24 Nisan 2024 Çarşamba

BİR KELİME = KADÜK






Kadük : (sıfat, hukuk, Fransızca) Değerini, önemini yitirmiş, geçerliliği ve hükmü kalmamış, eskimiş.

"Aşağıya alınan tarihi değere sahip soruşturma raporu kadük belgeler arasında arşive kaldırıldı." - Kazım Öztürk


******


Kelimenin Birleşik Fiil olarak kullanımı :

Kadük olmak (veya kalmak) : 1. Değerini yitirmek.

2. Yasama meclisinin değişmesi ile önceden sunulan yasa tasarıları değerini yitirmek, görüşme dışı kalmak. 

"Söz konusu tasarı, Mecliste görüşülmeyerek kadük olmuş ve yeniden incelenmek üzere geri alınmıştır." - Aziz Nesin 


*******


Kelimenin Kökeni :

Fransızca caduc "hukuki geçerliliğini yitirmiş olan (belge, tüzel kişilik vb.)" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Latince caducus "1. düşük, düşmüş, 2. varisi olmayan mülk" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince cadere, cas- "düşmek" fiilinden türetilmiştir.







{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-




not: görsel pixabay.com dan alıntıdır.






21 Nisan 2024 Pazar

PAZAR GÜNÜ MÜZİĞİ 🎵





Øystein Sevåg
 19 Mart 1957

 Norveçli besteci, piyanist ve prodüktör olan Sevåg, solo albümleri aracılığıyla birçok farklı müzik türünde (oda müziği ve orkestra müziği bestecisi, film ve televizyon müziği bestecisi) ve diğer sanatçıların projelerinde yapımcı ve müzisyen olarak çalıştı.

Oslo Üniversitesinde müzik etnoloğu bir baba ve karikatürist bir annenin oğludur. 5 yaşında iken piyano çalmaya başladı ve çocukluğunda piyano öğretmeni babasıydı. 11 yaşındayken, babasının Norveç'teki  gezilerinden birine katıldı ve eski kemancıları kaydetti, enstrümanlarını fotoğrafladı. 12 yaşında gitar ve bas çalmaya başladı ve 14 yaşında basçı olarak ilk ücretli konserlerini verdi. Rud Lisesi'nde ana enstrümanı flüt olan müzik programına katıldı. İlk flüt öğretmeni Halvard Johnsen'di. Burada, uzun yıllar boyunca birlikte çalışma yapacağı gitarist Lakki Patey ile tanıştı. Her ikisinin de müzik bestelediği, klavyede Sevåg ile Ischjazz grubunu kurdular. Grup, Ekim 1976'da NRK TV'de sahne aldı. 1977'den 1981'e kadar Sevåg, Oslo'daki Barratt Due Müzik Enstitüsü'nde ana enstrümanı flüt olarak, Bjørn Fongaard ve Johan Kvandal ile kompozisyon ve kontrpuan üzerine çalıştı.

1984 yazında Stokke'deki Oslo fiyordunun yanında bulunan Bogen Kunstnerverksteder'e taşınmadan önce, kuzey İtalya'nın dağlarındaki Triora'da bir süre yaşadı ve burada yaylı çalgılar dörtlüsü Triora'yı yazdı. Orada Bogen Lydstudio'yu kurdu ve mimari olarak 3 boyutlu ses deneyiminde bulundu. 1984-1987 yılları arasında Ny Musikk'in Besteci Grubu'nun bir üyesiydi ve yeni müzik aletleri denedi. 1986'da IBM'den bir ses heykeli için (heykeltıraş Olav Orud ile birlikte) bir görev aldıktan sonra Sevåg, ertesi yıl oda müziği yazmak için bilgisayar kullanmaya başladı. İlk eser, 1987'de Oslo'da Norveçli Nefesli Beşli tarafından seslendirilen The Lyrical Joke idi. "The Lyrical Joke" ve "Triora" eserleri 2000 yılında kaydedildi ve CD olarak yayınlandı. 1989'da, plak şirketi Siddhartha Records'u kurdu. İlk solo albümü "Close Your Eyes and See"yi çıkardı. Albüm kısa süre sonra Amerika Birleşik Devletleri'nde birçok büyük şehirdeki radyo istasyonları tarafından çalındı ve 1991'de Music West'te yayınlandı. Ertesi yıl Sevåg, üç yeni albüm için Windham Hill Records ile anlaştı ve ardından Amerika Birleşik Devletleri'nde ödüller ve övgüler kazandı. Norveç Besteciler Birliği üyesi olan Sevåg, 2018'den beri orkestra ve çeşitli oda toplulukları için birçok müzik yazdı, üflemeli çalgılar beşlisi, solo piyano için parçalar ve 5 flüt için bir eser ve "Avrupa Hatıraları" - Fagot ve Orkestra için Konçerto eserlerden bazılarıdır ve prömiyeri 21 Ocak 2021'de Bergen Filarmoni Orkestrası tarafından ayrıca Benedik Hofseth'e ithafen Saksafon ve Orkestra için Konçerto, 25 Mayıs 2022'de Kristiansand Senfoni Orkestrası ile prömiyer yapmıştır.

Sanatçının son albümü "Visual 2" 28 Mart 2024' te çıktı. Albümden bir parçayı buraya tıklayarak dinlemenizi öneririm. Eserin lezzeti kulaklarınızda kalıyor. Sevåg' ın dinlediğim tüm eserleri bir şölen yarattı adeta ve hangisini yayına alacağımı uzun süre bilemedim. O yüzden YouTube' daki sayfasını ziyaret etmeniz önerimdir.

Müzikle ve hoşlukla kalın,








{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-







17 Nisan 2024 Çarşamba

BİR KELİME = LİZÖZ






Lizöz : (isim, Fransızca) Yatakta kadınların giydiği bir tür yün hırka.



Kelimenin Kökeni : 

Fransızca liseuse "gece sehpası; gece okuma ışığı; kadınların giydiği hafif gece hırkası" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Fransızca lire-lis, "okumak" fiilinden türetilmiştir. Bu sözcük Latince aynı anlama gelen legere fiilinden evrilmiştir.



"Kadınların, genellikle gecelik üstüne giydikleri, sırt ve omuzları örten, ön tarafı açık, düğmesiz hırka tarzı bir üründür. Lohusa zamanı konukları karşılarken, özellikle bebek emziren anneler, emzirme sırasında lizöz kullanarak üstlerine kolayca atıverilen, çoğunlukla bele kadar olan, süslü ve hafif üst giysisini kullanırlardı."







{ಠ,ಠ}
 |)__) 
-”-”-





not: Görsel, izmirnehirkumascilik.com dan alıntıdır.