6 Mart 2017 Pazartesi

telepati (*)












"Kahretsin, şu telefon yan çizecek zamanı buldu!"

-Ne dedin?

"Kahretsin dedim... telefonun ses düğmesi bozuldu"

-Eeee?

"Biri aradığında sesi az duyuyorum."

-Ne yapmayı düşünüyorsun?

"Garantisi bitmiş, servisi nerde onu araştırıyorum."

-İyi işte.. bir adım atmışsın. Hem düşünsene bundan 25 sene önce telefon mu vardı. 

"Haklısın.. nasıl bu kadar öncesi varmış gibi hayatımıza girdi bilemiyorum"

-Hıh.. dayatmalar hep bunlar.. şu telefon olmasa da olur.."

"Sahi sen bu düzen içinde nasıl telefon kullanmadan yaşıyorsun?"

-Algılarımı açık tutarak..

"Nasıl? Üçüncü gözün falan mı çıktı?"

-Dalga geçme, adam gibi dinleyeceksen dinle..

"Afedersin.. dinliyorum"

-Daha önceleri insanlar birbirlerini dinliyorlardı. Sözler; havada kalan ve bir rüzgar esintisiyle dağılan bir şey değildi. Kulak verilirdi herşeye. İnsanların görüşmeleri, buluşmaları telefonla olmazdı ki. Diyelim bir tanıdığına uğramak istiyorsun, çıkardın evden ve giderdin, kapıyı çalardın ki genellikle kapı açılırdı. Kadınlar o zamanlar hep evdeydi. Başka bir görüşme için orada karar verilir, ayrılınırdı. Kapı ya da mahalle komşuları için sıkıntı yoktu. Çünkü evdeki ufaklıklar önden gönderilir, bir manileri yoksa misafir geleceğini iletirlerdi. 

Arkadaşlar bir sonraki toplantıyı, o görüşme içerisinde kararlaştırırdı. O saat ve gün belirlenen yerde beklerdi insanlar. O zamanlardan bu zamanlara geldik, göyya herkesin elinde şahsa özel iletişim aracı.. ama acaba kim gerçekten dinliyor birbirini. Ben kaç kez yanlış iletişim yüzünden sancılı görüşmelere şahit oldum. Değil dakika, saat gecikmesiyle randevulara gelenler, bir de gelmeyenler bile var.

"Yani eskiden bu yok muydu diyorsun?"

-Hayatın her döneminde eksik insanlar vardır elbet.

"Eksik?"

-Bilgi eksiği, davranış eksiği, görgü eksiği, saygı eksiği... daha sayabilirsin. Ama şimdi sürekli kulakta taşınan bu aletler yüzünden beyin hücreleri de eksiliyor ve herşeyi unutan insancıklar dolaşıyor etrafta.

"Peki napıyorsun? Yani birini özlediğinde görmek istediğinde atlayıp evine mi gidiyorsun?"

-Eğer sokağa çıkmışsam elbette ya işyerine ya da evine uğrarım. İkisinde de bulamazsam mutlaka bir kağıda not yazar bırakırım. 

"Varsayalım bıraktığın not eline ulaşmadı.."

-Telepati diye bir şey duydun mu? Oturur onu çağırırım..

"Eee gelir mi yani?"

-Ben çok kez denedim.. sonuç başarılı.. denemesi bedava. Gücümüzü kullanmak tamamen bizim elimizde evlat.

O sırada kapı çalar, kapıyı açar. Uzun zamandır görmediği ve aramayı planladığı arkadaşı gülümseyerek ona bakmaktadır.

-"Sanki beni çağırdın gibi hissettim.. o yüzden geçerken mutlaka sana uğramak istedim. Nasılsın?" diye sorduğunda, şaşkınlıktan dona kalır.











