm. Ama kaçınılmaz son, ikisinden de aldığım özellikler, huylar, davranışlar var. Ama en büyük tesellim onlar daha kontrollü ve daha istikrarlı oluşum. Bir de iyi ki ikisi de çok okuyan insanlar da bana kitap sevgisini küçük yaşta vermişler. Yazın beni çocukluğuma götürüp getirdi, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Manxcat/KuyruksuzKedi,
      Çocukluk dönemi çok uçlu değnek gibi... bazen çok kızıp uzaklaştığımız dönemler de var, bazen de iyi ki burdayım denilen dönemler de. Her şey mükemmel değil ya, o hesap. Babamı kendimce korumaya almıştım, annem de ablamı aldı gibi hissettim. Sanki evde iki kutuptuk. Babam ölünce öldüm sandım.. ama asıl darbeyi annem ölünce yaşadım. Meğer gizliden çok severmişim. Hayat hep bir şeyleri kanırta kanırta öğretiyor. Bence senin sen olmanda kesin payları var ve ne mutlu ki o sensin ve burdasın :) iyi ki tanıdım seni. Ben de teşekkür ederim.

      Sil
  10. Benim de çoğu huyum babama benziyor :) Annem çok daha analitik biridir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yurdagül Çelik,
      Desene ikimiz de babasının kızlarıyız :)))

      Sil
  11. aaa yiruma çok severiim bazen ders çalışırken veya uyuyamadığımda dinliyorum :) ne zor bir konuydu buu yaptım ben de gecikmeli olarak olsa daa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sessizgemi,
      Çok güzel melodileri var, haklısin 😊
      Aa yaptın mı? Hemen geliyorum 👍

      Sil
  12. İçinde büyüdüğümüz dönem kadınların özgürlük mücadelesi verdiği dönemdi, rol model alacak pek çok kadın vardı o zaman. Hepsinden de iyi ki etkilenmişim diyorum bugün :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Derya,
      Evet haklısın. İlk aklıma gelen Simon De Beauvoir ve Duygu Asena.. İyi ki diyorum ben de. :)

      Sil
  13. Ağaç ev sohbetlerine bende katılmak isterim. İşleyiş nasıldır , bir kaç bilgilendirme yapabilir misin ? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karmajen,
      Elbette :) Bu sohbetin yaratıcıları yazının en başında belirttiğim iki arkadaş. Onlar şu ara yoğun olduğundan Deeptone (sadevederin.blogspot.com) arkadaşımız ilgileniyor. Her pazartesi yeni konu ile sohbet başlıyor. Bu pazartesi için henüz bir konu belirlenmemişti, Deeptone' a yazdım, katılmak istediğini söyledim. Sanırım seninle iletişime geçer, ya da burdan cevap verir. Bir konu da önerebilirsin ayrıca. :)

      Sil

{ಠ,ಠ}
|)__)
-”-”-


Dikkat Spama düşen yorumlar denetimden geçerek yayınlanacaktır.

:)

;)

:D

:(

=(

:@

:X

:O

:P

:F

:Y

:A

<3


:T

:H