{ಠ,ಠ}
|)__) 
-”-”-



not: gif google görsellerden alıntıdır.
       *tekrar yayın


26 yorum:

  1. Elinize sağlık, çok güzel... Telefonu, aslında tüm teknolojiyi bende hayatımdan çıkarmak isterim. Hani biz yine telefonsuz bir çocukluk geçirdik ama şimdiki nesil resmen akıllı telefonlarla, tabletlerle, bilgisayarla büyüyor. Fiziki olarak gittikçe tembelleşiyor.. Sonumuz pek iyi görünmüyor aslında. Yanlış mı düşünüyorum?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence yanlış düşünmüyorsun Blog Tecrübem bazen bu aletler fire veriyor, işte o zaman onlarca sayfa dolusu fihristteki numaraları nasıl ezberliyor, bir sürü dostun doğum günlerini nasıl aklımda tutuyordum diye hayıflanıyorum. Sanırım yakın zamanda buna da, bedenimizin herhangi bir yerine çip takarak çözüm bulurlar. Ama ille de özgün ve kendiliğinden görüşmeler diyorum ben 😊
      Teşekkür ederim beğenmenize çok sevindim.

      Sil
  2. Neyi çalıştırırsak o gelişiyor, kalp telefonu diye bir laf vardır, belkide telepati denilen durum. Aslında çok işe yarar, organiktir ama şimdilerde unutuldu. Bağımlılık kötü, kaptan biz değilsek bir düşünmek lazım. Bir de şimdi telefon ellerde ama söz verilen saatte gelende de artış yok üstelik canı istemeyen yine kapsama alanının dışında. Eskiden telefon mu vardı?

    YanıtlaSil
  3. Düşündürücü bir paylaşımdı. Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  4. Telepati zaman zaman hepimizin yaşadığı bir şey sanırım :)) Keyifle okudum :))

    YanıtlaSil
  5. Ah ahh, hər yeni texnoloji nəaliyyət necə qorxudur məni bir bilsəniz. Hər yeni icad insanın ruhundakı bir lətife-i Rəhmaniyənin ölümüdür məncə. Çox gözəl mövzuya toxunmusunuz. Təbriklər.

    YanıtlaSil
  6. "Bir maniniz yoksa bugün öğleden sonra....." çok üstlendim bu görevi zamanında. Ev telefonları tamam da cep telefonları gerçekten ilişkileri kolaylaştırmak şöyle dursun, bozdu sanki. Kaçamak istediğin durum için birine mesaj at, bir müddet kapat telefonunu, oldu bitti... Daha bir yığın sakıncaları. Pek sevmem cep telefonunu ama güvenliğimiz için iyi oldu diye de düşünmüyor değilim. Sırf dostluklar açısından bakarsak hiç de iyi olmadı tabii. Sağlıcakla kal Momentos.

    YanıtlaSil
  7. Ne güzel söylemişsiniz Begonvil Sokağı.. Yazdıklarınızın altına imzamı atarım. Eskiden telefon yoktu randevular dakikti.. şimdi ?! :/ Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim :) Sevgiler,

    YanıtlaSil
  8. Hikaye Kalpli Kadın çok sevindim ziyaretinize ve beğeninize. Sevgiler kalpten. :)

    YanıtlaSil
  9. Evet, bazı insanlarda bu hissiyat daha güçlü galiba Daha Mutlu Yaşam :) Çok teşekkür ederim yorumunuza.. Sevgiler gönderiyorum.

    YanıtlaSil
  10. Teknolojiyi gerekli ancak insan duygusunu ve melekelerini kaybetmeye başladığında bir durup düşünmek gerek. Umman Aslan Ne güzel bir söz "Latife-i Rahmaniye" <3 Çok teşekkürler içten yorumunuz için.. Sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Ah o görevi bizim jenerasyon çok üstlendi galiba Ece Evren :) Yanımızda taşıdığımız artık telefon olmaktan öte bilgisayar, not defteri, takvim, banka hesabı, fotoğraf makinesi, yemek tarif defteri vs vs.. Kullanımı doğru olduğunda sonuçlar müspet, ancak tersi olduğunda çok sevimsiz bir şey. Ama gerçek dostluklar hiç bir şeyle sınanmaz değil mi Ece Hanım? Elinize sağlık güzel yorumunuz için. Sevgiler (yine) İzmir' den size :)

    YanıtlaSil
  12. Bu yıllardır sahip olduğum bir yetidir bu abla.Nil Gün denilen bir kadın çekim yasası der buna. Mesela sirkeci taraflarında dolaşırken kalbime düşer bir dostum,misal amerika'da yaşamaktadır üstelik ve 10 yıldır görmüyorumdur. Bilirim birazdan karşıma çıkacaktır ve mutlaka çıkagelir.Ya da diyelim 100 liraya falan ihtiyacım var,bilirim birazdan rüzgarla savrulup alnıma yapışacaktır ve yapışırda. Daha neler neler...
    Ha!bu arada 5 yıl öncesine dek telefon kullanmazdım ben. Sevgiler... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Desene senin diğer adın, hissi kablel vuku balthus 😊 ama ne güzelmiş telefonsuz olmak.. bir ara o zamanlarını anlatsana blog. Sevgiler sana da..

      Sil
  13. Teknolojinin ilerlemesi güzel de kendimizi kaptırmamız fena ve istemenin gücüne inanıyorum. Gözlerimi kapatıp birini düşündüğümde onunla karşılaşmaya ya da beni aramasına şaşırmıyorum. Biraz içe dönüş lazım sadece :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçe dönüş kesinlikle doğru gökçe bağtır.. yavaşlamak ve hissetmek gerek 👍 Teşekkür ederim ziyaretinize 😊

      Sil
  14. Teknoloji de Hz. Allah'ın bir nimetidir. Onu da hayırlı yerlerde kullanırsak faydasını görürüz. Ne yazık ki herkes teknolojiye sahip ama burnunun ucundakini görmüyor, ne hissettiğini bilmiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız müfred.. kalp gözümüz açık değilse her yer karanlık aslında. Teşekkür ediyorum değerli yorumunuz. Sevgiler yürekten..

      Sil
  15. Ne güzel anlatmışsın yine. Su gibi aktı gitti. Telefonsuz yaparım; ama aynı şeyi internet için söyleyemeyeceğim maalesef. Duygu ve düşüncelerimi ifade edebildiğim bir alan benim için. Kalemine sağlık canım, sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. İnternet hepimiz için önemli galiba, akıllı telefon da internet olmazsa bir hiç 😊
    Yazıyı beğenmene sevindim.. desteğin için sağol Söz Sanatı.. kucak dolusu sevgiler

    YanıtlaSil
  17. Balthus akıllı telefondan yorum yazınca kendi kendine eksiltip düzeltmeler yapıyor işte. Blogda anlatmanı söylemiştim eksik çıkmış 😉

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok yazın misafir gelince birebir anlatırım. Ellerimi kollarımı sağa sola savurarak,bir takım mizansenler falan eşliğinde ;)

      Sil
  18. çokoş anlatmışsıın :)

    YanıtlaSil
  19. Çok teşekkürler deeptone beğenmene sevindim :)

    YanıtlaSil
  20. Cidden teknolojik gelişmeler ne kadar bize pratiklik kazandırsa da bazı güzellikleri de öldürdü, telepati var bence de :) ne zaman çok özlediğim birini sık sık düşünsem muhakkak karşılaşırız :)

    YanıtlaSil
  21. Merhaba Gülsüm Tahmazoğlu, telepati yetimizi kaybetmemek dileğiyle :) Sevgiler,

    YanıtlaSil

{ಠ,ಠ}
|)__)
-”-”-


Dikkat Spama düşen yorumlar denetimden geçerek yayınlanacaktır.

:)

;)

:D

:(

=(

:@

:X

:O

:P

:F

:Y

:A

<3


:T

:H